Manager - Eurofasma Next - Έκδοση 6.6.0 - Βελτιώσεις

Διαχείριση κρατήσεων/παρακράτησης φόρου

Για την υποβολή των αξιών που αφορούν σε κρατήσεις/παρακράτηση φόρου (εφόσον τις χρησιμοποιήσετε στα παραστατικά σας), ακολουθήστε τα βήματα παραμετροποίησης που παρατίθενται.

 

Βήματα

Πίνακας 96 : Λογιστικοί Χαρακτηρισμοί


Συμπληρώστε τις στήλες του πίνακα 96 : “Λογιστικοί Χαρακτηρισμοί” με τα στοιχεία των αντίστοιχων στηλών, για παράδειγμα Παρακράτηση Φόρου με κωδικό 16 & Κρατήσεις με κωδικό 17 και συνδέστε στη στήλη Χαρακτ. Συναλλαγής Ηλ. Βιβλίων” τις κατηγορίες φόρου με τους αντίστοιχους χαρακτηρισμούς συναλλαγής κατά ΑΑΔΕ (παρακρατούμενοι φόροι και κρατήσεις αντίστοιχα).

Κράτηση – Παρακράτηση φόρου


Για να καταχωρίσετε μία εγγραφή Παρακράτησης Φόρου ή Κράτησης, καλέστε το μενού Αρχεία -> Αποθήκη :

Συμπληρώστε κατάλληλα τα βασικά στοιχεία της κράτησης/παρακράτησης φόρου στην αντίστοιχη σελίδα και συνεχίστε συμπληρώνοντας όσα από τα υπόλοιπα πεδία είναι απαραίτητα :

  • Στο πεδίο “Τύπος Είδους” της σελίδας “Γενικά” επιλέξτε υποχρεωτικά τον τύπο Είδους:
    • Παρακράτηση Φόρου ή
    • Κράτηση

  • Στο πεδίο “Κατηγορία Φ.Π.Α.” της σελίδας “Στοιχεία Συναλλαγών” δηλώστε ότι αυτός ο τύπος είδους υπάγεται σε μηδενικό συντελεστή Φ.Π.Α.

Πρέπει υποχρεωτικά η αξία Φ.Π.Α. να είναι μηδέν για τις εγγραφές με τύπο είδους “Παρακράτηση φόρου” ή “Κράτηση”. Η εφαρμογή ελέγχει την τιμή του πεδίου και αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο εμφανίζει ανάλογο μήνυμα:

  • Δηλώστε το λογιστικό χαρακτηρισμό της κράτησης/παρακράτησης φόρου στη σελίδα “Λογιστικά χαρακτηριστικά”. Οι χαρακτηρισμοί, αντλούνται από τον Πίνακα 96: Λογιστικοί Χαρακτηρισμοί (εγγραφή 16 για την παρακράτηση & 17 για την κράτηση, σύμφωνα με το παράδειγμα)

  • Συνδέστε την κράτηση/παρακράτηση φόρου με κωδικό Ηλεκτρονικών Βιβλίων στο τμήμα “Χαρακτηρισμός Συναλλαγών Ηλεκτρονικών Βιβλίων”

Καταχώριση παραστατικού


Στην καταχώριση παραστατικού (έστω τιμολόγιο) και στην περιοχή των γραμμών του, αφού έχετε καταχωρίσει είδη, υπηρεσίες κ.λπ. που επιθυμείτε, προσθέστε την κράτηση ή/και την παρακράτηση δηλώνοντας αρνητικές ποσότητες και αξίες (-1 στην ποσότητα και έστω -200 στην παρακράτηση και -5 στην κράτηση).

Ενεργοποιώντας τη σελίδα “Στοιχεία Παραστατικού”, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι στα νέα πεδία “Παρακράτηση Φόρου”, “Κρατήσεις” τα μεγέθη εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο

Στον υπολογισμό του γενικού συνόλου λαμβάνονται αφαιρετικά υπόψη η κράτηση/παρακράτηση (τελική συνολική αξία του παραστατικού 1.240 μείον 200 μείον 5).

ΠΡΟΣΟΧΗ!


Στα Παραστατικά Πωλήσεων και Αγορών, η Παρακράτηση φόρου ή οι Κρατήσεις εισάγονται υποχρεωτικά με αρνητική αξία, ορίζοντας ποσότητα -1. Μόνο τότε οι υπολογισμοί θα είναι σωστοί και θα ενημερωθούν σωστά τα Ηλεκτρονικά Βιβλία και ο S.F.P. για την παραγωγή των αρχείων του.

Αν παρ’ όλα αυτά, καταχωριστεί Παρακράτηση φόρου ή Κράτηση με θετική αξία, εμφανίζεται σχετική προειδοποίηση :

Η εφαρμογή ελέγχει επίσης ότι η αξία Φ.Π.Α. είναι μηδέν και εμφανίζει, όπως και στην Αποθήκη, το ίδιο ακριβώς μήνυμα, αποκλείοντας να είναι διαφορετική από το “μηδέν”:

 

Προσθήκη Παρακράτησης φόρου και Κρατήσεων στις φόρμες παραστατικών


Ενσωματώθηκαν στα διαθέσιμα πεδία των φορμών των παραστατικών πωλήσεων και αγορών, η “Παρακράτηση Φόρου” και οι “Κρατήσεις” (συνολικές αξίες).

Στην DEMO περιοχή εργασίας, θα βρείτε παραδείγματα έτοιμων φορμών, 1261 και 1262, με αυτά τα νέα πεδία στα σύνολα των παραστατικών.

Εικόνα από την προεπισκόπηση της εκτύπωσης εντύπου :

 

Αποδέσμευση του πεδίου “Αιτιολογία απαλλαγής ΦΠΑ” από το καθεστώς ΦΠΑ του πελάτη

Αποδεσμεύεται το πεδίο “Αιτιολογία απαλλαγής ΦΠΑ” στα “Στοιχεία Συναλλαγών” του “Πελάτη” από το πεδίο Καθεστώς Φ.Π.Α.. Στο εξής το πεδίο θα ενεργοποιείται ανεξαρτήτως της φορολογικής κατηγορίας του πελάτη - όχι μόνο στις περιπτώσεις απαλλαγής, εντός/εκτός Ε.Ε. αλλά και στην περίπτωση που ο πελάτης ανήκει π.χ. στην Κανονική φορολογική κατηγορία (καθεστώς).

Η δυνατότητα αυτή εξυπηρετεί ανάγκες παραστατικού όπου ο πελάτης υπάγεται στο κανονικό φορολογικό καθεστώς αλλά κάποια από τα κινούμενα, στις γραμμές του παραστατικού, είδη αφορούν σε είδη απαλλαγής ΦΠΑ (π.χ. τσιγάρα).

Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δεν είναι συμπληρωμένη η “Αιτιολογία απαλλαγής Φ.Π.Α.”, η εφαρμογή θα σας ενημερώσει με κατάλληλο μήνυμα: