Διαχείριση εποχιακών ξενοδοχοϋπαλλήλων - Galaxy Payroll

Υπολογισμός υπηρεσίας και προϋπηρεσίας

Νομοθεσία

Στην ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας (ΔΑ 20/97) στο άρθρο 4.1 που ορίζεται το Επίδομα Προϋπηρεσίας αναφέρεται ότι :

«Κατ’ εξαίρεση προκειμένου περί ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται σε ξενοδοχεία εποχικά, ως χρόνος υπηρεσίας θεωρείται και εκείνος της νεκρής περιόδου και μέχρι τέσσερις (4) μήνες για κάθε χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος μετά την νεκρή περίοδο αναλαμβάνει εκ νέου εργασία στην ίδια ξενοδοχειακή επιχείρηση. (ΣΣΕ 20-05-1998)»[1]

Νεκρή περίοδος θεωρείται το διάστημα κατά το οποίο το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό, δηλαδή το διάστημα μεταξύ δύο περιόδων (σεζόν) λειτουργίας. Η αναγνώριση της νεκρής περιόδου μπορεί να διαφέρει ανά περιοχή και σύμβαση. Για παράδειγμα δεν αναγνωρίζεται στην ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

Στο άρθρο 5.5 αναφέρεται επίσης σχετικά με την επαναπρόσληψη των εποχιακά απασχολούμενων ότι:

«Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές), αυτές δηλαδή που λειτουργούν μέχρι 9 μήνες το χρόνο, υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν το αυτό προσωπικό που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Προϋπόθεση γι’ αυτό το καθιερωμένο δικαίωμα του εργαζόμενου αποτελεί η έγγραφη προειδοποίηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο. Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνει μέσω της οικίας οργάνωσής του και σε έντυπο-δήλωση που έχει εκτυπώσει αυτή.

Η επιχείρηση υποχρεούται να τον απασχολήσει σε κάθε περίπτωση από την 10η Ιουνίου, εκτός εάν βρίσκεται σε περιοχές Κρήτης, Ρόδου και Κέρκυρας, οπότε υποχρεούται από την 25η Μαΐου και από την 15 Ιουνίου εάν βρίσκεται στις λουτροπόλεις.

Σε κάθε περίπτωση ο μισθωτός που θα κληθεί από την επιχείρηση να αναλάβει υπηρεσία και δεν την αναλάβει αδικαιολόγητα, εντός πενθημέρου, χάνει κάθε δικαίωμα επαναπρόσληψης και αποζημίωσης.

Η πρόσληψη και τα μετά απ’ αυτή δικαιώματα και υποχρεώσεις αρχίζουν από την στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία.

Τα παραπάνω ισχύουν και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8 του νόμου 1346 του 1983.

Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα.»[2]

 

[1] Δ.Ε.Ν. τόμος 61/2005 τεύχος 1442 σελ Π 59

 

[2] Δ.Ε.Ν. τόμος 61/2005 τεύχος 1442 σελ Π 61

 

Υλοποίηση

Λήξη εποχιακής απασχόλησης

Λήξη εποχιακής απασχόλησης έχουμε όταν λήγει η εποχιακή σύμβαση του εργαζόμενου με τον εργοδότη .

Λήξη εργασιακής σχέσης

Στις επόμενες περιπτώσεις :

  • Ο εργαζόμενος έχει αναλάβει υπηρεσία εντός 5 ημερών από την κλήση του εργοδότη
  • Ο εργαζόμενος ενώ έχει αναλάβει υπηρεσία, αποχώρησε οικειοθελώς
  • Ο εργοδότης αρνείται να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο
  • Ο εργοδότης καταγγέλλει τη σύμβαση οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της απασχόλησης,

τότε θεωρούμε ότι έχουμε λήξη της εργασιακής σχέσης.

Υπολογισμός υπηρεσίας στον εργοδότη

Ως υπηρεσία στον εργοδότη θεωρούμε το διάστημα της εργασιακής σχέσης που ο εποχιακός ξενοδοχοϋπάλληλος αδιάλειπτα εργάζεται στην ίδια επιχείρηση χωρίς να έχει μεσολαβήσει λήξη της εργασιακής σχέσης. Τα διαστήματα της νεκρής περιόδου, δηλαδή αυτά που η επιχείρηση δεν λειτουργεί λόγω λήξης της σεζόν, προσμετρούνται μέχρι ενός ανώτατου ορίου το οποίο εξαρτάται από την ΣΣΕ που εφαρμόζεται.

Στο Galaxy Payroll η πραγματική υπηρεσία του εποχιακού ξενοδοχοϋπαλλήλου προκύπτει από τη διαφορά ημερών, στη βάση ότι κάθε μήνας έχει 30 ημέρες, μεταξύ της ημερομηνίας έναρξης της απασχόλησης και της ημερομηνία λήξης της περιόδου υπολογισμού ή της ημερομηνίας λήξης απασχόλησης εφόσον αυτή εμπίπτει μέσα στην περίοδο του υπολογισμού.

Στην περίπτωση που ο υπάλληλος έχει επαναπροσληφθεί τότε αθροίζουμε και την υπηρεσία που έχει σε προηγούμενες περιόδους λειτουργίας του ξενοδοχείου και αφορούν στην ίδια εργασιακή σχέση. Δεν μετράμε δηλαδή την υπηρεσία που βρίσκεται σε εργασιακά διαστήματα στα οποία έχει μεσολαβήσει αποχώρηση ή απόλυση του μισθωτού.

Τέλος με βάση τα οριζόμενα στην ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας προσθέτουμε την υπηρεσία που αναγνωρίζεται για τα διαστήματα της νεκρής περιόδου, τα οποία εντάσσονται στην τρέχουσα εργασιακή σχέση με τον περιορισμό αυτά να μην υπερβαίνουν το άνω όριο ημερών νεκρής περιόδου που αναγνωρίζονται, το οποίο καθορίζεται ανά σύμβαση (π.χ. τους 4 μήνες ανά έτος για την ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας).

Το άνω όριο ημερών νεκρής περιόδου που αναγνωρίζονται είναι ιστορική παράμετρος σύμβασης.

Τελικά :

Υπηρεσία ξενοδοχοϋπαλλήλου = (Υπηρεσία τρέχουσας απασχόλησης) + (Ημέρες υπηρεσίας από προηγούμενες απασχολήσεις) + (ημέρες νεκρής περιόδου από προηγούμενες απασχολήσεις).

Στην περίπτωση που έχουμε πάγωμα των ωριμάνσεων τότε μετράμε τις ημέρες μέχρι την ημερομηνία παγίωσης των ωριμάνσεων που ισχύει για την τρέχουσα απασχόληση (Η ημερομηνία αυτή έχει οριστεί ως ιστορική παράμετρος απασχόλησης)

Υπολογισμός συνολικής υπηρεσίας, συνολικής υπηρεσίας στην ειδικότητα

Η συνολική υπηρεσία είναι το άθροισμα της υπηρεσίας όπως υπολογίζεται στο προηγούμενο βήμα και της προϋπηρεσίας ή προϋπηρεσίας στην ειδικότητα της τρέχουσας απασχόλησης.

Τελικά :

Συνολική υπηρεσία =Υπηρεσία ξενοδοχοϋπαλλήλου (όπως περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο)+ Προϋπηρεσία

Συνολική υπηρεσία στην ειδικότητα = Υπηρεσία ξενοδοχοϋπαλλήλου (όπως περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο)+ Προϋπηρεσία στην ειδικότητα

Στην περίπτωση που έχουμε πάγωμα των ωριμάνσεων τότε θα πρέπει να μετρήσουμε τις ημέρες μέχρι την ημερομηνία παγίωσης των ωριμάνσεων.

Υπολογισμός υπηρεσίας νεκρής περιόδου

Ως υπηρεσία νεκρής περιόδου τρέχουσας εργασιακής σχέσης ορίζεται η διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας έναρξης της νέας απασχόλησης και της ημερομηνίας λήξης της υπάρχουσας απασχόλησης (με άνω όριο, το όριο που δηλώνεται στην σχετική παράμετρο σύμβασης) στη βάση του ότι κάθε μήνας έχει 30 ημέρες.

Προσδιορισμός εποχικού ξενοδοχοϋπαλλήλου

Αρχικά προσδιορίζουμε ότι μία απασχόληση αφορά σε εποχιακό ξενοδοχοϋπάλληλο επιλέγοντας το ιστορικό πεδίο της απασχόλησης «Εποχικός ξενοδοχοϋπάλληλος» (ενότητα «Ειδικά μισθοδοτικά | Ξενοδοχοϋπάλληλοι – Υπηρεσία»)

Οι υπολογισμοί υπηρεσίας και προϋπηρεσίας εφαρμόζονται για όσες απασχολήσεις είναι επιλεγμένο το προηγούμενο πεδίο που χαρακτηρίζει τον εποχιακό ξενοδοχοϋπάλληλο.

