Μετατροπή λογιστικού σχεδίου από Ε.Γ.Λ.Σ. σε Ε.Λ.Π. - SEn

Έστω ότι θέλετε να μετατρέψετε το λογιστικό σχέδιο της εταιρίας ΕΓΛΣ, προηγούμενης χρήσης 2016) σε ΕΛΠ, στην τρέχουσα χρήση 2017 (στη χρήση 2017 δεν υπάρχει λογιστικό σχέδιο)

Η όλη διαδικασία συνοψίζεται στα παρακάτω βήματα και προϋποθέτει ότι έχετε εγγράψει την εταιρία στο myGalaxy μέσω της διαδικασίας που περιγράφεται εδώ:

 

1. Αποστολή Λογιστικού Σχεδίου στο myGalaxy

Η αποστολή Λογιστικού Σχεδίου στην myGalaxy λογιστική υπηρεσία εκτελείται μέσω διαδοχικών οθονών (τύπου wizard)

1η οθόνη

Επιλέξτε αν θα αποστείλετε στη myGalaxy υπηρεσία :

  • όλο το λογιστικό σχέδιο της εταιρίας σας ή
  • μέρος των λογαριασμών λογιστικού σχεδίου, βάσει κριτηρίων

1η περίπτωση Όλο το λογιστικό σχέδιο

logistikoSxedio.JPG

2η οθόνη

Στην οθόνη ορισμού κριτηρίων:

  • Καθορίστε καταλλήλως το φίλτρο περιόδων χρήσης (Από - Έως)
  • Επιλέξτε αν θα περιληφθούν πρόχειρα ποσά ή θα χρησιμοποιηθούν τα εναλλακτικά ποσά των λογαριασμών, σύμφωνα με ΕΓΛΣ
  • Ενεργοποιήστε “Χρήση σύμφωνη με ΕΓΛΣ” (σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΓΛΣ)
  • Δηλώστε το διαχωριστικό χαρακτήρα των λογαριασμών. Η προεπιλεγμένη τιμή είναι ο διαχωριστικός χαρακτήρας, καθορισμένος στις παραμέτρους της λογιστικής

και

  • Πατήστε “Επόμενη”

  • κατόπιν “Δημιουργία”,

  • Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας το λογιστικό σχέδιο ΕΓΛΣ της εταιρίας ή μέρος των λογαριασμών λογιστικού σχεδίου ΕΓΛΣ (ανάλογα την επιλογή σας) έχει αποσταλεί στη myGalaxy Υπηρεσία

2η περίπτωση μέσω κριτηρίων επιλογής

MeKritiria.JPG

Με την ίδια λογική εκτελείται η διαδικασία της αποστολής, όταν η επιλογή σας είναι βάσει κριτηρίων. Η μόνη διαφοροποίηση είναι στα πεδία της 2ης οθόνης .

Στο φίλτρο επιλεκτικής απόσπασης λογαριασμών, συμπληρώστε στα πεδία "από - έως" τους λογαριασμούς του λογιστικού σχεδίου που θέλετε να υποβληθούν στη myGalaxy λογιστική υπηρεσία και ακριβώς από κάτω επιλέξτε την Ομάδα λογαριασμών του Ε.Γ.Λ.Σ. (π.χ. Γενικής Λογιστικής) και τον τύπο λογαριασμών (π.χ. λογαριασμοί ενεργητικού, εξόδων, προμηθευτών κ.λπ.).

Στη συνέχεια :

  • μεταβείτε στο περιβάλλον των Λογιστικών Υπηρεσιών myGalaxy, στην οικονομική χρήση της εταιρίας που έχει δημιουργηθεί στο myGalaxy
  • στην οθόνη “Λογαριασμοί Λογιστικού Σχεδίου ΕΛΠ” (από το μενού Έντυπα/ Καταστάσεις Λογιστικό Σχέδιο ΕΛΠ) βλέπετε τους λογαριασμούς λογιστικού σχεδίου του ΕΓΛΣ της εταιρίας αντιστοιχισμένους με τους λογαριασμούς ΕΛΠ

