Ε.Λ.Π. Γενική Λογιστική Next - Αρχικοποίηση

Εκτέλεση μαζικής εργασίας στα πάγια

Αρχικοποίηση για παρακολούθηση σε λογιστική βάση 

Η εργασία αυτή θα σας βοηθήσει στην εύκολη και γρήγορη εκτέλεση των όποιων μεταβολών επιβάλλονται για την παρακολούθηση των παγίων με βάση τα νέα λογιστικά πρότυπα.

Σημείωση : Για την καλύτερη αυτόματη αρχικοποίηση των παραμέτρων του κυκλώματος παγίων θα πρέπει να έχετε πρωτίστως διαμορφώσει σωστά τους τύπους άρθρων της λογιστικής.

Η εργασία δύναται να γίνει μέσω σχετικής επιλογής, ενσωματωμένης στις “Μαζικές Εργασίες” των “Παγίων” . Εκτελείται δε μέσω διαδοχικών οθονών (τύπου Wizard) τις οποίες παραθέτουμε στον πίνακα που ακολουθεί .

Οθόνες Αρχικοποίησης

  • Τι απαιτεί η εφαρμογή από εσάς ως προϋπόθεση για την εκτέλεση της εργασίας
  • Επιλέξτε να δημιουργηθούν νέες κατηγορίες παγίων, νέοι τύποι κίνησης παγίων για την παρακολούθησή τους σε λογιστική βάση καθώς και νέες εγγραφές αρχικοποίησης
  • Αποτελέσματα της διαδικασίας

1η Οθόνη

Η διαδικασία αρχικοποίησης για παρακολούθηση σε λογιστική βάση προϋποθέτει την ενεργοποίηση των ενδεδειγμένων παραμέτρων για την παρακολούθηση λογιστικής και παγίων σε λογιστική βάση . Ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά να εξασφαλίσετε την ύπαρξη Αντιγράφου της βάσης δεδομένων πριν ξεκινήσετε.

Αρχικοποίηση παγίων

2η Οθόνη

Η ενημέρωση των απαραίτητων στοιχείων για την παρακολούθηση αυτή περνάει από τρία στάδια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Αρχικοποίηση παγίων

Δημιουργία κατηγοριών παγίων (1ο στάδιο)

Όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω η παρακολούθηση των παγίων με βάση τα νέα λογιστικά πρότυπα απαιτεί τη δημιουργία νέων κατηγοριών παγίων οι οποίες αντί να προσδιορίζουν τους προτεινόμενους συντελεστές απόσβεσης παγίων να ορίζουν την ωφέλιμη διάρκεια ζωής των παγίων. Εκτελώντας αυτόματα το στάδιο αυτό η εφαρμογή θα διπλασιάσει τις κατηγορίες των παγίων. Για κάθε μία υφιστάμενη κατηγορία θα δημιουργήσει μία δεύτερη, η οποία θα παρακολουθείται σύμφωνα με τα νέα λογιστικά πρότυπα.

Η μέθοδος απόσβεσης της νέας κατηγορίας θα είναι ίδια με την προηγούμενη, εκτός και αν η προηγούμενη ήταν “Εφάπαξ” οπότε και θα αλλάξει σε “Σταθερή” με ωφέλιμη διάρκεια ζωής το ένα έτος. Ο συντελεστής απόσβεσης θα μεταφραστεί σε ωφέλιμη διάρκεια ζωής. Αν π.χ. ένα πάγιο είχε συντελεστή απόσβεσης 20% αυτό σημαίνει ότι θα γινόταν πλήρης απόσβεση παγίου σε 5 έτη. Έτσι η νέα κατηγορία θα ορίζει ως ωφέλιμη διάρκεια ζωής τα 5 έτη αντί για τον συντελεστή 20%.

Προσοχή, αν επιλεγεί να μην εκτελεστεί το βήμα αυτό τότε πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχετε πρωτίστως δημιουργήσει μία νέα κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν όλα τα υφιστάμενα πάγια για την παρακολούθησή τους σύμφωνα τα νέα λογιστικά πρότυπα.

Ορισμός κατηγορίας παγίων

Δημιουργία τύπων κίνησης παγίων (2ο στάδιο)

Στο δεύτερο στάδιο, με την εργασία αυτή δημιουργούνται οι απαραίτητοι τύποι κίνησης παγίων. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τόσο τη μεταβολή τιμής στην “Ομάδα στοιχείων ενημέρωσης” από “Φορολογικά” σε “Φορολογικά Στοιχεία και Λογιστικά” για όλους τους τύπους κίνησης που ΔΕΝ είναι αποσβέσεις ή αναπροσαρμογές. Για όσους τύπους αφορούν σε κινήσεις αναπροσαρμογές ή αποσβέσεις θα δημιουργηθούν νέοι που θα ενημερώνουν τα λογιστικά στοιχεία . Οι αναπροσαρμογές και οι αποσβέσεις διαφοροποιούνται μεταξύ των δύο ποσών (λογιστικά και φορολογικά).

Και εδώ, όπως και στο προηγούμενο στάδιο, αν επιλεγεί να μην εκτελεστεί το συγκεκριμένο στάδιο θα πρέπει να ορίσετε τους τύπους κίνησης παγίων (χειροκίνητα) που θα χρησιμοποιήσει η εφαρμογή στο τρίτο στάδιο, που αφορά στην ενημέρωση των παγίων.

