Οι αλλαγές στη φορολογία και στο ασφαλιστικό

Γιάννης Τριανταφύλλου, Φοροτεχνικός Σύμβουλος SingularLogic

Νόμος 4387 & νέος φορολογικός νόμος

Η επιχειρηματική ζωή στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια χαρακτηρίζεται από συνεχείς μεταβολές του φορολογικού και θεσμικού επιχειρηματικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Από όσο μπορούμε να προβλέψουμε η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016. Ο νόμος αυτός πέραν των συνταξιοδοτικών θεμάτων που δεν θα μας απασχολήσουν εδώ φέρνει πολλές αλλαγές για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις γενικότερα.

Στις 22/5/2016 ψηφίστηκε επίσης ένας νέος φορολογικός νόμος.  Η κύρια επιβάρυνση που  περιλαμβάνεται σε αυτό το νόμο  είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%.

Επίσης αυξήθηκαν αρκετοί  έμμεσοι φόροι,  όπως ο ΕΦΚ στα καύσιμα και τα τέλη ταξινόμησης ΕΙΧ αυτοκινήτων.

Τέλος ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις  για την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής  Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Δημιουργείται με το νομοσχέδιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  (Α.Α.Δ.Ε.) ο διοικητής της οποίας, δεν υπάγεται ιεραρχικά στον υπουργό Οικονομικών.

Αλλαγές στη φορολογία - 22/5/2016

Αλλαγές με τον ασφαλιστικό νόμο - 4387/2016

 

Οι αλλαγές που επιφέρουν τα νομοσχέδια θα ενσωματωθούν στις εφαρμογές μας στις επόμενες εκδόσεις, που θα κυκλοφορήσουν άμεσα. Μέχρι να κυκλοφορήσουν οι πρώτες ερμηνευτικές εγκύκλιοι σχετικά με τα θέματα που πραγματεύεται ο νόμος, παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα ακολουθήσουν επόμενες ενημερώσεις.

Για την αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ, δείτε εδώ τις σχετικές οδηγίες ανά εφαρμογή