Μεταβολή Συντελεστών ΦΠΑ (2019) - Galaxy Enterprise Suite - Commercial

Σύντομη περιγραφή

Για την περίπτωση αλλαγής του συντελεστή ΦΠΑ σε είδη, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες όσον αφορά στην ενημέρωση των ειδών, των τιμών λιανικής, μετασχηματισμών παραγγελιών/ δελτίων κ.α.

Πριν προχωρήσετε στις αλλαγές συντελεστών ΦΠΑ στην εφαρμογή σας, δείτε αναλυτικά τις προδιαγραφές του νόμου : Μειώσεις ΦΠΑ - Αγαθά & Υπηρεσίες που αλλάζουν κατηγορία ΦΠΑ

Ροή εργασιών

  • Αλλαγή κατηγορίας ΦΠΑ στα είδη
  • Αλλαγή τιμών λιανικής
  • Μετασχηματισμοί εκκρεμών παραστατικών
  • Καταχώριση παραστατικών σε προηγούμενο καθεστώς
  • Ενημέρωση λογιστικών βιβλίων

Αναλυτική περιγραφή

Μεταβολή του τύπου ΦΠΑ είδους

Για παράδειγμα είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια που μετατάσσονται σε συντελεστή ΦΠΑ 13% από το συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Η αλλαγή γίνεται μεταξύ υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ, έτσι θα πρέπει να προβείτε σε αλλαγή του Τύπου ΦΠΑ στα είδη που απαιτείται (Είδος – Χρήσεις Είδους - Γενικά).

Προς διευκόλυνση σας μπορείτε από τη Λίστα των ειδών να χρησιμοποιήσετε την επιλογή της “Μαζικής ενημέρωσης” που εμφανίζεται στις Ενέργειες της λίστας, για την ενημέρωση των ειδών μαζικά .

Στην παραπάνω φόρμα θα πρέπει να επιλεγεί το πεδίο τύπος ΦΠΑ που περιλαμβάνεται στις ιδιότητες του είδους ανά εταιρία και να οριστεί η νέα τιμή.

Σημείωση: Για να γίνει διαθέσιμο στη Μαζική ενημέρωση οντοτήτων το πεδίο “Τύπος ΦΠΑ” είναι απαραίτητο να έχει επιλεγεί στη λίστα των ειδών όψη στην οποία να περιλαμβάνεται η εταιρία (όπως για παράδειγμα οι προκαθορισμένες προβολές Είδη ανά εταιρία και “Υπόλοιπα ειδών). Ισχύει μόνο για το Galaxy Enterprise Suite.

Αν ο συντελεστής ΦΠΑ 13 δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, πρέπει να ανοιχθεί νέος Τύπος ΦΠΑ Είδους με τα κατάλληλα ποσοστά ανά καθεστώς ΦΠΑ, όπως ενδεικτικά φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί:

 

Αλλαγή τιμών λιανικής

Μετά τη μεταβολή των συντελεστών ΦΠΑ των ειδών είναι απαραίτητο να γίνει ενημέρωση των τιμών των ειδών στις οποίες περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ. Η ενημέρωση των τιμών μπορεί να γίνει μέσω της διαδικασίας Ενημέρωση τιμών με έκφραση (Είδη - Διαδικασίες) όπου θα επιλεγούν οι τιμές των ειδών που θα ενημερωθούν και θα οριστεί και η έκφραση με την οποία θα γίνει η ενημέρωση της επιλεγμένης τιμής.

Μετασχηματισμοί εκκρεμών παραστατικών

Μετά τη μεταβολή των συντελεστών ΦΠΑ των ειδών στα στοιχεία των παραστατικών πλέον προτείνονται οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για όσα είδη συμμετείχαν στη διαδικασία.

Στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη μετασχηματισμού παραστατικού που είχε καταχωριστεί με τους προηγούμενους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει στη διαδικασία του μετασχηματισμού να επιλεγεί να γίνει επανυπολογισμός του ΦΠΑ ώστε το παραγόμενο παραστατικό να καταχωριστεί με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ .

Καταχώριση παραστατικών σε προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ

Για την περίπτωση που έχουν γίνει οι μεταβολές των συντελεστών - τύπων ΦΠΑ στα είδη και πρέπει να καταχωριστεί παραστατικό αγορών ή πωλήσεων με ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας ισχύος των αλλαγών ΦΠΑ, τότε υπάρχει δυνατότητα :

είτε

1. να οριστεί ένα νέο Καθεστώς ΦΠΑ στον Τύπο ΦΠΑ ειδών

  • Για νέο Καθεστώς ΦΠΑ: Οργάνωση βασικής δομής – Πίνακες (2) – Ρυθμίσεις ΦΠΑ
  • Για νέο Τύπο ΦΠΑ ειδών: Οργάνωση ειδών – Πίνακες

Και κατά την καταχώριση του παραστατικού να επιλέγεται ως Καθεστώς ΦΠΑ εγγραφής το “μεταβατικό” καθεστώς

είτε

2. να επιλεγεί ανά γραμμή παραστατικού η κατάλληλη Κατηγορία ΦΠΑ παρ/κού. Για να είναι διαθέσιμες όλες οι κατηγορίες ΦΠΑ θα πρέπει να οριστεί στις Ρυθμίσεις παραστατικών αγορών και πωλήσεων “Επιβεβαίωση % ΦΠΑ είδους σε“ η τιμή Κατηγορίες ΦΠΑ”.

Ενημέρωση λογιστικών βιβλίων

Διπλογραφικά

Εφόσον δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι λογαριασμοί για τους ισχύοντες συντελεστές ΦΠΑ, θα πρέπει να δημιουργηθούν λογαριασμοί λογιστικής αγορών, εσόδων, εξόδων και ΦΠΑ.

Επιπλέον, πρέπει να γίνει έλεγχος και πιθανά αλλαγές στα Συνθετικά που χρησιμοποιούν πληροφορίες από τις κατηγορίες ΦΠΑ.

Απλογραφικά

Εφόσον δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι λογαριασμοί για τους ισχύοντες συντελεστές ΦΠΑ, θα πρέπει να δημιουργηθούν οικονομικοί λογαριασμοί αγορών, εσόδων, εξόδων και ΦΠΑ.

Τέλος θα πρέπει να ελεγχθούν – ενημερωθούν οι αναθέσεις των οικονομικών λογαριασμών για τη δημιουργία των κατάλληλων οικονομικών εγγραφών (Ενημέρωση Οικονομικής Διαχείρισης) .