Παρακράτηση Φόρου Αμοιβών Ελεύθερων Επαγγελματιών - Galaxy Enterprise Suite/Commercial

Τα παραστατικά εξόδων μπορεί να περιλάβουν αμοιβές που υπόκεινται σε Παρακράτηση φόρου, Χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου, ακόμα και σε Κρατήσεις. Ο υπολογισμός ενδέχεται να διαφοροποιείται ανά τύπο αμοιβής.

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε μια αναλυτική παρουσίαση του υπολογισμού παρακρατούμενων φόρων αμοιβών ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία καλύπτεται από το “Galaxy” μέσω των Οικονομικών εγγραφών και λογαριασμών.

Για να εκμεταλλευτείτε κατά τον καλύτερο τρόπο τη δυνατότητα αυτή σας αναφέρουμε επιγραμματικά παρακάτω τη βασική ροή των εργασιών που πρέπει να ακολουθήσετε .

 

Οικονομικός λογαριασμός Φόρου, Χαρτοσήμου και ΟΓΑ Χαρτοσήμου

Ο οικονομικός λογαριασμός που θα χρησιμοποιηθεί για τον Φόρο που παρακρατείται, πρέπει να είναι ένας λογαριασμός τύπου Έξοδα και είδους Φόρος εξόδων.

Θα υπολογίζεται δε ποσοστιαία πάνω στην καθαρή αξία της γραμμής του εκάστοτε εξόδου, με αρνητικό όμως ποσοστό υπολογισμού, όπως βλέπετε στην “εικόνα 1”.

1hothoni.JPG

Εικόνα 1 Ο λογαριασμός για τον Φόρο Αμοιβών Ελεύθερων Επαγγελματιών 20%

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ληφθούν υπόψη οι αξίες των λογαριασμών αυτών, είναι να συμπληρωθεί κατάλληλα το πεδίο “Χαρακτηρισμός” με την αντίστοιχη τιμή : Παρακράτησης αμοιβής, Χαρτόσημο και ΟΓΑ Χαρτοσήμου αντίστοιχα. Ειδικότερα, για το λογαριασμό Φόρου πρέπει να συμπληρωθεί και το πεδίο “Παρακράτηση”, όπως βλέπετε στην “εικόνα 2”.

Στον πίνακα “Παρακράτηση”, τα πεδία “Είδος παρακράτησης” και “Επιχειρηματική δραστηριότητα” πρέπει να συμπληρωθούν ανάλογα με την αμοιβή. Το ΦΠΑ αποφορολόγησης συμπληρώνεται με το ποσοστό ΦΠΑ όταν στην αξία του φόρου περιέχεται και αξία ΦΠΑ για να μπορεί να γίνει η αποφορολόγησή του.

Εικόνα 2 Πίνακας Παρακρατήσεων

 

Οικονομικός λογαριασμός “Δαπάνες Ελεύθερων Επαγγελματιών”

Για τις αμοιβές που θα χρειαστεί να δημιουργηθούν ξεχωριστοί οικονομικοί λογαριασμοί εξόδων για κάθε τύπο αμοιβής .

Στους λογαριασμούς αυτούς, στην σελίδα “Προτεινόμενοι λογαριασμοί φόρων” θα συνδεθούν οι λογαριασμοί Φόρου, Χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου.

Έτσι, κατά την επιλογή του λογαριασμού εξόδου στην εγγραφή, το Σύστημα προτείνει αυτόματα τους λογαριασμούς αυτούς στο τμήμα Φόροι της γραμμής. Αν δεν γίνει σύνδεση των λογαριασμών με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει σε κάθε εγγραφή να φροντίσετε να επιλέξετε τους απαραίτητους φόρους, δείτε την “εικόνα 3”.

