Ομάδες Μονάδων Μέτρησης - Galaxy ERP

Μια εξαιρετικά μεγάλη δυνατότητα του Galaxy, η οποία και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημά του, είναι το σύστημα ελέγχου των μονάδων μέτρησης. Το σύστημα καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού χειριστή αφού επιτρέπει τον ταυτόχρονο έλεγχο τριών διαφορετικών μονάδων μέτρησης ανά είδος.

Στο παράθυρο “Ομάδες μονάδων μέτρησης” αποκτάτε τη δυνατότητα να καθορίσετε απεριόριστο πλήθος “ομάδων μονάδων μέτρησης” τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε το είδος σας π.χ. μια ομάδα με περιεχόμενες σε αυτήν ποσοτικές μονάδες μέτρησης (τεμάχια, κούτες, κιβώτια) μια άλλη ομάδα με μονάδες βάρους (γραμμάρια, κιλά, τόνοι) κ.ο.κ..

Κάθε είδος δύναται να ενταχθεί ως και σε τρεις ομάδες μονάδων μέτρησης, επιλέγοντας για κάθε εταιρία στην οποία παρακολουθείται το είδος, την επιθυμητή μονάδα μέτρησης, από κάθε ομάδα, στην οποία θέλετε να τηρείτε το υπόλοιπό του .

Κάθε ομάδα μονάδων μέτρησης περιλαμβάνει τη βασική μονάδα μέτρησης και μια σειρά από συναφείς μονάδες οι οποίες σχετίζονται με τη βασική με ένα συντελεστή συσχέτισης (π.χ. 1 κιλό αντιστοιχεί σε 1000 γραμμάρια) . Η σχέση του συντελεστή με τη βασική μονάδα μέτρησης δύναται να είναι διαιρετική (βασική μονάδα μέτρησης / συντελεστή = συναφής μονάδα μέτρησης). Ο συντελεστής μπορεί να δρα, εκτός από διαιρέτης και ως πολλαπλασιαστής της βασικής μονάδας (βασική μονάδα μέτρησης x συντελεστή = συναφής μονάδα μέτρησης).

Με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους συντελεστές μετατροπής που έχουν δηλωθεί σε κάθε ομάδα, παρέχεται η δυνατότητα μετατροπής του υπολοίπου από κάθε μονάδα μέτρησης μιας ομάδας σε κάθε άλλη μονάδα μέτρησης των δύο άλλων ομάδων.

Παράδειγμα : 

Έστω για παράδειγμα ότι θέλετε να αναθέσετε σε κάποιο είδος τρεις ομάδες μονάδων μέτρησης, από τις ήδη καθορισμένες ομάδες. Μεταβαίνετε στο αντίστοιχο τμήμα της καρτέλας του είδους και τις επιλέγετε (σε περίπτωση που δεν έχουν τεθεί οι κατάλληλοι παράμετροι στις ρυθμίσεις του είδους). Στη συνέχεια αντιστοιχείτε μία μονάδα μέτρησης σε κάθε ομάδα . Στην 1η Μ.Μ. δηλώνετε π.χ. τα “τεμάχια”, στη 2η Μ.Μ. την “παλέτα” ενώ στην 3η Μ.Μ. τα “κιλά” προκειμένου να αποδώσετε τη σχέση :

  • 100 τεμάχια = 1 παλέτα
  • 1 τεμάχιο = 10 κιλά

Μετά τον ορισμό των μονάδων μέτρησης 2ης και 3ης ποσότητας μπορείτε να προβείτε στον καθορισμό της σχέσης μεταξύ 1ης και 2ης μονάδας μέτρησης και της σχέσης μεταξύ 1ης και 3ης μονάδας μέτρησης. Με βάση αυτή τη σχέση, κατά τη διαδικασία της τιμολόγησης, ο υπολογισμός της μιας ποσότητας θα προκύπτει από την άλλη ποσότητα και αντίστροφα.

Όταν λοιπόν η σχέση λάβει το χαρακτηρισμό:

  • Αυστηρή, ο υπολογισμός της ποσότητας, κατά τη τιμολόγηση, θα προκύπτει από την 1η στη 2η ποσότητα και αντίστροφα (δεν είναι εφικτή η αλλαγή της 1ης μονάδας μέτρησης χωρίς την αλλαγή της 2ης και το αντίστροφο).
  • Προτεινόμενη από 1η σε 2η : O υπολογισμός της 2ης μονάδας μέτρησης θα προκύπτει από την συμπλήρωση της ς μονάδας μέτρησης.
  • Προτεινόμενη από 2η σε 1η : Η 1η μονάδα μέτρησης θα υπολογίζεται από τη συμπλήρωση τηςς μονάδας μέτρησης.
  • Ελεύθερη : Δεν υφίσταται συγκεκριμένη σχέση μεταξύ των ποσοτήτων (υποχρεωτική καταχώριση και των δύο μονάδων κατά την τιμολόγηση).

