Ε.Λ.Π. - Αρχικοποίηση Κατηγοριών απόσβεσης παγίων - Galaxy Enterprise Suite ERP /Galaxy Commercial

Η διαδικασία ενημερώνει τα επιλεγμένα πάγια με μια νέα κατηγορία απόσβεσης για την παρακολούθησή τους σύμφωνα με τα νέα λογιστικά πρότυπα .

Πως εκτελείται

Η εργασία της αρχικοποίησης κατηγοριών απόσβεσης βρίσκεται ενσωματωμένη στις “Διαδικασίες” των “Παγίων” και εκτελείται μέσω διαδοχικών οθονών (τύπου Wizard) τις οποίες παραθέτουμε στον πίνακα που ακολουθεί .

  • Στοιχεία κατηγοριών απόσβεσης
  • Φίλτρα επιλογής παγίων
  • Διαχείριση στοιχείων κατηγορίας απόσβεσης ανά πάγιο
  • Προσδιορίστε τα κριτήρια ενημέρωσης
  • Ολοκλήρωση διαδικασίας

 

1η Οθόνη Στοιχεία κατηγοριών απόσβεσης

Η διαδικασία αρχικοποίησης κατηγοριών απόσβεσης προϋποθέτει την ενεργοποίηση των ενδεδειγμένων παραμέτρων .

Πληροφορίες κατηγοριών απόσβεσης

  • Τύπος κατηγορίας απόσβεσης : Δηλώνετε τον τύπο κατηγορίας απόσβεσης που έχουν τα πάγια στοιχεία της επιχείρησης (π.χ. Επίσημη, Δ.Λ.Π., οριζόμενη από το χρήστη)
  • Νέος τύπος απόσβεσης : Επιλέγετε το νέο τύπο κατηγορίας απόσβεσης με τον οποίο θα ενημερωθούν τα πάγια
  • Νέα κατηγορία απόσβεσης : Κατ’ αντιστοιχία επιλέγετε τη νέα κατηγορία υπολογισμού αποσβέσεων των παγίων σας

Πληροφορίες οικονομικής χρήσης : Οι τιμές στα πεδία του τμήματος αυτού τίθενται αυτόματα από το σύστημα με βάση την επιλογή σας στα αντίστοιχα πεδία του “Προφίλ Χρήστη” (οικονομική χρήση, τρέχουσα-επόμενη, εταιρία στα πάγια της οποίας θα εφαρμοστεί η κατηγορία απόσβεσης ΕΛΠ)

Επιπλέον, προσδιορίζετε αν η διαδικασία θα συμπεριλάβει :

  • Πάγια χωρίς υπόλοιπο
  • Πάγια ενεργοποιημένα στη νέα κατηγορία απόσβεσης (αφορά σε όσα πάγια στοιχεία εντοπιστούν με την κατηγορία απόσβεσης ΕΛΠ)
  • Εισαγωγή προσωρινά αποθηκευμένων δεδομένων : τσεκάρετε την επιλογή αυτή αν επιθυμείτε να εισάγετε στην 3η οθόνη της διαδικασίας “Διαχείριση στοιχείων κατηγορίας απόσβεσης”, ήδη αποθηκευμένα δεδομένα, (τα οποία έχουν πρωτίστως αποθηκευτεί, μέσω σχετικής ενέργειας, σε ασφαλές σημείο), με σκοπό να τα επεξεργαστείτε .
  • Εύλογη αξία : τσεκάρετε τη ρύθμιση αυτή ώστε η διαδικασία να λάβει υπόψη την εύλογη αξία, την πραγματική εμπορική αξία που εκτιμάται ότι έχει το πάγιο. Η επιμέτρηση στην εύλογη αξία πιθανώς να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή της αξίας του παγίου .

Η εύλογη αξία ορίζεται στα στοιχεία της μερίδας των παγίων ανά κατηγορία απόσβεσης .

Στην περίπτωση που στα στοιχεία των παγίων δεν έχει οριστεί η νέα κατηγορία απόσβεσης, η “εύλογη αξία” των παγίων μπορεί να δηλωθεί στο πεδίο, “Αντικειμενική αξία”, διαθέσιμο στα στοιχεία της μερίδας του παγίου (χρήσεις είδους ενέργειες περισσότερα δεδομένα μερίδες παγίου σελ. στοιχεία μερίδας)

AntikeimenikiAjia.JPG

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας “Αρχικοποίησης παγίων” η αντικειμενική αξία θα μεταφερθεί στη νέα κατηγορία απόσβεσης, με ημερομηνία 01/01/.

5.JPG

2η Οθόνη Φίλτρα επιλογής παγίων

Τα πάγια που θα λάβουν τελικά μέρος στη διαδικασία εξαρτώνται από τη συμπλήρωση του ενσωματωμένου φίλτρου, εταιρία, είδος παγίου (αν αφορά σε κύριο ή βελτίωση αυτού), κατηγορία είδους, επενδυτικός νόμος βάσει του οποίου επιχορηγείται το πάγιο, φορολογικές διατάξεις κ.λπ..

