Παραμετροποίηση Λογαριασμών (Εσόδων /Εξόδων/Λογιστικού Σχεδίου) για την ΜΥΦ

Παραμετροποίηση Λογαριασμών Εσόδων, Εξόδων & Φόρων

Στην οθόνη “Λογαριασμός Εξόδων” (από το μενού Αρχεία Λογαριασμοί Εσόδων, Εξόδων & Φόρων), ενσωματώθηκε νέα παράμετρος με τίτλο “% ΦΠΑ Εξόδου ανά ΑΦΜ της Υ.Φ.Σ.” στην οποία δηλώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ που θα αφαιρεθεί σε περίπτωση αποφορολόγησης .

Επιπρόσθετα εκτός της αποφορολόγησης μπορείτε να επηρεάσετε την αξία ΦΠΑ που έχει υπολογιστεί και κατ’ επέκταση και την καθαρή αξία προς υποβολή . Αυτό μπορείτε να το πετύχετε αν πραγματοποιήσετε είσοδο στην “ανάλυση γραμμής” των εγγραφών εξόδων και συμπληρώσετε το περιεχόμενο του πεδίου “Αξία ΦΠΑ ΥΦΣ” με την παραδεκτή τιμή . Στην περίπτωση αυτή το Σύστημα θα αφαιρέσει την αξία αυτή από την αξία της γραμμής για να βρει την καθαρή αξία προς υποβολή .

Το πεδίο ΦΠΑ ΥΦΣ μπορεί να τροποποιηθεί ανεξάρτητα από το συντελεστή ΥΦΣ .

Όλοι οι λογαριασμοί εσόδων – εξόδων ενημερώνουν τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων . Για τους λογαριασμούς εσόδων - εξόδων παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσής τους από την υποβολή με την ενεργοποίηση της παραμέτρου “Εξαιρείται από την Υ.Φ.Σ.”. Στην περίπτωση αυτή η αξία του λογαριασμού είτε δε θα συμμετέχει στην υποβολή φορολογικών στοιχείων είτε θα οριστεί ποια αξία θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία υπολογισμού .

Οι διαθέσιμες επιλογές της παραμέτρου "Εξαιρείται από την Υ.Φ.Σ." συνοψίζονται ως εξής :

  • Όχι
  • Ναι, Καθαρή αξία & Αξία ΦΠΑ
  • Ναι, μόνο η Καθαρή Αξία
  • Ναι, μόνο η αξία ΦΠΑ

Η παράμετρος αυτή μπορεί, για παράδειγμα, να φανεί χρήσιμη στην καταχώριση εγγραφής εξόδου για τις περιπτώσεις λογαριασμών ΔΕΗ, όπου το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών) και ΕΕΤΑ εξαιρείται της καθαρής αξίας υποκείμενης σε ΦΠΑ για την Υ.Φ.Σ. . Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να οριστεί στην παραπάνω παράμετρο η τιμή “Ναι”, Καθαρή αξία και Αξία ΦΠΑ” . Όπως επίσης και στην περίπτωση της εγγραφής που αφορά στους συμβολαιογράφους, όπου ο ΦΠΑ των φόρων που εισπράττει ο συμβολαιογράφος για λογαριασμό του πελάτη, θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις καταστάσεις Φορολογικών στοιχείων, ενώ η καθαρή αξία δεν πρέπει να περιλαμβάνεται . Συνεπώς σε αυτή την περίπτωση στα στοιχεία του αντίστοιχου λογαριασμού χρειάζεται να επιλεγεί η τιμή “Ναι, μόνο η καθαρή Αξία” .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις που έχει συμπληρωθεί ο συντελεστής δαπάνες μη εκπιπτόμενες στο ΦΠΑ . Για παράδειγμα για την αγορά καυσίμων, αν το είδος παραστατικού της δαπάνης αφορά σε απόδειξη (δηλαδή ενημερώνεται ο τομέας των λοιπών δαπανών στα στοιχεία φορολογικών καταστάσεων) ο λογαριασμός θα ενημερώνει την καθαρή αξία του τομέα με τη μικτή αξία της δαπάνης, ενώ η αξία ΦΠΑ θα είναι μηδενική. Σε περίπτωση έκδοσης τιμολογίου, (δηλαδή ενημερώνεται ο τομέας των εξόδων ανά ΑΦΜ στα στοιχεία φορολογικών καταστάσεων) θα ληφθεί υπόψη η αξία ΦΠΑ ΥΦΣ και η καθαρή αξία θα προκύψει από την αξία της γραμμής μείον την αξία ΦΠΑ ΥΦΣ. Αν η αξία ΦΠΑ ΥΦΣ είναι μηδενική τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής αποφορολόγησης και από τη μικτή αξία με την οποία ενημερώθηκε ο λογαριασμός θα προκύψει η καθαρή αξία και η αξία ΦΠΑ που θα ενημερώσουν τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων

