Item Functionality - Ανάλυση - Galaxy ERP/Commercial

 

Ελάχιστες μονάδες μέτρησης

Σκοπός : Καθορισμός κατώτατου ορίου ποσότητας στην πώληση και αγορά

Στα πεδία “Ελαχ. ΜΜ πωλήσεων” & “Ελαχ. ΜΜ αγορών”, ενσωματωμένα στη σελίδα “Γενικά” των “Χρήσεων είδους”, δηλώνονται ελάχιστες μονάδες μέτρησης πώλησης και αγοράς . Η επιλογή των μονάδων ΜΜ μπορεί να γίνει από τις ομάδες μονάδων μέτρησης του είδους (δείτε εδώ για τις ομάδες μονάδων μέτρησης) .

1.bmp

Τη στιγμή της καταχώρισης και βάσει της αναλογίας της μονάδας μέτρησης ελέγχεται η ποσότητα στη γραμμή του παραστατικού αν είναι ίση ή μικρότερη της αντίστοιχης ελάχιστης.

Η ενεργοποίηση του ελέγχου απαιτεί :

  • τον ορισμό των ελάχιστων μονάδων μέτρησης πώλησης ή και αγορών αντίστοιχα στο είδος
  • την επιλογή της τιμής “Προειδοποίηση” ή “Απαγόρευση” στο πεδίο “Ελάχιστη ΜΜ” στη σελίδα “Έλεγχοι” του “Τύπου παραστατικού πώλησης/αγοράς”
  • αν βρεθεί ότι η ποσότητα δεν είναι ίση ή μεγαλύτερη της ελάχιστης, οι χαρακτήρες της γραμμής είδους στο παραστατικό, διαφοροποιείται χρωματικά, γίνονται κόκκινοι. Άλλη ένδειξη είναι η εμφάνιση ενημερωτικού μηνύματος όταν ο κέρσορας βρεθεί πάνω στη γραμμή του είδους

 

Εναλλακτικές μονάδες μέτρησης

Σκοπός : Τα είδη της αποθήκης έχουν τις ίδιες μονάδες μέτρησης με διαφορετική όμως αναλογία

Τα αποτελέσματα που θα επιφέρει ο ορισμός εναλλακτικών μονάδων μέτρησης είναι η μείωση των αναγκαίων ομάδων μονάδων μέτρησης ειδών .

Οι εναλλακτικές μονάδες μέτρησης καθορίζονται στις “Ενέργειες” του είδους (Ενέργειες Δεδομένα Εναλλακτικές Μ.Μ.),

ενώ επιλέγονται στις γραμμές των παραστατικών πώλησης, αγορών, ειδών

Σημείωση: 

Για να εμφανίσετε τα πεδία “Εναλλακτική Μ.Μ. & “Εναλλακτική ποσότητα ως στήλες στο παραστατικό (για άμεση πληκτρολόγηση), πατήστε δεξί κλικ στην κεφαλίδα κάποιας στήλης και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται, επιλέξτε Column Chooser”. Εντοπίζοντας το πεδίο της Εναλλακτικής Μ.Μ. και κάνοντας κλικ σε αυτό, ενώ κρατάτε πατημένο συνεχώς το αριστερό πλήκτρο, σέρνετε και τοποθετείτε την επιλογή σας στο επιθυμητό σημείο του πλέγματος.

Επαναλάβετε τη διαδικασία και για το πεδίο της Εναλλακτικής ποσότητας.

 

Διαθέσιμες προς επιλογή είναι όλες οι μονάδες μέτρησης των ομάδων μονάδων μέτρησης του είδους . Επιπρόσθετα γίνεται ανά μονάδα και ενεργοποίηση σε παραστατικά πωλήσεων/ αγορών/ ειδών και των αντίστοιχων επιστροφών τους .

Αν σε ένα είδος έχουν δηλωθεί εναλλακτικές μονάδες μέτρησης, τότε στη σελίδα “Γενικά” των “Χρήσεων είδους” αυτού του είδους ενεργοποιείται η σχετική παράμετρος “Εναλλακτικές Μ.Μ.” .

EnallaktikesMonades.JPG

Αν στη γραμμή του παραστατικού επιλεγεί εναλλακτικός κωδικός, κωδικός πελάτη ή προμηθευτή, στοιχεία δηλαδή που εμπεριέχουν προκαθορισμένη μονάδα μέτρησης, τότε ο υπολογισμός αυτής υπερισχύει της όποιας εναλλακτικής στους υπολογισμούς μεταξύ των μονάδων.

