ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ - Οδηγίες

Λογιστική

Αλλαγή λογιστικού σχεδίου*

Με τον νόμο των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ) προτείνεται η υιοθέτηση ενός νέου σχεδίου λογαριασμών.

Για όσες εταιρείες που από 01/01/2017 θα προχωρήσουν σε αλλαγή του λογιστικού σχεδίου που χρησιμοποιούσαν, παρέχεται η δυνατότητα μετατροπής του σχεδίου λογαριασμών μέσω υπηρεσίας του myGalaxy, που είναι διαθέσιμη σε όλες τις εφαρμογές.

Για την εκτέλεση της παραπάνω διαδικασίας απαιτείται, από κάθε εφαρμογή να γίνει αποστολή των κινούμενων λογαριασμών σε λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στο myGalaxy. Αφού ολοκληρωθεί η μετατροπή του λογιστικού σχεδίου, καταχωρούνται στην εκάστοτε εφαρμογή, οι νέοι λογαριασμοί λογιστικού σχεδίου καθώς και η σχέση των νέων λογαριασμών με τους παλιούς λογαριασμούς ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά υπολοίπων των λογαριασμών, αλλά να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης αξιών μεταξύ δύο χρήσεων..

Μετά την αλλαγή των λογαριασμών λογιστικού σχεδίου απαιτείται να γίνουν προσαρμογές στα παρακάτω σημεία:

  1. Προθέματα λογιστικής : Μετά την αλλαγή του λογιστικού σχεδίου, είναι απαραίτητο να γίνουν και οι ανάλογες προσαρμογές, στα προθέματα λογιστικής που χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση λογιστικής.
  2. Πρότυπα ενημέρωσης λογιστικής (άρθρα μεταφοράς) : Σε όσες γραμμές προτύπου ενημέρωσης λογιστικής έχουν οριστεί λογαριασμοί λογιστικής, είτε τμήματα λογαριασμών λογιστικής, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις σύμφωνα με του νέους λογαριασμούς.
  3. Ενημέρωση αναλυτικής λογιστικής: Εφόσον διατηρηθούν οι λογαριασμοί αναλυτικής λογιστικής του ΕΓΛΣ, θα πρέπει να γίνει προσαρμογή στις αναθέσεις αναλυτικής λογιστικής στους νέους λογαριασμούς.

Σημείωση: Για την ορθότερη παραμετροποίηση των προτύπων ενημέρωσης λογιστικής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω νέες έννοιες που εισάγονται με το νέο σχέδιο λογαριασμών:

Συνδεδεμένες – μη συνδεδεμένες οντότητες: Στις παρακάτω κατηγορίες λογαριασμών υπάρχει διάκριση αν η κίνηση αναφέρεται σε συνδεδεμένη ή μη συνδεδεμένη οντότητα. Διαφοροποιείται δηλαδή ο λογαριασμός που θα πρέπει να ενημερωθεί ανάλογα αν η κίνηση αφορά πελάτη / προμηθευτή μέλος του ομίλου ή αν αφορά τελικό πελάτη / προμηθευτή. Οι κατηγορίες των λογαριασμών λογιστικού σχεδίου στις οποίες υπάρχει η παραπάνω διάκριση είναι οι παρακάτω:

  • Πελάτες /Προμηθευτές
  • Απαιτήσεις
  • Δάνεια – υποχρεώσεις
  • Έσοδα
  • Έξοδα και Ζημιές

Για την ενημέρωση του αντίστοιχου λογαριασμού συνίσταται να χρησιμοποιηθούν τα προθέματα λογιστικής στην κατηγορία των λογαριασμών συναλλασσόμενων της εκάστοτε συναλλαγής.

Ειδικά για τα έσοδα να σημειωθεί ότι στο νέο λογιστικό σχέδιο υπάρχει διαφοροποίηση στον λογαριασμό που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με την κατηγορία του συναλλασσόμενου (συνδεδεμένη /μη συνδεδεμένη οντότητα) και την κατηγορία του είδους ( εμπόρευμα / προϊόν υπηρεσία κλπ).