Παραμετροποίηση Λογαριασμών Λογιστικού Σχεδίου

Στην οθόνη “Λογαριασμός Λογιστικού Σχεδίου” (από το μενού Αρχεία Λογαριασμοί Λογιστικού Σχεδίου), προστέθηκε νέα παράμετρος με τίτλο “Οι αξίες του υπόκεινται σε Υ.Φ.Σ.” η οποία ενεργοποιείται για τις κατηγορίες λογαριασμών : Ενεργητικού, Παθητικού, Εξόδων, ΦΠΑ, Εσόδων . Η εν λόγω παράμετρος, αν τσεκαριστεί, καθορίζει αν οι αξίες του λογαριασμού θα συμμετέχουν στην υποβολή φορολογικών στοιχείων .

Για τους λογαριασμούς που ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες Ενεργητικού, Παθητικού, Εξόδων και υπόκεινται σε υποβολή, ενσωματώθηκε νέα παράμετρος “% ΦΠΑ Εξόδου ανά Α.Φ.Μ. της Υ.Φ.Σ.” στην οποία δηλώνεται ο συντελεστής Φ.Π.Α. με σκοπό την αποφορολόγηση της συνολικής αξίας, με την προϋπόθεση ότι αυτοί ενημερώνονται με μικτές αξίες (δαπάνες μη εκπιπτόμενες στο ΦΠΑ).

Επιπρόσθετα εκτός της αποφορολόγησης μπορείτε να επηρεάσετε την αξία ΦΠΑ που έχει υπολογιστεί και κατ’ επέκταση και την καθαρή αξία προς υποβολή . Αυτό μπορείτε να το πετύχετε αν πραγματοποιήσετε είσοδο στην “ανάλυση γραμμής” των λογιστικών άρθρων και συμπληρώσετε το περιεχόμενο του πεδίου “Αξία ΦΠΑ ΥΦΣ” με την παραδεκτή τιμή . Στην περίπτωση αυτή το Σύστημα θα αφαιρέσει την αξία αυτή από την αξία της γραμμής για να βρει την καθαρή αξία προς υποβολή .

Το πεδίο ΦΠΑ ΥΦΣ μπορεί να τροποποιηθεί ανεξάρτητα από το συντελεστή ΥΦΣ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

  • Με το πέρας της αναβάθμισης κανένας λογαριασμός λογιστικού σχεδίου δεν ενημερώνεται ότι “οι αξίες του υπόκεινται σε Υ.Φ.Σ.” . Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ορίσετε τους λογαριασμούς οι αξίες των οποίων υπόκεινται σε υποβολή φορολογικών στοιχείων .
  • Ανάλογα τώρα με τη φύση του λογαριασμού η αξία του θα επηρεάσει είτε την καθαρή αξία είτε την αξία ΦΠΑ στις υποβαλλόμενες καταστάσεις . Οι λογαριασμοί των κατηγοριών ενεργητικού, παθητικού, εσόδων /εξόδων ενημερώνουν την καθαρή αξία ενώ οι λογαριασμοί ΦΠΑ την αξία ΦΠΑ.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις που έχει συμπληρωθεί ο συντελεστής δαπάνες μη εκπιπτόμενες στο ΦΠΑ . Για παράδειγμα για την αγορά καυσίμων, αν το είδος παραστατικού της δαπάνης αφορά σε απόδειξη (δηλαδή ενημερώνεται ο τομέας των λοιπών δαπανών στα στοιχεία φορολογικών καταστάσεων) ο λογαριασμός θα ενημερώνει την καθαρή αξία του τομέα με τη μικτή αξία της δαπάνης, ενώ η αξία ΦΠΑ θα είναι μηδενική. Σε περίπτωση έκδοσης τιμολογίου, (δηλαδή ενημερώνεται ο τομέας των εξόδων ανά ΑΦΜ στα στοιχεία φορολογικών καταστάσεων) θα ληφθεί υπόψη η αξία ΦΠΑ ΥΦΣ και η καθαρή αξία θα προκύψει από την αξία της γραμμής μείον την αξία ΦΠΑ ΥΦΣ. Αν η αξία ΦΠΑ ΥΦΣ είναι μηδενική τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής αποφορολόγησης και από τη μικτή αξία με την οποία ενημερώθηκε ο λογαριασμός θα προκύψει η καθαρή αξία και η αξία ΦΠΑ που θα ενημερώσουν τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων.