Μετατροπή λογιστικού σχεδίου από Ε.Γ.Λ.Σ. σε Ε.Λ.Π. - Γενική Λογιστική Next

Δυνατότητα αυτόματης μετατροπής του λογιστικού σχεδίου μιας εταιρίας, σύμφωνο με τα προηγούμενα πρότυπα Ε.Γ.Λ.Σ. σε Ε.Λ.Π., αξιοποιώντας τις myGalaxy Υπηρεσίες.

Η όλη διαδικασία συνοψίζεται στα παρακάτω βήματα :

Βήματα

1. Αποστολή Λογιστικού Σχεδίου στη myGalaxy Υπηρεσία

  • Επιλέξτε myGalaxy -> “Αποστολή λογιστικού σχεδίου στο myGalaxy

Apostoli.JPG

 

Στην οθόνη που ανοίγει,

  • Επιλέξτε αν:
    • θα αποστείλετε ή “όχι” τους λογαριασμούς τάξεως στο myGalaxy
    • θα αποστείλετε ή “όχι” τους λογαριασμούς αναλυτικής λογιστικής στο myGalaxy

Ο λόγος ύπαρξης των ανωτέρω είναι ότι το λογιστικό σχέδιο κατά Ε.Λ.Π. δεν υποστηρίζει λογαριασμούς τάξεως και αναλυτικής λογιστικής. Επομένως, αν θέλετε να συνεχίσετε να τους χρησιμοποιείτε πρέπει να επιλέξετε την αποστολή τους στο myGalaxy, ώστε να μετατραπούν σωστά και η μάσκα των λογαριασμών αυτών να ταυτίζεται με τη μάσκα των υπολοίπων λογαριασμών, που θα προκύψει.

Σημείωση : Αν δεν τους επιλέξετε προς αποστολή στη myGalaxy λογιστική Υπηρεσία τότε κατά την εισαγωγή του λογιστικού σχεδίου στην εφαρμογή, οι λογαριασμοί αυτοί θα διαγραφούν

και

  • Δηλώστε τα στοιχεία σύνδεσης στη myGalaxy Υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν τα έχετε συμπληρώσει στην “Εταιρία” (ώστε να έρχονται αυτόματα).

Apostoli.JPG

 

2. Αντιστοιχίσεις λογαριασμών ΕΓΛΣ με ΕΛΠ στη myGalaxy Υπηρεσία

Στη συνέχεια :

  • μεταβείτε στο περιβάλλον των Λογιστικών Υπηρεσιών myGalaxy, στην οικονομική χρήση της εταιρίας που έχει δημιουργηθεί στο myGalaxy
  • στην οθόνη “Λογαριασμοί Λογιστικού Σχεδίου ΕΛΠ” (από το μενού Έντυπα/ Καταστάσεις Λογιστικό Σχέδιο ΕΛΠ) βλέπετε τους λογαριασμούς λογιστικού σχεδίου του ΕΓΛΣ της εταιρίας αντιστοιχισμένους με τους λογαριασμούς ΕΛΠ

LogistikoSxedioELPstomyGalaxy.JPG

  • Μέσω του πλήκτρου “Αντιστοιχία λογαριασμών” antistoixia.JPG (στο πάνω δεξί τμήμα του Λογιστικού Σχεδίου ΕΛΠ) μπορείτε να δείτε τους κανόνες αντιστοίχισης και να επέμβετε, τροποποιώντας την πρότυπη αντιστοίχιση (διαγραφή λογαριασμών, αλλαγή κωδικού), σύμφωνα πάντα με ό,τι θεωρείτε σωστό για την επιχείρησή σας

LogistikoSxedioELP.JPG

Σημείωση : Σε περίπτωση αλλαγής της πρότυπης αντιστοίχισης, πατώντας το πλήκτρο της “Αντιστοίχισης” Antistoixisi12.jpg επαναϋπολογίζονται τα στοιχεία με βάση τις δικές σας παρεμβάσεις .

Λεπτομερής αναφορά στη νέα λειτουργικότητα γίνεται εδώ

 

Με την ολοκλήρωση των αντιστοιχίσεων στο myGalaxy, επιστρέψτε στην εφαρμογή, για να εισάγετε τις αντιστοιχίσεις μεταξύ λογ/σμών ΕΓΛΣ και ΕΛΠ, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στο myGalaxy.

Τι να προσέξετε πριν τη μετατροπή του τρέχοντος λογιστικού σχεδίου

  • Υπάρχουν περιπτώσεις λογαριασμών, όπως ανοίγματος/κλεισίματος χρήσης, που δεν αντιστοιχίζονται στη myGalaxy Υπηρεσία . Αν επιθυμείτε τη διατήρησή τους στο λογιστικό σχέδιο κατά ΕΛΠ, δημιουργήστε αντιστοιχίσεις στη myGalaxy Υπηρεσία. Διαφορετικά, αν δεν σας ενδιαφέρει η διατήρησή τους διαγράψτε τους από τους “τύπους λογιστικών άρθρων” (π.χ. τον αντισυμβαλλόμενο 89.00) γιατί κατά τη μετατροπή του λογιστικού σχεδίου ΕΛΠ, η εφαρμογή θα εμφανίσει σχετικό μήνυμα σφάλματος και δεν θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετατροπής .
  • Ομοίως πράξτε και για τους λογαριασμούς, κέρδους/ζημιάς στην οντότητα των παγίων .

Antisymvallomenos.JPG

  • Διαγράψτε επίσης τους λογαριασμούς στην περιοχή των γραμμών της οθόνης “Σύνδεσης με Έντυπο Ε3” (αρχεία Σύνδεση με Ε3) και καθορίστε, μετά τη διαδικασία μετατροπής, την παράμετρο εκ νέου .

SyndesiMeE3.JPG

 

3. Μετατροπή τρέχοντος λογιστικού σχεδίου από το myGalaxy

Ενεργοποιήστε από το ίδιο μενού την εργασία “Μετατροπή τρέχοντος λογιστικού σχεδίου από το myGalaxy”

MetatropiTrexontos.JPG

 

Στην οθόνη της μετατροπής :

  • επιλέξτε την παράμετρο “Μεταφορά του παλιού κωδικού σε λογαριασμό μεταφοράς” : για να μεταφέρετε υπόλοιπα από την προηγούμενη χρήση επιλέξτε οπωσδήποτε τη μεταφορά του παλιού κωδικού λογαριασμού στο πεδίο του “Λογαριασμού Μεταφοράς” (π.χ. ο παλιός κωδικός κατηγορίας πελατών/προμηθευτών με ποιον νέο έχει αντιστοιχιστεί)

και

  • καθορίστε τη “Χρήση” (προτείνεται η αμέσως προηγούμενη χρήση, με δυνατότητα αλλαγής)

 

Η διαδικασία αυτή εκτελείται σε στάδια, τα οποία σας παραθέτουμε :

Αν κατά τη διαδικασία ελέγχου της ορθότητας του νέου λογιστικού σχεδίου ΕΛΠ, προκύψουν σφάλματα, τότε αυτά καταγράφονται, ώστε να τα διορθώσετε στη myGalaxy Υπηρεσία και να εκτελέσετε εκ νέου τη διαδικασία .

Για τον εύκολο εντοπισμό των σφαλμάτων υπάρχει η δυνατότητα ταξινόμησης και φιλτραρίσματος των εγγραφών κάνοντας κλικ πάνω στις επικεφαλίδες των πεδίων. Για παράδειγμα, τοποθετώντας απλά τον κέρσορα στην κεφαλίδα της στήλης “Σφάλμα” εμφανίζεται ένα βελάκι μέσω του οποίου μπορείτε να δείτε τις εγγραφές, εφόσον επιλέξετε “Μη Κενό”.

Η εφαρμογή σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να τα εκτυπώσετε, μέσω του πλήκτρου της εκτύπωσης ή να τα εξάγετε σε αρχεία συγκεκριμένου τύπου, μέσω του πλήκτρου της εξαγωγής .

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να διορθώσετε τα σφάλματα ένα προς ένα. Μόλις ολοκληρώσετε τις διορθώσεις στο myGalaxy μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία μετατροπής ώστε η μετατροπή του λογιστικού σχεδίου να εκτελεστεί ολοκληρωμένα.

Με τον επιτυχή τερματισμό της διαδικασίας, η εφαρμογή ελέγχει και εμφανίζει όλες τις παραμέτρους που έχετε καταχωρίσει σε μορφή μάσκας λογαριασμών σε τρία σημεία, ώστε όπου κριθεί απαραίτητο, να προχωρήσετε σε αλλαγές (επιτόπου ή σε επόμενο χρόνο) :

  • Παράμετροι ενημέρωσης περιοδικής Φ.Π.Α.
  • Λογαριασμοί για τις Οικονομικές καταστάσεις
  • Λογαριασμοί για τις Αναπροσαρμογές παγίων

Epitixos.JPG

Οι λογαριασμοί αυτοί, που είτε είναι συμπληρωμένοι ολόκληροι είτε καταχωρισμένοι ως μάσκα λογαριασμών, συγκεντρώνονται σε μία λίστα :

Metatropi2.JPG

Συμπληρώστε κατάλληλα την παραπάνω λίστα και πατήστε το πλήκτρο της “Αποθήκευσης”.

Οι ενέργειες που μπορείτε να εκτελέσετε είναι :

  • Διαγραφή της παραμέτρου
  • Μετατροπή της παραμέτρου από την τιμή που αναγράφεται στη στήλη “Μάσκα λογαριασμού” σε αυτήν που αναγράφεται στη στήλη “Νέα μάσκα λογαριασμού”

Παράδειγμα μετατροπής παραμέτρου

Έστω ότι, στη μεταβλητή 306, (στις παραμέτρους σύνδεσης με εφαρμογή Δήλωση ΦΠΑ) έχει δηλωθεί η μάσκα 70.**.**.*16 . Έστω ότι ο 4βάθμιας ανάλυσης κωδικός λογαριασμού 70.00.00.016 έχει αντιστοιχιστεί στο myGalaxy με τον 70.01.01.00.016. Συνεπώς, μετά τη μετατροπή του λογιστικού σχεδίου είτε επιβεβαιώνετε ότι η νέα μάσκα λογαριασμού συμφωνεί με τη δηλωμένη στις παραμέτρους σύνδεσης είτε παραμετροποιείτε κατάλληλα τις παραμέτρους σύνδεσης.

  • Καμία ενέργεια, όπου η εφαρμογή δεν κάνει τίποτα.