LogistikoSxedioELPstomyGalaxy.JPG

  • Μέσω του πλήκτρου “Αντιστοιχία λογαριασμών” antistoixia.JPG (στο πάνω δεξί τμήμα του Λογιστικού Σχεδίου ΕΛΠ) μπορείτε να δείτε τους κανόνες αντιστοίχισης και να επέμβετε, τροποποιώντας την πρότυπη αντιστοίχιση (διαγραφή λογαριασμών, αλλαγή κωδικού), σύμφωνα πάντα με ό,τι θεωρείτε σωστό για την επιχείρησή σας

LogistikoSxedioELP.JPG

Σημείωση : Σε περίπτωση αλλαγής της πρότυπης αντιστοίχισης, πατώντας το πλήκτρο της “Αντιστοίχισης” Antistoixisi12.jpg επαναϋπολογίζονται τα στοιχεία με βάση τις δικές σας παρεμβάσεις .

Λεπτομερής αναφορά στη νέα λειτουργικότητα γίνεται εδώ

 

2. Λήψη Λογιστικού Σχεδίου στο myGalaxy

Αφού ολοκληρώσετε τις αντιστοιχίσεις στο myGalaxy :

  • Επιστρέψτε στην εφαρμογή, και από το ίδιο μενού My-Galaxy Εργασίες επιλέξτε “Λήψη Λογιστικού Σχεδίου”, για να εισάγετε στο SEn τις αντιστοιχίσεις μεταξύ λογ/σμών ΕΓΛΣ και ΕΛΠ, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στο myGalaxy.

1η οθόνη

Δηλώστε στην οθόνη “Εισαγωγή Λογιστικού Σχεδίου από myGalaxy τις παραμέτρους δημιουργίας :

  • Διασύνδεση λογαριασμών, ώστε να διατηρηθεί στο SΕn μια ιχνηλάτηση της αντιστοίχισης
  • Αντιγραφή στοιχείων από τρέχον λογιστικό σχέδιο : τα χαρακτηριστικά του λογαριασμού ΕΓΛΣ (κατηγορία, οικονομικές ιεραρχίες κ.λπ.), πλην των λογιστικών οδηγιών, θα αντιγραφούν στο νέο λογαριασμό ΕΛΠ
  • Αυτοματοποιημένη πρόταση κινούμενων : θα σας προτείνει τους κινούμενους λογαριασμούς (όσους δεν τροφοδοτούνται από τις κινήσεις των κατωτεροβαθμίων τους)
  • Νόμισμα : επιλέξτε νόμισμα στο οποίο θα κινηθεί ο λογαριασμός, αν ο λογαριασμός λογιστικής ΕΛΓΣ δεν έχει
  • Οικονομική χρήση Εισαγωγής Λογιστικού Σχεδίου : σε ποια χρήση θα εισαχθεί το λογιστικό σχέδιο ΕΛΠ (είτε στην τρέχουσα SEn είτε στην επόμενη)

και

  • Πατήστε “Επόμενη”

2η οθόνη

Ενεργοποιώντας “Λήψη Λογιστικού Σχεδίου” εμφανίζονται οι αντιστοιχίσεις λογαριασμών όπως διαμορφώθηκαν στο myGalaxy.

Η ενέργεια της λήψης λαμβάνει από το myGalaxy την τελευταία αντιστοίχιση της λίστας Λογιστικό Σχέδιο ΕΛΠ .

Μερικές από τις επιλογές buttons.JPG στο πάνω μέρος της παρούσας οθόνης θα σας χρησιμεύσουν ώστε να αποεπιλέξετε κάποιους λογαριασμούς που δεν θέλετε να συμπεριληφθούν στην εισαγωγή ή να τους συμπεριλάβετε όλους κ.λπ.)

Επιπλέον μπορείτε :

  • να τροποποιήσετε τους προς εισαγωγή λογαριασμούς ΕΛΠ (κωδικό περιγραφή)

και

  • να αλλάξετε τη προτεινόμενη γενική μάσκα του κωδικού λογαριασμού του myGalaxy για τους πρωτοβαθμίους λογαριασμούς
  • Πατήστε “Επόμενη”

3η οθόνη

Αντιστοιχίστε τους τύπους λογαριασμών, που επιστρέφει το myGalaxy, με τους υφισταμένους τύπους λογαριασμούς στην εφαρμογή.

cid:image003.png@01D27644.C907A1E0

  • Πατήστε επόμενη

Με το πέρας της διαδικασίας εμφανίζεται μήνυμα επιτυχούς ολοκλήρωσης

mhnyma.JPG

Όλοι οι επιλεγμένοι λογαριασμοί εισάγονται στο λογιστικό σχέδιο της εταιρίας της επιλεγμένης οικονομικής χρήσης και δημιουργούνται οι εγγραφές μορφής κωδικών και οργάνωσης πρωτοβαθμίων.

Protovathmioi.JPG

Το Σύστημα εμφανίζει σε περίπτωση σφάλματος σχετικό μήνυμα στο οποίο καταγράφει τα σφάλματα (προβληματικό λογαριασμό) που οδήγησαν στην παύση της διαδικασίας .

Σημείωση : Κατά την εκτέλεση της διαδικασίας λογαριασμών, το SEn σέβεται εγγραφές που υφίστανται ήδη στην οικονομική χρήση που εισάγεται το λογιστικό σχέδιο (π.χ. μορφή κωδικού, οργάνωση πρωτοβαθμίου, λογαριασμός).

 

3. Παραμετροποίηση Μεταφορών Συνδεομένων Λογαριασμών

Αν ο λογαριασμός έχει κινηθεί στην τρέχουσα χρήση υπάρχει η δυνατότητα μέσω της επιλογής “Συνδεόμενοι λογαριασμοί” (Οικονομική Διαχείριση Γενική & Αναλυτική Λογιστική Οργάνωση Μεταφορές ποσών) να παραμετροποιήσετε τη μεταφορά ποσών από τους ΕΓΛΣ στους ΕΛΠ . Αναγκαία προϋπόθεση είναι κατά την εισαγωγή του λογιστικού σχεδίου να έχετε ενεργοποιημένη την επιλογή ”Διασύνδεση Λογαριασμών”.

ParametropoiisiMetaforasPoson.JPG

2η οθόνη

Επιλέξτε :

  • τον τύπο άρθρου
  • τις νέες λογιστικές οδηγίες για τη διαδικασία χρέωσης/πίστωσης
  • τις παλιές λογιστικές οδηγίες

και

  • Πατήστε “Επόμενη”

ParametropoiisiMetaforon.JPG

3η οθόνη

Καθορίστε :

  • τις παραμέτρους της διαδικασίας μεταφοράς . Θέστε δηλαδή τους λογαριασμούς μεταφοράς (τα στοιχεία των οποίων έχετε ορίσει στη δεύτερη οθόνη) σε διαδικασία μεταφοράς ποσών λογαριασμών, που πρωτίστως έχετε δημιουργήσει
  • τη “Φάση Μεταφοράς”

και

  • πατήστε “Δημιουργία”

ParametropoiisiMetaforon1.JPG

4η οθόνη

Στην τελευταία οθόνη της διαδικασίας έχετε διαθέσιμες προς επισκόπηση τις επιλογές χρήστη για τη δημιουργία παραμετροποίησης μεταφοράς συνδεομένων λογαριασμών .

ParametropoiisiMetaforonSyndeomenonlogarias.JPG

Πατώντας “Δημιουργία” η εφαρμογή δημιουργεί τους μεταφερομένους λογαριασμούς με τα χαρακτηριστικά που δηλώσατε .

 

4. Μεταφορές Ποσών Λογαριασμών

Μέσω της διαδικασίας Μεταφορά ποσών λογαριασμών (Οικονομική Διαχείριση Γενική και Αναλυτική λογιστική Κινήσεις) εντάσσετε τη διαδικασία που μόλις δημιουργήσατε με σκοπό τη δημιουργία λογιστικού άρθρου

MetaforaPosonLogariasmon.JPG

Πατώντας “Οk”, η εφαρμογή δημιουργεί ένα λογιστικό άρθρο με αντίθετα ποσά για να κλείσει το υπόλοιπο του λογαριασμού ΕΓΛΣ και να ενημερωθεί ο λογαριασμός ΕΛΠ με την αξία του λογαριασμού ΕΓΛΣ .

MetaforaPoson.JPG