Παράδειγμα : 

Έστω για παράδειγμα τα είδη μιας επιχείρησης απογράφονται σε τεμάχια, πωλούνται όμως εκτός από τεμάχια και σε κιβώτια . Επειδή τα κιβώτια έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις και τα είδη διαφορετικές, σε κάθε κιβώτιο τοποθετούνται, ανάλογα με το είδος, άλλες φορές 10 τεμάχια και άλλες 15 κ.ο.κ. .

Για να μην είναι υποχρεωτικό να ορίζονται πολλές ομάδες μονάδων μέτρησης, μπορεί να οριστεί μια για όλα τα είδη που να έχει ως βασική μονάδα μέτρησης το τεμάχιο και το κιβώτιο ως επιπρόσθετη. Στην αναλογία μεταξύ τεμαχίου και κιβωτίου, θα οριστεί η συνήθης .

Ακολούθως στις Εναλλακτικές Μ.Μ. κάθε είδους η μονάδα μέτρησης “κιβώτιο” με την ακριβής αναλογία ποσοτήτων των ειδών ανά κιβώτιο. Συνεπώς όταν επιλέγεται για το είδος της γραμμής του παραστατικού, ως εναλλακτική μονάδα, το κιβώτιο, οι υπολογισμοί θα γίνονται με την αναλογία της εναλλακτικής μονάδας και όχι με αυτή της ομάδας μονάδων μέτρησης .

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον δηλωθούν “Εναλλακτικές Μ.Μ.” στο είδος, τότε στην πτυσσόμενη λίστα των εναλλακτικών, εμφανίζονται προς επιλογή αυτές και μόνο .

 

Πολλαπλάσια ποσότητας

Σκοπός: Έλεγχος της ποσότητας πώλησης, ώστε να προκύπτει πάνταν ως πολλαπλάσιο κάποιων μονάδων μέτρησης

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει:

  • Να δηλωθούν οι Εναλλακτικές μονάδες μέτρησης του είδους και να έχουν ενεργοποιηθεί για τις πωλήσεις
  • Ενεργοποίηση στη σελίδα “Γενικά” των “Χρήσεων είδους” του πεδίου “Ποσ. Πώλησης βάσει εναλ/κών Μ.Μ.”
  • Το πεδίο “Ελάχιστη ΜΜ” στη σελίδα “Έλεγχοι” των “Ιδιοτήτων εταιρίας” του “Τύπου παραστατικού πώλησης” να έχει λάβει την τιμή “Προειδοποίηση” ή “Απαγόρευση”

Αν βρεθεί τη στιγμή της καταχώρισης ότι η ποσότητα της γραμμής δεν ισούται με κάποιο ακέραιο πολλαπλάσιο έστω και μιας από τις Εναλλακτικές μονάδες μέτρησης του είδους, τότε εμφανίζεται, κατά την αποθήκευση, σχετική προειδοποίηση ή απαγόρευση ανάλογα. 

 

Ελάχιστο % μεικτού κέρδους

Σκοπός: Έλεγχος της αξίας πώλησης σε σχέση με το μεικτό κέρδος

Ορίζοντας στα στοιχεία του είδους και ειδικότερα στη σελίδα “Τιμολογιακή πολιτική” των “Χρήσεων είδους” το Ελάχιστο ποσοστό μεικτού κέρδους, τότε κατά την καταχώριση παραστατικού πώλησης, λαμβάνετε ενημερωτικό μήνυμα, όταν η αξία πώλησης του είδους είναι μικρότερη από το μεικτό κέρδος βάσει ενός ελάχιστου ποσοστού που έχει οριστεί σε αυτό. Στο Ελάχιστο Μεικτό κέρδος συμπληρώνονται και αρνητικές τιμές για το ενδεχόμενο ύπαρξης πωλήσεων κάτω του κόστους.

Το πεδίο αυτό είναι διαθέσιμο και στις διαδικασίες μαζικών μεταβολών και σεναρίων Datatalk .