3η Οθόνη “Διαχείριση στοιχείων κατηγορίας απόσβεσης ανά πάγιο

Εμφανίζεται λίστα παγίων σύμφωνα με τα κριτήρια του φίλτρου .

  • Μετακινηθείτε στη στήλη του παραθύρου “Επιλεγμένο” και θέστε τσεκ σε όσα πάγια, θέλετε να ενημερωθούν με τη νέα κατηγορία απόσβεσης Epilegmeno.JPG
  • Ενεργοποιήστε την ρύθμιση “Επιλογή όλων” αν θέλετε να συμπεριληφθούν όλα τα πάγια της λίστας

Επιπλέον μέσω της πλήκτρου “Ενέργειες” μπορούν να εφαρμοστούν επί των παγίων μια σειρά από ενέργειες (μεταβολή της κατηγορίας απόσβεσης, της διάρκειας ζωής, της υπολειμματικής αξίας κ.λπ.) .

  • Πατήστε “Next” για να μεταβείτε στην επόμενη οθόνη της διαδικασίας

4η Οθόνη “Προσδιορίστε τα κριτήρια ενημέρωσης

Στην οθόνη αυτή προσδιορίζετε :

  • να δημιουργηθούν νέες κατηγορίες αποσβέσεων ανά πάγιο
  • να δημιουργηθούν παραστατικά απογραφής για την αρχικοποίηση των νέων κατηγοριών απόσβεσης
  • να δημιουργηθούν κινήσεις αρχικοποίησης για πάγια που έχουν κινήσεις μέσα στην τρέχουσα χρήση (π.χ. κίνηση αγοράς παγίου πριν την εκτέλεση της διαδικασίας αρχικοποίησης)
  • να μεταφερθούν τα ποσά όσων παγίων έχουν πωληθεί, καταστραφεί στη νέα κατηγορία απόσβεσης
  • σε περίπτωση υπολογισμού αποσβέσεων κατά φορολογική βάση στην τρέχουσα χρήση, να μεταφέρονται ισόποσες αποσβέσεις στην τρέχουσα χρήση κατά ΕΛΠ  

Δημιουργία παραστατικού απογραφής παγίου για τη νέα κατηγορία απόσβεσης

Στη σελίδα “Παραστατικό απογραφής παγίου” προσδιορίζετε τα στοιχεία του παραστατικού απογραφής, όπως την “ημερομηνία” του παραστατικού, τον “τύπο” του, τη “σειρά”, το βήμα του παραστατικού, που θα δημιουργηθεί με όλες τις αξίες του παγίου για την ενημέρωση της νέας κατηγορίας απόσβεσης. Το παραστατικό θα πρέπει να ενημερώνει τη νέα και μόνο κατηγορία καθώς και όλες τις μεταβλητές των παγίων.

Σε περίπτωση που στην 1η οθόνη κριτηρίων έχετε δηλώσει να ληφθεί υπόψη η εύλογη αξία του παγίου, τότε λόγω της διαφοράς (αρνητική ή θετική) που μπορεί να προκύψει μεταξύ της λογιστικής αξίας και της εύλογης αξίας του παγίου, θα χρειαστεί να ορίσετε στις αντίστοιχες σελίδες τύπους παραστατικών απογραφής για τις θετικές ή αρνητικές αξίες αντίστοιχα ώστε να δημιουργηθούν παραστατικά για τις διαφορές αυτές

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου παραστατικού

Ο τύπος παραστατικού που θα δημιουργηθεί είναι απογραφής,

3.JPG

συνδεδεμένος με έναν τύπο κίνησης, του οποίου το "είδος" είναι απογραφής, και θα ενημερώνει τη νέα κατηγορία και μόνο  .

4.JPG

Ο τύπος κίνησης δεν θα επηρεάζει τις μεταβλητές ημερομηνιών (π.χ. ημερομηνία τελευταίας απόσβεσης, ημερομηνία κτήσης, ημερομηνία έναρξης αποσβέσεων) ή ποσοτήτων αλλά μόνο τις αξιακές μεταβλητές (οι οποίες θα αυξάνονται στις θετικές διαφορές και θα μειώνονται στις αρνητικές) .

5η Οθόνη Ολοκλήρωση διαδικασίας

Στην τελευταία οθόνη του οδηγού, το Σύστημα εμφανίζει σε λίστα τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής σας .

Με την ενεργοποίηση του “Finish” θα ξεκινήσει η διαδικασία της αρχικοποίησης (ασύγχρονα). 

Με το πέρας της διαδικασίας εμφανίζεται σε οθόνη ενημέρωσης οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν .

Ακριβώς όμοια οθόνη εμφανίζεται και μέσω του μενού “Ειδοποιήσεις” . 

untitled.JPG