Επενδυτικά / Ιδιοχρησιμοποιούμενα πάγια: Στους λογαριασμούς παγίων υπάρχει διάκριση για τα επενδυτικά και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα πάγια. Για την ενημέρωση του αντίστοιχου λογαριασμού λογιστικής, συνίσταται να χρησιμοποιείται το πρόθεμα στην κατηγορία του παγίου.

Αξιόγραφα: στους λογαριασμούς λογιστικού σχεδίου υπάρχει η διάκριση «Εμπορικό χαρτοφυλάκιο» «Διαθέσιμα προς πώληση», «Διακρατούμενες». Για την ενημέρωση του αντίστοιχου λογαριασμού λογιστικής, συνίσταται να χρησιμοποιείται το πρόθεμα στην κατηγορία του αξιογράφων

Συναλλαγματικές διαφορές: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την ενημέρωση λογιστικής από κινήσεις που δημιουργούνται λόγω διαφοράς ισοτιμίας. Συγκεκριμένα οι κινήσεις αποτίμησης υπολοίπων λογαριασμών συναλλασσόμενών που παρακολουθούνται σε ξένο νόμισμα, θα πρέπει να ενημερώνουν μόνο τα ποσά της λογιστικής βάσης (ΕΛΠ) στο Ισοζύγιο λογιστικής. Με την εξόφληση της απαίτησης ή της υποχρέωσης, θα πρέπει να ενημερωθούν τα ποσά της φορολογικής βάσης, με την συνολική διαφορά που προκύπτει λόγω διαφορετικής ισοτιμίας, της κίνησης απαίτησης / υποχρέωσης και της κίνησης εξόφλησης.

*Προσοχή : για την αλλαγή λογιστικού σχεδίου απαιτείται να μην έχουν γίνει λογιστικές εγγραφές στη χρήση που αλλάζετε το λογιστιστικό σχέδιο. Εξαιρούνται από τον κανόνα οι εφαρμογές Business, Orizontes, Γενική Λογιστική Next.

Πάγια

Για τα πάγια στοιχεία θα πρέπει να παρακολουθούνται όλα τα στοιχεία των πάγιων (οικονομικά στοιχεία) στην λογιστική βάση (ΕΛΠ) και στην φορολογική βάση. Πλέον η ωφέλιμη διάρκειας ζωής ενός παγίου ορίζει τον συντελεστή απόσβεσης του παγίου για τον λογιστικό τρόπο (ΕΛΠ) παρακολούθησης των παγίων

Για την πρώτη εφαρμογή των ΕΛΠ είναι απαραίτητο να εκτελεστεί μία διαδικασία αρχικοποίησης των αξιών των παγίων στην ΕΛΠ κατηγορία απόσβεσης. Η αρχικοποίηση των παγίων μπορεί να γίνει είτε βάσει του ιστορικού κόστους κτήσης των παγίων. Σε αυτή την περίπτωση θα μεταφερθούν σωρευτικά όλες οι αξίες των παγίων στην νέα κατηγορία απόσβεσης. Εναλλακτικά η αρχικοποίηση των παγίων μπορεί να γίνει βάσει της εύλογης αξίας για κάθε πάγιο όπως αυτή προκύπτει από επιμέτρηση των αξιών των παγίων. Τα πάγια στα οποία μπορεί να εφαρμοστεί στην πρώτη εφαρμογή των ΕΛΠ η εύλογη αξία είναι τα ιδιοχρησιμοποιούμενα και τα επενδυτικά ακίνητα.

Γενικότερα πέρα από την πρώτη εφαρμογή των ΕΛΠ στην διαχείριση παγίων, οι Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες οντότητες, έχουν την δυνατότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να εκτιμούν την εύλογη αξία των παγίων τους και να αναπροσαρμόζουν ανάλογα τις αξίες των παγίων.