Επισήμανση για το Περιβαλλοντικό Τέλος

Η SingularLogic (συγκεκριμένα με την αρωγή του κου Τριανταφύλλου Γιάννη - Φοροτερχνικού συμβούλου) υπέβαλε γραπτό ερώτημα στη Δ/νση ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών,  με θέμα τον βέλτιστο τρόπο διαχείρισης των διαφορών που προκύπτουν από αποφορολόγηση της καθαρής αξίας (ειδικά για τις πωλήσεις λιανικής) σε σχέση με την πραγματική αξία περιβαλλοντικού τέλους που προκύπτει από το γινόμενο «Ποσότητα πώλησης Χ 0,03».

Για παράδειγμα :

Σε απόδειξη λιανικής συμμετέχουν 10 πλαστικές σακούλες με συνολική αξία 0,40.

Μετά την αποφορολόγηση η καθαρή αξία της συναλλαγής θα προκύψει 0,32 αντί για 0,30 που θα ζητηθεί προς απόδοση στη δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους.

Τα 0,02 δεν θα ζητηθούν προς απόδοση στη δήλωση απόδοσης φόρου περιβαλλοντικού τέλους.

Με προφορική υπόδειξη, η Δ/νση ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών, απάντησε ότι οι διαφορές που προκύπτουν λόγω αποφορολόγησης, δεν θα πρέπει να θεωρούνται έσοδα της επιχείρησης,  γιατί πρόκειται για εισπραχθείσα διαφορά ΦΠΑ.

Η διαφορά που προκύπτει λόγω αποφορολόγησης θα πρέπει να προσαυξάνει το ΦΠΑ των εσόδων και τελικά να τακτοποιείται στον κωδικό 422 – Λοιπά αφαιρούμενα ποσά της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Οι Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν ήδη υποβληθεί δεν χρειάζεται να τροποποιηθούν.

Η Δ/νση ΦΠΑ έχει δεσμευθεί ότι για όλα τα παραπάνω θα υπάρξει και γραπτή απάντηση τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του φοροτεχνικού μας συμβούλου πρόκειται να υπάρξει παράταση της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης απόδοσης φόρου, λόγω καθυστέρηση της σχετικής ΠΟΛ. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην ΠΟΛ που αναμένεται για την υποβολή της δήλωσης περιβαλλοντικού τέλους. 

Επισυναπτόμενα Αρχεία: