Ε.Λ.Π. - Λογιστική - Business ERP/Ορίζοντες

Παραμετροποίηση Λογιστικής

  • Ημερολόγια Διαφορών

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η καταχώριση ημερολογίου ή ημερολογίων, με τύπο “Διαφορών” . Ο ορισμός του ημερολογίου απαιτεί την ενεργοποίηση της επιλογής “Διαχείριση ημερολογίων” από το μενού Γενική Λογιστική” της “Οικονομικής Διαχείρισης” (για Business) και “Λογιστική” (για Ορίζοντες) .

Στη συνέχεια πατώντας το πλήκτρο στη λίστα των Ημερολογίων μεταφέρεστε στην οθόνη “Ημερολόγιο” για να καταχωρίσετε τα στοιχεία του ημερολογίου, προσέχοντας το εξής σημαντικό : να επιλέξετε στο πεδίο “Τύπος ημερολογίου” την επιλογή “Διαφορών”. Είναι το ημερολόγιο στο οποίο θα καταχωριστούν οι εγγραφές των διαφορών ΕΛΠ με τα φορολογικά .

HmerologioDiaforwn.jpg

 

Λειτουργία στην εφαρμογή

  • Λογαριασμοί Λογιστικής

Business: Οικονομική Διαχείριση Γενική Λογιστική Διαχείριση λογαριασμών

Ορίζοντες : Λογιστική Διαχείριση λογαριασμών

Για κάθε λογαριασμό, η εφαρμογή εμφανίζει στις σελίδες “Λογιστικά Σύνολα, “Φορολογικά Σύνολα, “Σύνολα Διαφορών” τα αντίστοιχα σύνολα του λογαριασμού που προκύπτουν από τα λογιστικά άρθρα, τα άρθρα διαφορών, τα φορολογικά σύνολα (που είναι τα λογιστικά συν τα άρθρα διαφορών) .

LogariasmosForologikaSynola.jpg

Από τη σελίδα “Εγγραφές” του λογαριασμού μπορείτε να δείτε τις εγγραφές κατά ΕΛΠ . Ενώ, από τη σελίδα “Εγγραφές Διαφορών”, λίστα εγγραφών του λογαριασμού στο ημερολόγιο τύπου “Διαφορών” .

LogariasmowEggrafesDiaforvn.jpg

Από τις “Ενέργειες” του λογαριασμού μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία από τα φορολογικά στοιχεία και τα στοιχεία διαφορών .

Στη σελίδα “Γενικά Στοιχεία” του λογαριασμού γίνεται ορατό (κάτω δεξιά) το τμήμα “Στοιχεία Διαφορών” με περιεχόμενο σε αυτό τα παρακάτω πεδία :

  • Λογαριασμός Κλεισίματος : θα χρησιμοποιηθεί στην Α’ Φάση του κλεισίματος λογιστικής για τη δημιουργία των εγγραφών κλεισίματος Ισολογισμού.
  • Μεταφέρεται σε νέα χρήση : θα χρησιμοποιηθεί στη Β’ Φάση του κλεισίματος λογιστικής για τη μεταφορά - με δημιουργία άρθρων - των υπολοίπων των λογαριασμών στα εκ μεταφοράς της επόμενης χρήσης.
  • Μοντ. Αναμορφώσεων : θα χρησιμοποιηθεί στις αναμορφώσεις των άρθρων διαφορών .

  • Κλείσιμο Χρήσης Λογιστικής

Οριστικό Κλείσιμο – Φάση Α’ - Διαφορών

Business /Ορίζοντες : Περιοδικές Εργασίες Κλείσιμο χρήσης Λογιστική Οριστικό Κλείσιμο – Φάση Α’- Διαφορών

Το Οριστικό Κλείσιμο – Φάση Α’ – Διαφορών λειτουργεί με την ίδια ακριβώς λογική και εξυπηρετεί τις ίδιες ανάγκες με το Οριστικό Κλείσιμο – Φάση Α’ με τη μόνη διαφορά ότι ο “τύπος” του ημερολογίου που επιλέγεται στο σχετικό πεδίο είναι τύπου “Διαφορών” .

