Παραμετροποίηση τύπων εγγραφών /άρθρων για την ενημέρωση της ΜΥΦ

Παραμετροποίηση παραστατικών παροχής υπηρεσιών

Τύπος Παραστατικών παροχής υπηρεσιών

Στις παραμέτρους των παραστατικών παροχής υπηρεσιών (παράμετροι και προτιμήσεις εργασίες έναρξης διαχείριση γραφείου τύποι παραστατικών παροχής υπηρεσιών) και ειδικότερα στη “Σελίδα 1” ενσωματώθηκε νέα παράμετρος με τίτλο “Τύπος συναλλαγής για Υποβολή” .

Οι προκαθορισμένες τιμές του πεδίου είναι :

  • Εκτός υποβολής
  • Έσοδα ανά ΑΦΜ
  • Λιανικές πωλήσεις

Έτσι, μπορούν να αποσταλούν ανά ΑΦΜ οι κινήσεις εσόδων με επιλεγμένη την ένδειξη “Έσοδα ανά ΑΦΜ” και ως έσοδα λιανικών πωλήσεων οι κινήσεις με ενεργοποιημένη την ένδειξη “Λιανικές πωλήσεις”.

Ο Τύπος εγγραφής Εσόδων (σελίδα 2) είναι αυτός που καθορίζει την πληροφορία “χρεωστικά τιμολόγια” ή “τιμολόγια αντίστροφης χρέωσης” (πιστωτικά) η οποία απαιτείται στα στοιχεία υποβολής φορολογικών στοιχείων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Με την αναβάθμιση ενημερώνεται το συγκεκριμένο πεδίο ανάλογα με το “είδος” του παραστατικού . Σε κάθε περίπτωση συνίσταται να γίνει έλεγχος της τιμής που προέκυψε με την αναβάθμιση

 

Μαζική επεξεργασία της παραμετροποίησης “Υ.Φ.Σ.” των τύπων παραστατικών παροχής υπηρεσιών

Η μαζική επεξεργασία των τιμών “υποβολής φορολογικών στοιχείων” επιλεγμένων τύπων παραστατικών παροχής υπηρεσιών ή όλων των τύπων, ορατών στο browser των τύπων παραστατικών παροχής υπηρεσιών, είναι δυνατή μέσω της επιλογής “Παράμετροι Υποβολής Φορολογικών Στοιχείων Μαζική Επεξεργασία”, η οποία βρίσκεται ενσωματωμένη στη λίστα επιλογής, που θα εμφανιστεί αν κάνετε δεξί κλικ πάνω στους τύπους παραστατικών .

Οι δυνατότητες της μαζικής επεξεργασίας της παραμετροποίησης υποβολής φορολογικών στοιχείων των τύπων παραστατικών είναι πανομοιότυπες με αυτές που αναλύσαμε στην ενότητα των συναλλασσομένων. Συνεπώς και εδώ οι δυνατότητες επεξεργασίας εκτείνονται στους τύπους παραστατικών της τρέχουσας εταιρίας ή στους τύπους παραστατικών όλων των εταιριών συγκεκριμένης περιοχής εργασίας ή στους τύπους όλων των εταιριών όλων των περιοχών εργασίας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η επεξεργασία όλων των περιοχών εργασίας απαιτεί αναβάθμιση όλων των ενεργών περιοχών εργασίας σε έκδοση 3.55 ή μεταγενέστερη.

Οι περιοχές εργασίας που μπορείτε να δείτε είναι όσες είναι ενεργές στον e-SAS για την εφαρμογή SingularLogic Accountant.

 

Ανάλογα λοιπόν με την επιλογή σας (στο μενού μαζικής επεξεργασίας) θα διαφοροποιούνται και οι περιεχόμενες στην οθόνη “παραμετροποίησης υποβολής φορολογικών στοιχείων” πληροφορίες . Στην περίπτωση της τρέχουσας εταιρίας στο εσωτερικό του παραθύρου θα εμφανίζεται ανά τύπο παραστατικών και ο τύπος συναλλαγής για υποβολή . Επιλέγετε τον υποψήφιο για αλλαγή τύπο και πληκτρολογείτε τη νέα τιμή υποβολής .

