Ε.Λ.Π. Λογιστική Next - Πάγια

Παράμετροι Παγίων

Παραμετροποίηση Παράμετροι Χρήσης Παράμετροι Παγίων

Στη σελίδα “Γενικές” των “Παραμέτρων Παγίων” θα πρέπει να δηλώσετε στα νέα πεδία “Έναρξη αποσβέσεων από την αρχική απόκτηση (λογιστική βάση) και “Χρήση σταθερού συντελεστή στον υπολογισμό αποσβέσεων (με βάση τα λογιστικά πρότυπα), που ενσωματώθηκαν για την εφαρμογή των Ε.Λ.Π., τον τρόπο με τον οποίο θα ορίζεται η ημερομηνία αποσβέσεων των παγίων σε λογιστική βάση αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται ο συντελεστής απόσβεσης για όσα πάγια έχουν ως μέθοδο απόσβεσης τη “φθίνουσα”.

Σημείωση : Αν επιλέξετε “Ναι” στην παράμετρο για τη φθίνουσα μέθοδο απόσβεσης, η εφαρμογή θα υπολογίσει ένα σταθερό συντελεστή με βάση την ωφέλιμη διάρκεια ζωής του παγίου . Σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί μεταβλητός συντελεστής για τον υπολογισμό της φθίνουσας μεθόδου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη το έτος για το οποίο υπολογίζονται οι αποσβέσεις .

Παράμετροι παγίων

 

Παραμετροποίηση κατηγοριών Παγίων

Το αμέσως επόμενο βήμα για την οντότητα των Παγίων αφορά στον έλεγχο και στη διαμόρφωση των κατηγοριών παγίων και των τύπων κίνησης παγίων.

Πάγια -> Παράμετροι Χρήσης-> Κατηγορίες Παγίων

Οι κατηγορίες παγίων διακρίνονται πλέον σε αυτές που παρακολουθούν τα πάγια σε “λογιστική βάση” και σε αυτές που παρακολουθούν τα πάγια σε “φορολογική βάση”. Ο διαχωρισμός γίνεται βάσει του πεδίου “Παρακολούθηση σε λογιστική βάση”.

Όταν η κατηγορία παρακολουθείται σε λογιστική βάση τότε ο τρόπος προσδιορισμού του συντελεστή απόσβεσης γίνεται βάσει της ωφέλιμης διάρκειας ζωής του παγίου, ενώ όταν η κατηγορία παρακολουθείται σε φορολογική βάση, ο συντελεστής απόσβεσης ορίζεται όπως ακριβώς οριζόταν μέχρι σήμερα .

Σχήμα 4. Κατηγορίες παγίων

Σημείωση : Η δημιουργία των κατηγοριών μπορεί να γίνει και με τη νέα εργασία Αρχικοποίηση για παρακολούθηση σε λογιστική βάση του μενού Μαζικές Εργασίες των “Παγίων” (που περιγράφεται παρακάτω).

 

Παραμετροποίηση Τύπων κίνησης παγίων

Καθορίζετε, με τη χρήση του νέου πεδίου Ομάδα στοιχείων προς ενημέρωση, τον τρόπο ενημέρωσης της κάθε κίνησης παγίων με βάση τα λογιστικά ή φορολογικά πρότυπα ή και τα δύο .

Όπως και στην περίπτωση της κατηγορίας παγίων, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία επιλέγοντας “Αρχικοποίηση για παρακολούθηση σε λογιστική βάση” από το μενού των μαζικών εργασιών των παγίων.

Τύποι κίνησης παγίων

 

Διαχείριση παγίων

Στη διαχείριση παγίων εκτός των φορολογικών συντελεστών που είχατε μέχρι σήμερα για την παρακολούθηση των αποσβέσεων των παγίων προστέθηκαν μια σειρά από πεδία προκειμένου να είναι εφικτή η παρακολούθηση των παγίων και στη λογιστική βάση, βάσει της ωφέλιμης ζωής τους .

Το επόμενο και σημαντικότερο βήμα για την παρακολούθηση παγίων με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, είναι η συμπλήρωση των στοιχείων, συγκεντρωμένα στο εσωτερικό της νέας σελίδας Στοιχεία για λογιστική παρακολούθηση :

  • Εξαιρείται από το μητρώο παγίων: Αν ενεργοποιηθεί δηλώνει ότι το πάγιο που παρακολουθείται μέχρι τώρα δεν προβλέπεται να αποτυπώνεται στο μητρώο παγίων σύμφωνα με τα ελληνικά λογστικά πρότυπα .
  • Κωδικός και περιγραφή κατηγορίας παγίου : Επιλέγεται η νέα κατηγορία παγίου σύμφωνα με την οποία θα υπολογίζονται εφεξής οι απαοσβέσεις του παγίου.
  • Μέθοδος απόσβεσης : Ορίζεται η μέθοδος απόσβεσης του παγίου. Προτείνεται αυτή που έχει η επιλεγμένη κατηγορία παγίου . Μπορεί να διαφέρει από τη μέθοδο απόσβεσης που έχει το πάγιο για τον μέχρι σήμερα τρόπο παρακολούθησης παγίων. Σύμφωνα με τα νέα λογιστικά πρότυπα δεν επιτρέπεται να οριστεί μέθοδος απόσβεσης “Εφάπαξ”. Αν θελήσετε να γίνει απόσβεση του παγίου μέσα στο έτος, μπορείτε να ορίσετε ως ωφέλιμη διάρκεια ζωής το έτος .

Οι δυνατές τιμές για τη μέθοδο απόσβεσης είναι η “Σταθερή” και η “Φθίνουσα”. Για τη “Φθίνουσα” ο τρόπος υπολογισμού του συντελεστή απόσβεσης εξαρτάται από την παράμετρο που έχει οριστεί στις παραμέτρους παγίων και δηλώνει αν ο συντελεστής θα είναι σταθερός ή μεταβλητός .

  • Έτη και μήνες ωφέλιμης διάρκειας ζωής : Εδώ ορίζεται η ωφέλιμη διάρκεια ζωής του παγίου. Προτείνεται αυτή που έχει η κατηγορία του παγίου με δυνατότητα διαμόρφωσης κατά βούληση. Ωστόσο, μετά τον υπολογισμό των αποσβέσεων ο μόνος τρόπος τροποποίησης της ωφέλιμης διάρκειας ζωής είναι μέσω της αντίστοιχης εργασίας .
  • Τελευταία ημερομηνία υπολογισμού απσοβέσεων : Η ημερομηνία αυτή ενημερώνεται από το Σύστημα με βάση την τελευταία ημερομηνία που καταχωρίσθηκε η κίνηση απόσβεσης για το πάγιο .
  • Υπόκειται σε αναπροσαρμογή αξίας : Ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που γίνεται αναπροσαρμογή αξίας για το πάγιο .
  • Ημερομηνία τελευταίας αναπροσαρμογής : Ο ρόλος του πεδίου είναι πληροφοριακός και ενημερώνεται από το Σύστημα με βάση την ημερομηνία καταχώρισης της τελευταίας κίνησης αναπροσαρμογής του παγίου .
  • Ημερομηνία τελευταίας αναπροσαρμογής ωφέλιμης διάρκειας ζωής : Πληροφοριακό πεδίο που ενημερώνεται από το Σύστημα με βάση την ημερομηνία καταχώρισης της τελευταίας κίνησης αναπροσαρμογής ωφέλιμης διάρκειας ζωής του παγίου.
  • Ημερομηνία τελευταίας αναπροσαρμογής εύλογης αξίας : Τίθεται αυτόματα από το Σύστημα με βάση την ημερομηνία καταχώρισης της τελευταίας κίνησης αναπροσαρμογής της εύλογης αξίας του παγίου.