Τα πεδία υπηρεσιών που έχουν οριστεί στην απασχόληση είναι τα ακόλουθα:

  • Υπηρεσία προς μεταφορά
  • Υπηρεσία προς μεταφορά με πάγωμα ωριμάνσεων
  • Υπηρεσία από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις
  • Υπηρεσία από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις με πάγωμα ωριμάνσεων
  • Υπηρεσία νεκρής περιόδου από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις
  • Προϋπηρεσία προς μεταφορά
  • Προϋπηρεσία από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις

Τα πεδία ενημερώνονται αυτόματα από τις διαδικασίες πρόσληψης και λήξης απασχόλησης.

Διαδικασία πρόσληψης / επαναπρόσληψης εποχιακών ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η πρόσληψη των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων πρέπει να πραγματοποιείται μόνο μέσω της αυτόματης διαδικασίας «Πρόσληψη/επαναπρόσληψη (από υπάρχουσα απασχόληση)», έτσι ώστε να ενημερώνονται τα απαραίτητα πεδία των υπηρεσιών .

Η διαδικασία της πρόσληψης/επαναπρόσληψης πρέπει να εφαρμόζεται επί της τελευταίας απασχόλησης του εργαζόμενου. Η εφαρμογή ελέγχει αν πρόκειται για πρόσληψη ή επαναπρόσληψη από την αιτία λήξης της απασχόλησης που αντιγράφεται. Εάν η αιτία λήξης είναι λήξη εποχικής απασχόλησης αφορά επαναπρόσληψη, διαφορετικά πρόσληψη.

Η διαδικασία καλείται από τη λίστα των απασχολήσεων για έναν ή περισσότερους απασχολούμενους και

  • Δημιουργεί μία νέα απασχόληση αντιγράφοντας τα στοιχεία της απασχόλησης που έχουν οριστεί στο σχετικό πίνακα «ιστορικά πεδία προς αντιγραφή»
  • Ενημερώνει τα ιστορικά πεδία των υπηρεσιών ως εξής:
    • Υπηρεσία από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις = Υπηρεσία προς μεταφορά
    • Υπηρεσία από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις με πάγωμα ωριμάνσεων = Υπηρεσία προς μεταφορά με πάγωμα ωριμάνσεων (εφόσον υπάρχει ημερομηνία παγώματος ωριμάνσεων)
    • Προϋπηρεσία από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις = Προϋπηρεσία προς μεταφορά
    • Υπηρεσία νεκρής περιόδου από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις

                 Εάν πρόκειται για λήξης εποχικής απασχόλησης τότε αθροίζεται σε αυτή και η υπηρεσία νεκρής περιόδου στην τρέχουσα εργασιακή σχέση

                 Εάν πρόκειται για λήξη σύμβασης τότε η υπηρεσία νεκρής περιόδου από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις μηδενίζεται

Διαδικασία λήξης απασχόλησης εποχιακών ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η λήξη των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων πρέπει να πραγματοποιείται μόνο μέσω της αυτόματης διαδικασίας «Οδηγός λήξης εργασιακής σχέσης», έτσι ώστε να ενημερώνονται τα απαραίτητα πεδία των υπηρεσιών.

Η διαδικασία καλείται από τη λίστα των απασχολήσεων για έναν ή περισσότερους απασχολούμενους και

  • Ενημερώνει την ημερομηνία λήξης απασχόλησης και την αιτία λήξης, εφόσον δεν έχουν ήδη καταχωριστεί στον απασχολούμενο
  • Ενημερώνει τα ιστορικά στοιχεία των υπηρεσιών της απασχόλησης ανάλογα εάν πρόκειται για λήξης εποχικής απασχόλησης ή λήξη σύμβασης ως εξής: 
  • Υπηρεσία προς μεταφορά 

                     Εάν πρόκειται για λήξη εποχικής απασχόλησης τότε αθροίζεται σε αυτή και η υπηρεσία στην τρέχουσα εργασιακή σχέση.

                    Εάν πρόκειται για λήξη σύμβασης τότε η υπηρεσία προς μεταφορά μηδενίζεται.

  • Προϋπηρεσία προς μεταφορά

                   Εάν πρόκειται για λήξη εποχικής απασχόλησης τότε η προϋπηρεσία προς μεταφορά μηδενίζεται.

                   Εάν πρόκειται για λήξη σύμβασης τότε αθροίζεται σε αυτή και η υπηρεσία προς μεταφορά

(Εφόσον υπάρχει ημερομηνία παγώματος ωριμάνσεων ενημερώνονται τα αντίστοιχα ιστορικά πεδία)

  • Υπολογίζει το υπόλοιπο άδειας προς πληρωμή
  • Δημιουργεί μισθοδοτικό γεγονότος
  • Υπολογίζει μισθοδοσία βάσει του μισθοδοτικού γεγονότος που δημιούργησε