AFashKleisimatosDiaforvn.jpg

Οριστικό Κλείσιμο – Φάση Β

Στην οθόνη της διαδικασίας “Οριστικό κλείσιμο Φάσης Β’ λογιστικής” διακρίνονται δύο νέα τμήματα :

  • Εγγραφές κλεισίματος Διαφορών το οποίο περιλαμβάνει :
    • Ημερολόγιο (επιλέγεται το ημερολόγιο διαφορών)
    • Σειρά παραστατικού
    • Αιτιολογία
  • Άνοιγμα Ισολογισμού
    • Λογαριασμός

  • Ημερολόγια Διαφορών

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε περισσότερα του ενός ημερολόγια διαφορών, υπάρχει δυνατότητα ορισμού του προτεινόμενου ημερολογίου.

Συγκεκριμένα :

  • Όταν η καταχώριση άρθρου διαφορών γίνεται από τη λίστα “διαχείρισης των άρθρων διαφορών” (του μενού Γενική Λογιστική Διαχείριση εγγραφών διαφορών άρθρα π.χ. προσωρινά), προτεινόμενο ημερολόγιο διαφορών είναι το δηλωμένο στην αντίστοιχη παράμετρο .

ArthroDiaforvn.jpg

  • Όταν η καταχώριση του άρθρου διαφορών γίνεται μέσα από τη φόρμα καταχώρισης του λογιστικού άρθρου, τότε το προτεινόμενο ημερολόγιο διαφορών είναι αυτό που έχει δηλωθεί στο αντίστοιχο “λογιστικό” ημερολόγιο .

  • Άρθρα Γενικής Λογιστικής

Στην οθόνη καταχώρισης άρθρων γενικής λογιστικής αν ενεργοποιήσετε την αναδιπλούμενη λίστα που αφορά στα γενικά στοιχεία του άρθρου (επικεφαλίδα) θα δείτε την επιλογή “Άρθρα Διαφορών”.

arthra diaforon.jpg

Επιλέγοντας την, έχετε την προβολή όλων των υφιστάμενων συνδέσεων μεταξύ του άρθρου γενικής λογιστικής με ένα ή περισσότερα άρθρα διαφορών .

SyndeseisArthrwn.jpg

Επιπλέον, πατώντας το πλήκτρο εντολών “Σύνδεση” Syndesi.jpg (δεξιά της οθόνης) έχετε τη δυνατότητα να συνδέσετε ένα άρθρο διαφορών το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο με το άρθρο γενικής λογιστικής. Όπως και να δημιουργήσετε ένα νέο άρθρο διαφορών το οποίο θα συνδέσετε τελικά με το άρθρο γενικής λογιστικής, πατώντας το σύμβολο της προσθήκης .

  • Λίστα σύνδεσης άρθρων

Business: Οικονομική Διαχείριση Γενική Λογιστική Διαχείριση εγγραφών διαφορών Λίστα σύνδεσης άρθρων

Ορίζοντες : Λογιστική Διαχείριση εγγραφών διαφορών Λίστα σύνδεσης άρθρων

H λίστα “Σύνδεση Άρθρου – Άρθρου Διαφορών” συγκεντρώνει όλες τις συνδέσεις όλων των άρθρων γενικής λογιστικής με τα άρθρα διαφορών .

  • Εκτυπώσεις λογιστικής

Στις εκτυπώσεις λογιστικής (“Αναλυτικό καθολικό”, “Ισοζύγιο ομοβαθμίων”, “Ισοζύγιο γενικού και αναλυτικών καθολικών”) προστέθηκε το πεδίο “Κατηγορία στοιχείων” με δυνατότητα εκτύπωσης των αριθμητικών στοιχείων των λογαριασμών σε λογιστική ή φορολογική βάση ή διαφορών .

Επίσης, προστέθηκε η εκτύπωση “Φορολογικό ισοζύγιο γενικού & αναλυτικών καθολικών (ΕΛΠ/ΔΛΠ)”.