Εικόνα 3 Λογαριασμός αμοιβής με φόρους

 

Τύπος Οικονομικής Εγγραφής

Ο τύπος οικονομικής εγγραφής που θα χρησιμοποιηθεί για την καταχώριση εγγραφών με παρακράτηση φόρου, απαιτείται να έχει είδος Αναλυτικά Έξοδα

Εικόνα 4 Τύπος Οικονομικής εγγραφής

Όσο αφορά στην ενημέρωση των οικονομικών λογαριασμών ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τύπο του Φόρου εξόδων. Συγκεκριμένα, για την κατηγορία λογαριασμού Φόρος εξόδων, πρέπει να επιλεγεί τύπος κίνησης που δημιουργεί αρνητική πίστωση στο λογαριασμό. Δηλαδή μείωση στην μεταβλητή Πίστωση και αύξηση στο Υπόλοιπο. Για τους υπόλοιπους, ο τύπος κίνησης που θα επιλεγεί πρέπει να αυξάνει τις μεταβλητές “Χρέωση” και “Υπόλοιπο”.

 

Ενδεικτική καταχώριση εγγραφής

Έστω ότι απαιτείται η καταχώριση εγγραφής Δαπανών Ελεύθερων Επαγγελματιών με παρακράτηση φόρου 20% στον οικονομικό λογαριασμό 61.00.0007 - Αμοιβές Τρίτων (με παρακράτηση φόρου και χαρτόσημο) με αξίες:

   

Καθαρή αξία

100,00 €

Παρακράτηση φόρου

20,00 €

ΦΠΑ

24,00 €

Από άποψη χειρισμού η καταχώριση του παραστατικού αυτού απαιτεί απλά την εισαγωγή του οικονομικού λογαριασμού με κωδικό 61.00.0007 και της καθαρής αξίας 100,00 €. Οι υπόλοιποι λογαριασμοί προτείνονται απευθείας από την εφαρμογή, δείτε “εικόνες 5 & 6”.

Εικόνα 5 Οικονομική Εγγραφή

 

Εικόνα 6 Φόροι

 

 

Υποβολή δεδομένων

Η υποβολή των δεδομένων γίνεται μέσα από την εφαρμογή με χρήση της myGalaxy Υπηρεσίας.

Τα απαιτητά για την υποβολή βήματα είναι:

1. Συμπλήρωση στοιχείων εταιρίας

Δηλώστε :

  • τα στοιχεία “Χρήστης” και “Κωδικός” για την είσοδο στην υπηρεσία Taxis

  • τα Στοιχεία εκπροσώπου επιλέγοντας το ενδεδειγμένο “Είδος εκπροσώπησης”
    • Χωρίς εκπροσώπηση
    • Νόμιμος εκπρόσωπος
    • Λογιστής ή Λογιστής λογιστηρίου

2. Υποβολή στοιχείων

Όταν ο έλεγχος των εγγραφών ολοκληρωθεί και τα δεδομένα είναι έτοιμα προς υποβολή, καλέστε την επιλογή Παρακρατήσεις για υποβολή από το μενού “Διαδικασίες ΚΕΠΥΟ / Φορολόγησης” της “Βασικής Δομής” .

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να μπορεί ο Η/Υ να συνδεθεί στο διαδίκτυο.

Σημείωση : Όταν κάποια εγγραφή εξαχθεί με οποιαδήποτε επιλογή, καταγράφεται από το Σύστημα (με ένδειξη) στο πεδίο “Έχει εξαχθεί”.

 

Πως θα υποβάλλετε τα δεδομένα

Οι προς υποβολή επιλογές, ενσωματωμένες στις “Ενέργειες” του “Υπολογισμού Παρακράτησης”, συνοψίζονται ως εξής :

Εξαγωγή σε αρχείο / Υποβολή

Το Σύστημα δημιουργεί ένα αρχείο στο δίσκο του υπολογιστή σας . Αν το επιθυμείτε μπορείτε να συμπεριλάβετε και τις εγγραφές που έχουν εξαχθεί με παλαιότερη υποβολή, ενεργοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή. Προτείνεται διαδρομή αποθήκευσης του αρχείου, με δυνατότητα βέβαια αλλαγής .

Υποβολή αρχείου υπολογισμού

Μέσω της διαδικασίας αυτής επιλέγεται αρχικά ένα αρχείο αποθηκευμένο στο δίσκο, με σκοπό την απευθείας υποβολή του στο Taxis.

Ιστορικό υποβολής στοιχείων παρακράτησης

Κάθε φορά που γίνεται μια υποβολή, το Σύστημα φυλάσσει στοιχεία όπως την ταυτότητα υποβολής, την ημερομηνία υποβολής, το ημερομηνιακό διάστημα κλπ., με σκοπό την πληροφόρησή σας .