Στη δεύτερη περίπτωση “όλων των εταιριών” θα εμφανίζονται ανά εταιρία, ενταγμένη σε συγκεκριμένη περιοχή εργασίας, οι τύποι παραστατικών και ο “τύπος συναλλαγής για υποβολή” . Την τιμή αυτή μπορείτε να την τροποποιήσετε επιλέγοντας απευθείας το νέο περιεχόμενο του πεδίου. Αν είστε σίγουροι για την ορθότητα των μεταβολών μπορείτε να αποδεχθείτε τις ρυθμίσεις πατώντας “Οκ” .

Ενώ στην τρίτη θα απεικονίζονται όλες οι περιοχές εργασίας που είναι ενεργές οι εταιρίες καθώς και ο τύπος συναλλαγής για υποβολή των τύπων παραστατικών των εταιριών των περιοχών εργασίας .

 

Μαζική αντιγραφή

Η λειτουργία της μαζικής αντιγραφής είναι εφοδιασμένη με όλες τις απαραίτητες επιλογές για την εύκολη αντιγραφή της παραμετροποίησης υποβολής φορολογικών στοιχείων που ορίζεται σε επίπεδο εταιρίας σε :

  • Όλες τις εταιρίες : Πρόκειται για την αντιγραφή των παραμέτρων υποβολής φορολογικών στοιχείων από την τρέχουσα εταιρία στις υπόλοιπες εταιρίες της ίδιας περιοχής εργασίας .
  • Όλες τις περιοχές εργασίας : Αφορά στην αντιγραφή της παραμετροποίησης υποβολής φορολογικών στοιχείων από την τρέχουσα εταιρία στις εταιρίες όλων των άλλων ενεργών περιοχών εργασίας της εφαρμογής (σε όλες δηλαδή τις περιοχές εργασίας και κατά επέκταση σε όλες τις εταιρίες) . Στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να έχετε πρωτίστως προβεί σε αναβάθμιση όλων των περιοχών εργασίας σε έκδοση 3.55 ή μεταγενέστερη . Η διαδικασία θα αντιγράψει την παραμετροποίηση μόνο στους τύπους παραστατικών με κοινή συντομογραφία .

 

Παραμετροποίηση εσόδων /εξόδων

Τύποι εγγραφών εσόδων /εξόδων

Στις παραμέτρους των εγγραφών εσόδων/εξόδων και ειδικότερα στη “Σελίδα 1” ενσωματώθηκε νέα παράμετρος με τίτλο “Τύπος Συναλλαγής” .

Οι προκαθορισμένες τιμές της παραμέτρου για τους τύπους εγγραφών “εσόδων” συνοψίζονται ως εξής:

  • Εκτός υποβολής
  • Έσοδα ανά ΑΦΜ
  • Λιανικές πωλήσεις

Ενώ για τους τύπους εγγραφών εξόδων οι ακόλουθες :

  • Εκτός υποβολής
  • Έξοδα ανά ΑΦΜ
  • Λοιπά έξοδα

Η εν λόγω παράμετρος καθορίζει αν οι εγγραφές του τύπου θα περιλαμβάνονται ή όχι στην υποβολή φορολογικών στοιχείων καθώς επίσης και τον τρόπο απεικόνισής τους στο αρχείο xml που θα παραχθεί και θα υποβληθεί στη ΓΓΠΣ .

Συνεπώς, αν ο τύπος της εγγραφής αφορά σε “έσοδα” θα αποστέλλονται ανά ΑΦΜ οι κινήσεις εσόδων με επιλεγμένη την ένδειξη “Έσοδα ανά ΑΦΜ” και ως έσοδα λιανικών πωλήσεων οι κινήσεις με ενεργοποιημένη την ένδειξη “Λιανικές πωλήσεις”.