2.elaxistoMeiktoKerdos.JPG

Η ενεργοποίηση του ελέγχου απαιτεί :

  • Να δηλωθεί το ελάχιστο ποσοστό μεικτού κέρδους σε κάθε είδος
  • Να επιλεγεί μια εκ των τιμών Απαγόρευση/ Προειδοποίηση στο πεδίο “Προβλεπόμενο Μ.Κ.”, της σελίδας “Έλεγχοι” όσων τύπων παραστατικών πώλησης, πρέπει να γίνεται έλεγχος του μεικτού κέρδους

ProvlepomenoMiktoKerdos.JPG

Κατά την αποθήκευση του παραστατικού πώλησης ελέγχεται η αξία πώλησης μετά τις εκπτώσεις σε σχέση με την αξία κόστους, όπως αυτή προκύπτει από τους σχετικούς υπολογισμούς της εφαρμογής.

 

Έλεγχος υπολοίπου on line

Σκοπός : Προειδοποίηση του χρήστη κατά την πληκτρολόγηση ειδών σε παραστατικό, όταν δεν υπάρχει επάρκεια υπολοίπου στο είδος της γραμμής

Πρακτικά όταν πληκτρολογείται η ποσότητα στη γραμμή ενός είδους, γίνεται ο έλεγχος υπολοίπου και οι χαρακτήρες της γραμμής αλλάζουν χρώμα σε κόκκινο. Επιπλέον αν ο κέρσορας του ποντικιού βρεθεί πάνω στη γραμμή, εμφανίζεται μήνυμα που σας ενημερώνει για το νέο υπόλοιπο του είδους .

Για να ενεργοποιηθεί ο έλεγχος αυτός απαιτείται :

  • Στον τύπο παραστατικού πώλησης ή αγοράς να ενεργοποιηθεί στη σελίδα “Έλεγχοι” του τύπου παραστατικών η παράμετρος “Έλεγχος υπολοίπου online” .

ElegxosYpoloipouOnline.JPG

  • Στον τύπο κίνησης του είδους, που χρησιμοποιείται από τον τύπο παραστατικού, να δηλωθεί ένας Έλεγχος υπολοίπου. Βάσει αυτού θα ελέγχεται το υπόλοιπο του είδους.

cid:image010.png@01D244B0.B53DE130

 

Αλλαγή τιμών ειδών σε τιμοκατάλογους (Enterprise)

Σκοπός: Μεταβολή υπάρχουσας τιμής εύκολα & γρήγορα ή ορισμός νέας τιμής σε τιμοκατάλογο για ένα είδος

Η εργασία καλείται από τις “Ενέργειες” της “Λίστας Ειδών Εταιρίας”

1timokatalogoi.JPG

ή μέσα από τα εταιρικά στοιχεία ενός είδους και είναι διαθέσιμή μόνο σε εγκαταστάσεις Enterprise (Ενέργειες Σχετικά στοιχεία Τιμή ανά τιμοκατάλογο πωλήσεων/αγορών).

ApoThnKartela.JPG

Εμφανίζονται όλες οι τιμές όπως προκύπτουν από τους κανόνες των τιμοκαταλόγων που υπακούει το είδος, βάσει κατηγοριών κ.λπ., στην ημερομηνία των φίλτρων.

Υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης, διαγραφής και εισαγωγής νέας τιμής στον τιμοκατάλογο για το είδος. Τροποποίηση μπορεί να γίνει μόνο σε κανόνες που περιέχουν το συγκεκριμένο είδος. Ομοίως όταν γίνεται νέα καταχώριση, ο κανόνας που προκύπτει περιέχει το είδος ως κριτήριο.

Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση κανόνων που δεν έχουν στον ορισμό τους συγκεκριμένο είδος αλλά πιο γενικές έννοιες όπως π.χ. κατηγορία.

Τέλος η διαγραφή γίνεται μόνο σε κανόνες που περιέχουν το είδος ή σε νέους κανόνες.

Μέσω χρωματικής ένδειξης στην πρώτη στήλη της οθόνης γίνεται εύκολα αντιληπτό ποιες γραμμές μπορούν να τροποποιηθούν και ποιες “όχι”

Η σημασία των χρωμάτων είναι η εξής :

Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση / διαγραφή της γραμμής

Είναι απολύτως επιτρεπτή η διαγραφή/τροποποίηση μόνο στο πεδίο “Έκφραση” για τον ορισμό νέας

Η γραμμή είναι νέα, δεν έχει ακόμα αποθηκευθεί