Ο υπολογισμός των μονάδων μέτρησης προκύπτει με βάση τις τιμές που θα αποδώσετε στο πεδίο του “υπολογισμού μονάδων μέτρησης” στη σελίδα “Σχέσεις Μ.Μ. της καρτέλας του είδους. Αν για παράδειγμα στο πεδίο “υπολογισμός Μ.Μ.” επιλεγεί “αναλογία” το σύστημα θα προχωρήσει στον υπολογισμό της 2ης μονάδας μέτρησης διαιρώντας την 1η μονάδα με τον αντίστοιχο συντελεστή. Ακολουθώντας το παράδειγμά μας, αν στην αναλογία δοθεί η τιμή 100, τότε το 1 τεμάχιο θα είναι 0,01 της παλέτας ή “1” παλέτα θα ισούται με 100 τεμάχια. Αν επιλεγεί “συντελεστής” το σύστημα θα προβεί στον υπολογισμό της 3ης μονάδας μέτρησης πολλαπλασιάζοντας την 1η μονάδα με τον καθορισμένο, από εσάς, συντελεστή. Αν ο συντελεστής λάβει την τιμή 10 τότε το “1” τεμάχιο θα ισούται με 10 κιλά ενώ τα 100 με 1000 κιλά.

Κατά την τιμολόγηση, στη γραμμή του παραστατικού, με την επιλογή του είδους και την πληκτρολόγηση της τιμής 100 (τεμάχια) στη στήλη “ποσότητα , το σύστημα υπολογίζει και προβάλει 1 παλέτα στη στήλη “ποσότητα 2η”, ενώ απεικονίζει 1000 κιλά στη στήλη της 3ης ποσότητας.

 

Δημιουργία Ομάδων μονάδων μέτρησης

Στο πρώτο λοιπόν τμήμα του παραθύρου, με τίτλο “Ορισμός”, εφόσον κάθε είδος κατατάσσεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα μονάδας μέτρησης, καλείστε να εντάξετε σε κάθε ομάδα όλες τις μονάδες μέτρησης (π.χ. κιλά, κυβικά μέτρα, τεμάχια, λίτρα κ.λ.π.) με τις οποίες θα διαχειριστείτε το συγκεκριμένο είδος, αποδίδοντας, αρχικά, τιμές στα πεδία:

  • Κωδικός : Πρόκειται για τον κωδικό που θα λάβει η ομάδα (π.χ. 001). Υποχρεωτικό πεδίο.
  • Περιγραφή : Αναγράφεται η περιγραφή της ομάδας (π.χ. Ομάδα ποσοτήτων). Και εδώ η πληκτρολόγηση τιμής στο πεδίο θεωρείται υποχρεωτική.

Στη συνέχεια στο τμήμα του παραθύρου που αφορά στις Μονάδες Μέτρησης δηλώνετε εν σειρά τα πεδία που αφορούν:

  • Στον Κωδικό της μονάδας μέτρησης.
  • Στην Περιγραφή της μονάδας μέτρησης για παράδειγμα κιλά, μέτρα, κυβικά μέτρα,
    τεμάχια, λίτρα κ.λ.π..
  • Στη Βασική μονάδα μέτρησης : Το πρώτο που πρέπει να προσδιορίσετε είναι η βασική μονάδα μέτρησης (π.χ. τεμάχια), τοποθετώντας το σύμβολο επικύρωσης στο αντίστοιχο τετράγωνο πλαίσιο και στη συνέχεια οι λοιπές μονάδες μέτρησης (π.χ. πακέτο 12 τεμαχίων, κιβώτιο 2 τεμαχίων κ.λ.π.).

Σημείωση : Κάθε ομάδα μονάδων μέτρησης πρέπει να περιέχει μια και μόνο “Βασική” μονάδα μέτρησης.

  • Στα Δεκαδικά : Ορισμός των δεκαδικών ψηφίων.
  • Στη Βασική / Μ.Μ. : Στο πεδίο αυτό απεικονίζεται η σχέση της βασικής με την τρέχουσα μονάδα μέτρησης. Για παράδειγμα αν η βασική μονάδα μέτρησης ενός είδους είναι τα τεμάχια και το είδος αγοράζεται ή πωλείται σε κιβώτια το σύστημα θα μετατρέψει τα κιβώτια σε τεμάχια (μία μονάδα της βασικής μονάδας μέτρησης γραμμής με πόσες μονάδες από τη μονάδα μέτρησης της γραμμής ισοδυναμεί).
  • Στη Μ.Μ. / Βασική : Πρόκειται για τη σχέση της μονάδας μέτρησης της γραμμής με τη βασική (μία μονάδα της μονάδας μέτρησης γραμμής με πόσες μονάδες από τη βασική μονάδα ισοδυναμεί).