Διαφορετικά, αν ο τύπος της εγγραφής αφορά σε “έξοδα” θα αποστέλλονται ανά ΑΦΜ οι κινήσεις αγορών - εξόδων με επιλεγμένη την ένδειξη “έξοδα ανά ΑΦΜ” και συγκεντρωτικά, με μία εγγραφή δαπανών, οι κινήσεις με ενεργοποιημένη την ένδειξη “Λοιπά έξοδα”.

Ο Τρόπος κίνησης των τύπων εγγραφών Εσόδων ή Εξόδων (κανονική κίνηση, κίνηση επιστροφής/πίστωσης) είναι αυτός που καθορίζει την πληροφορία “χρεωστικά τιμολόγια” ή “τιμολόγια αντίστροφης χρέωσης” (πιστωτικά), η οποία απαιτείται στα στοιχεία υποβολής φορολογικών στοιχείων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Με την αναβάθμιση ενημερώνεται το πεδίο τύπος συναλλαγής ανάλογα με το “είδος” του παραστατικού . Σε κάθε περίπτωση συνίσταται να γίνει έλεγχος της τιμής που προέκυψε με την αναβάθμιση.

Και εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα της μαζικής επεξεργασίας /μαζικής αντιγραφής, γνωστή από τις προηγούμενες ενότητες (τύπος παραστατικών παροχής υπηρεσιών).

 

Παραμετροποίηση Τύπων Λογιστικών άρθρων

Ανά τύπο λογιστικών άρθρων (Παράμετροι & Προτιμήσεις Εργασίες Έναρξης Τύποι Λογιστικών άρθρων) καθορίζετε τον τύπο Συναλλαγής Υποβολής στη ΓΓΠΣ .

Εξ ορισμού οι δυνατές τιμές του πεδίου είναι :

  • Εκτός υποβολής
  • Έσοδα ανά ΑΦΜ
  • Λιανικές πωλήσεις
  • Έξοδα ανά ΑΦΜ
  • Λοιπά έξοδα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

  • Με την αναβάθμιση ενημερώνεται η τιμή του πεδίου μόνο για τους τύπους άρθρων “ΠΩ”, “ΠΜ”, “ΑΓ”, “ΑΜ” εφόσον αυτοί βρεθούν στους τύπους λογιστικών άρθρων κατά τη διαδικασία της αναβάθμισης . Για την ενημέρωση των τομέων των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι τύποι που θα ενημερώνουν τον κάθε τομέα (π.χ. ένας τύπος άρθρου για την ενημέρωση των λοιπών δαπανών και ένας άλλος για την ενημέρωση των λιανικών πωλήσεων) .
  • Στην περίπτωση εμπορικής διαχείρισης και τήρησης διπλογραφικών βιβλίων οι υποβαλλόμενες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων θα ενημερώνονται από τις κινήσεις του εμπορικού κυκλώματος .
  • Διαχωρισμός ως προς τους τύπους άρθρων, που θα χρησιμοποιηθούν στα πρότυπα ενημέρωσης λογιστικών άρθρων για την ενημέρωση της λογιστικής (για κινήσεις που χρησιμοποιούν το πρότυπο αυτό), θα πρέπει να γίνει . Διαφορετικοί τύποι άρθρων θα οριστούν για τις κινήσεις από την ενημέρωση της εμπορικής διαχείρισης και άλλοι για τις εγγραφές που καταχωρίζονται απευθείας στη λογιστική .

 

Μπορείτε και εδώ να προχωρήσετε σε μαζικές μεταβολές των τιμών της υποβολής φορολογικών στοιχείων καλώντας συγκεκριμένες επιλογές (Παράμετροι Υποβολής Φορολογικών Στοιχείων Μαζική επεξεργασία τρέχουσας εταιρίας) και συμπληρώνοντας κατάλληλα στο αντίστοιχο πεδίο “Υ.Φ.Σ.” της οθόνης παραμετροποίησης υποβολής την τιμή που θέλετε να εφαρμοστεί στις καταχωρισμένες τιμές.