Διαχείριση παγίων

Επιπρόσθετα, μια ακόμα σελίδα τα “Αριθμητικά λογιστικά στοιχεία” ενσωματώθηκε στην καρτέλα του παγίου. Το περιεχόμενο της σελίδας αυτής είναι πεδία κυρίως πληροφοριακά για την παρακολούθηση του πάγιου σύμφωνα με ότι προβλέπουν τα νέα λογιστικά πρότυπα. Σχεδόν αντίστοιχα πεδία με αυτά που υπάρχουν ως σήμερα. Οι ουσιαστικές διαφορές που πρέπει να ξεχωρίσετε μεταξύ τους είναι :

  • Υπολειμματική αξία: Η αξία που προβλέπεται ότι θα έχει το πάγιο την ημέρα της πώλησής του . Πέρα από αυτή την αξία δεν υπολογίζονται άλλες αποσβέσεις. Αφορά σε ανά μονάδα παγίου .
  • Εύλογη αξία: Η αξία που αποτιμάται ότι έχει σήμερα το πάγιο.
  • Κέρδος / Ζημιά επιμέτρησης: Το κέρδος ή η ζημιά που προκύπτει από τον υπολογισμό της τελευταίας αναπροσαρμογής αξίας παγίου.

 Διαχείριση παγίων (αριθμητικά στοιχεία)

Σημείωση : Όλα αυτά τα στοιχεία, κατηγορίες παγίων, κινήσεις παγίων, αριθμητικά λογιστικά στοιχεία στην καρτέλα του παγίου, μπορούν να συμπληρωθούν αυτόματα με τη διαδικασία της αρχικοποίησης.

 

Κινήσεις παγίων

Ανάλογα με τον τύπο κίνησης (τακτικές, πρόσθετες αποσβέσεις, αγορά, πώληση, παύση κ.λπ.) διακρίνονται αρκετές διαφοροποιήσεις στις κινήσεις παγίων.

Στις τακτικές κινήσεις αποσβέσεων παγίων τα πεδία που αναφέρονται στις πρόσθετες αποσβέσεις είναι ενεργά μόνο σε περίπτωση που η κίνηση ενημερώνει τα στοιχεία σε φορολογική βάση. Οι πρόσθετες αποσβέσεις δεν υπάρχουν για τύπους κίνησης με ενημέρωση στοιχείων σε λογιστική βάση.

Κινήσεις αποσβέσεων παγίων

Στις κινήσεις πωλήσεων παγίων ενσωματώθηκαν στη σελίδα των “Οικονομικών στοιχείων” μια σειρά από αριθμητικά πληροφοριακά στοιχεία για το λόγο ότι οι αποσβέσεις (αλλά και οι αναπροσαρμογές) των παγίων δεν έχουν απαραίτητα την ίδια αξία σε λογιστική και φορολογική βάση . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει διαφορά στο κέρδος ή τη ζημιά κατά την πώληση του παγίου.

Κινήσεις πωλήσεων παγίων

Ακριβώς ανάλογα ισχύουν και για τις κινήσεις καταστροφής παγίων, τις ενδοδιακινήσεις .

Κινήσεις καταστροφής παγίων

Κινήσεις ενδοδιακινήσεων παγίων

 

Εκτυπώσεις παγίων

Όπως ακριβώς και στις εκτυπώσεις λογιστικής έτσι και στις εκτυπώσεις παγίων έχει προστεθεί ένα επιπλέον κριτήριο που ονομάζεται “Εκτύπωση στοιχείων σε φορολογική βάση”. Αν είναι τσεκαρισμένο τα αριθμητικά στοιχεία θα είναι αυτά της φορολογικής βάσης, ενώ αν δεν είναι τσεκαρισμένο της λογιστικής βάσης .

Και εδώ δεν σημειώνεται καμία αλλαγή στην εμφάνιση της εκτύπωσης αλλά μπορείτε, με τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε στις εκτυπώσεις λογιστικής, να σχεδιάσετε τον τίτλο της εκτύπωσης ώστε να αντιστοιχεί στο τσεκ του νέου κριτηρίου .