Ορισμός τύπων κίνησης παγίων

Δημιουργία κινήσεων αρχικοποίησης παγίων (3ο στάδιο)

Στο τρίτο και ουσιαστικότερο στάδιο εκτελούνται ουσιαστικά δύο εργασίες. Η πρώτη αφορά στην αυτόματη συμπλήρωση των νέων πεδίων (παρατίθενται αμέσως παρακάτω), τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την παρακολούθηση των παγίων με βάση τα νέα λογιστικά πρότυπα :

  1. Κατηγορία παγίων με βάση τα λογιστικά πρότυπα : Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει και την αντιγραφή κατηγοριών, δημιουργείται μια νέα κατηγορία όπου υπολογίζεται η ωφέλιμη διάρκεια ζωής από το φορολογικό συντελεστή απόσβεσης και ενημερώνεται το αντίστοιχο πεδίο στη λογιστική καρτέλα των παγίων . Αν η μέθοδος απόσβεσης του παγίου είναι “Σταθερή” ή “Φθίνουσα” τότε στη νέα κατηγορία παγίου δεν θα γίνει αλλαγή στη μέθοδο απόσβεσης . Αν όμως η μέθοδος απόσβεσης είναι “Εφάπαξ” τότε μεταβάλλεται σε “Σταθερή”.
  2. Η Ωφέλιμη διάρκεια ζωής : Αν η μέθοδος απόσβεσης είναι “Σταθερή” ή “Φθίνουσα” τότε η ωφέλιμη διάρκεια ζωής σε μήνες είναι 1200 δια του συντελεστή απόσβεσης του παγίου. Αν η μέθοδος απόσβεσης είναι “Εφάπαξ” τότε η ωφέλιμη διάρκεια ζωής ορίζεται στους 12 μήνες.

Με την εργασία αυτή ενημερώνονται οι κινήσεις των παγίων και αντιγράφονται όλες οι κινήσεις αποσβέσεων και αναπροσαρμογών για όλα τα πάγια. Είναι απαραίτητη γιατί (όπως έχει εξηγηθεί και στους τύπους κίνησης παγίων) για τις κινήσεις αποσβέσεων και αναπροσαρμογών δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης ενημέρωσης λογιστικών και φορολογικών στοιχείων.

Αν έχετε επιλέξει και τη δημιουργία τύπων κίνησης τότε ο νέος τύπος κίνησης θα είναι αυτός που θα προκύψει από τον παλαιό τύπο κίνησης. Διαφορετικά, θα είναι ο τύπος κίνησης που έχει επιλέξει ο χρήστης (όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα).

Αν επιλέξετε να μην ενημερωθούν οι αποσβέσεις για την τρέχουσα χρήση σε λογιστική βάση, τότε οι αποσβέσεις εντός της τρέχουσας χρήσης δεν θα ενημερωθούν στη λογιστική βάση, εξαίρεση αποτελούν τα πάγια που έχουν πωληθεί ή καταστραφεί μερικώς ή ολικώς μέσα στην τρέχουσα χρήση, Σε αυτή την περίπτωση αντιγράφονται οι υπολογισμένες αποσβέσεις στη λογιστική βάση για να μην αλλάξει το υπολογισμένο κέρδος /ζημιά του παγίου.

Αποσβέσεις τρέχουσας χρήσης

Τέλος, προτείνεται να γίνει αυτόματη ανακατασκευή των αθροιστών των παγίων ώστε να ενημερωθούν σωστά όλες οι καρτέλες των παγίων από τις εργασίες που εκτελέστηκαν με τη διαδικασία αυτή.

3η Οθόνη

Στην τελευταία οθόνη του οδηγού, η οποία εμφανίζεται με την ενεργοποίηση του πλήκτρου “Εκτέλεση”, το Σύστημα θα ξεκινήσει τη διαδικασία της αρχικοποίησης, ενώ εσείς είστε σε θέση να παρακολουθείτε μέσω της μπάρας προόδου το χρόνο που υπολείπεται μέχρι την περαίωσή της. Με το πέρας της διαδικασίας εμφανίζεται σε λίστα οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν .

 

Εκτέλεση Αρχικοποίησης

Σημείωση : Στην περίπτωση που στους τύπους κίνησης παγίων έχετε ορίσει να δημιουργούνται αυτόματα άρθρα λογιστικής, ο οδηγός διαφοροποιείται ως ακολούθως .

ARXIKOPOIISI1.JPG

Αρχικοποίηση αν ο τύπος κίνησης προβλέπει να δημιουργούνται αυτόματα άρθρα λογιστικής

Εμφανίζονται οι τύποι λογιστικών άρθρων, όπου ο τρόπος ενημέρωσής τους (λογιστική/ φορολογική βάση) διαφέρει από τον τρόπο ενημέρωσης των τύπων κίνησης παγίων . Δηλαδή θα χρειαστεί είτε να ορίσετε νέους τύπους άρθρων αν δεν υπάρχουν είτε να δημιουργήσετε νέους συμπληρώνοντας επιτόπου στον οδηγό εργασίας τους κωδικούς των τύπων (για λογιστική και φορολογική βάση).

Έστω, για παράδειγμα, ότι έχετε παραμετροποιήσει τον “τύπο κίνησης παγίων” “τακτικές αποσβέσεις” . H εργασία της αρχικοποίησης δημιουργεί έναν νέο τύπο για τακτικές αποσβέσεις που ενημερώνει μόνο λογιστικές αξίες . Σε αυτή την περίπτωση η παραμετροποίηση της δημιουργίας λογιστικών άρθρων θα αντιγραφεί ως προς τις μεταβλητές που ενημερώνονται, χρησιμοποιώντας το νέο τύπο λογιστικού άρθρου, που έχετε καταχωρίσει ή επιλέξει .

Typoi Kiniseis pagion.JPG

Παραμετροποίηση τύπου κίνησης παγίων τακτικές αποσβέσεις για λογιστική βάση

tipi_pagion.JPG

Τύποι κίνησης παγίων τακτικές αποσβέσεις για φορολογική βάση