Εκτύπωση Εκκαθαριστικής ΦΠΑ

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, παρέχεται η δυνατότητα να εμφανιστούν τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στη διάρκεια ενός έτους. Επιπλέον υπολογίζεται το ποσό του Φόρου για έκπτωση από διακανονισμούς καθώς και το ποσό του Φόρου για καταβολή από διακανονισμούς.

Παραμετροποίηση που απαιτείται πριν την αποστολή στοιχείων

Στοιχεία Πωλήσεων

Για να υπολογιστούν τα στοιχεία πωλήσεων στην κατάσταση της «Εκκαθαριστικής ΦΠΑ» θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά που έχουν προστεθεί στα στοιχεία των λογαριασμών εσόδων & λογιστικού σχεδίου.

Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό των πωλήσεων λαμβάνονται υπόψη οι λογαριασμοί εσόδων ή λογιστικού σχεδίου στους οποίους έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία: «Δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ», «Είδος λογαριασμού», «Ειδικά λογαριασμού». Για τον υπολογισμό των πωλήσεων λαμβάνονται υπόψη λογαριασμοί που έχουν συνδεθεί με το είδος λογαριασμού «Πωλήσεις / Έσοδα». Για τους λογαριασμούς που ανήκουν στο είδος «Πωλήσεις / έσοδα» λαμβάνονται υπόψη όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά εκτός από τα ειδικά χαρακτηριστικά που επιλέγονται να εξαιρεθούν κατά την αποστολή στοιχείων.

Ποσό φόρου εισροών

Το ποσό φόρου εισροών υπολογίζεται από την αξία δαπανών που έχει υπολογιστεί στις αντίστοιχες μεταβλητές του εντύπου περιοδικής ΦΠΑ. Εκτός από την αξία δαπανών λαμβάνεται υπόψη και η αξία ΦΠΑ αγορών παγίων. Για την αξία ΦΠΑ αγορών παγίων λαμβάνονται υπόψη οι κινήσεις των λογαριασμών Φόρων ή λογιστικού σχεδίου που έχουν συνδεθεί με το είδος λογαριασμού «ΦΠΑ» και στα ειδικά του λογαριασμού έχει οριστεί η τιμή «ΦΠΑ Αγορών παγίων».

Αποστολή Στοιχείων

Για να είναι δυνατή η αποστολή των στοιχείων της εκκαθαριστικής δήλωσης στο “myGalaxy” θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει δημιουργία Λογαριασμού στο “myGalaxy”. Επιπλέον να έχει εκτελεστεί η εργασία «Αποστολή στοιχείων εταιριών» στο “myGalaxy”.

Η εργασία εκτελείται μέσω διαδοχικών οθονών (τύπου Wizard).

1η Οθόνη

Από την πρώτη οθόνη, καθορίζετε το έτος για το οποίο θα γίνει υπολογισμός των στοιχείων. Επιπλέον επιλέγονται οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα συμμετέχουν στον υπολογισμό. Προτείνεται η τελευταία περιοδική κάθε περιόδου (τροποποιητική ή κανονική).

2η Οθόνη

Στην αμέσως επόμενη οθόνη επιλέγετε την τελευταία περιοδική για το προηγούμενο έτος προκειμένου να υπολογιστεί το «Αρχικό πιστωτικό υπόλοιπο» για το έτος. Επιπλέον εμφανίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά λογαριασμών, που θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό πωλήσεων. Προτείνεται η εξαίρεση των παρακάτω :

  • Έσοδα ακινήτων
  • Έσοδα κεφαλαίου
  • Επιδοτήσεις, Επιχορηγήσεις
  • Λοιπά έσοδα
  • Υπεραξία
  • Πωλήσεις παγίων

Για να μην εξαιρεθούν από τον υπολογισμό κινήσεις λογαριασμών που έχουν συνδεθεί με κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει με δεξί κλικ διαγραφή εγγραφής να διαγραφεί το αντίστοιχο ειδικό χαρακτηριστικό.

Με χρήση διπλογραφικών βιβλίων, επιλέγετε αν θέλετε να συμπεριληφθούν και τα πρόχειρα άρθρα (προτείνεται «Ναι»)

3η Οθόνη

Για να γίνει αποστολή στοιχείων στο myGalaxy θα πρέπει να επιλέξετε το πλήκτρο «Αποστολή στοιχείων στο myGalaxy”. Με την επιλογή του πλήκτρου εμφανίζονται τα στοιχεία της εκτύπωσης με τα ποσά που έχουν υπολογιστεί από τα στοιχεία που έχουν σταλεί από τον Accountant .

Το τμήμα «Σύνολο πωλήσεων» & «Πίνακας διακανονισμών παγίων» που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της κατάστασης, μπορούν να τροποποιηθούν.

  • Για να ληφθούν υπόψη οι μεταβολές στον υπολογισμό της κατάστασης, θα πρέπει να επιλεγεί το πλήκτρο του υπολογισμού.
  • Για να αποθηκευτούν οι αλλαγές που έχουν γίνει στα στοιχεία της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, θα πρέπει να επιλεγεί το button της αποθήκευσης .

Μετά την αποθήκευση των στοιχείων της εκτύπωσης εκκαθαριστικής, ενεργοποιείται στον Accountant, το πλήκτρο «Έτοιμο». Επιλέγοντάς το εμφανίζεται ερώτηση για το αν θα γίνει αποθήκευση των κωδικών 702 και 706 ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά τον υπολογισμό της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ .

Πλέον στον υπολογισμό των μεταβλητών 407 και 423 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ λαμβάνεται υπόψη το ποσό των κωδικών 702 & 706 που έχουν μεταφερθεί από τη νέα εκτύπωση «Εκκαθαριστικής ΦΠΑ».

Σημείωση: Στοιχεία για την εκκαθαριστική ΦΠΑ μπορούν να αποσταλούν όσες φορές κρίνεται απαραίτητο. Στο “myGalaxy” αποθηκεύονται οι τελευταίες μεταβολές.