Μεταβολή Συντελεστών ΦΠΑ ΠΟΛ.1154/2015 (Galaxy Hotel)

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ, από 1 Οκτωβρίου 2015, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για εργασίες που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε στην εφαρμογή Galaxy Hotel.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει από 1 Οκτωβρίου 2015 να αλλάξουν οι συντελεστές που αφορούν στη διαμονή από 6% σε 13% και από 4% σε 9%. Επιπλέον για τα νησιά που δεν θα ισχύουν πλέον οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, οι αλλαγές θα είναι από 4% σε 13% για τη διαμονή και από 16% σε 23% για τις λοιπές παροχές.

Ακολουθεί προτεινόμενη λίστα εργασιών, από την οποία βάσει των αναγκών σας θα επιλέξετε τις κατάλληλες για εσάς εργασίες.

Για τυχόν διευκρίνηση, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα υποστήριξης.

Είναι απαραίτητη η έκδοση ενδιαμέσων παραστατικών σε μεμονωμένες κρατήσεις. Στη περίπτωση κρατήσεων group πρέπει να γίνει αναχώρηση, έκδοση λογαριασμού και άφιξη.

Εργασίες πριν το κλείσιμο ημέρας 30/9/2015

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λήψη αντιγράφων ασφαλείας, πριν από την οποιαδήποτε αλλαγή.

Προσοχή δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί καμιά κίνηση στο σύστημα πριν ολοκληρωθούν οι παρακάτω εργασίες.

Βήματα για τις περιοχές με τους κανονικούς συντελεστές ΦΠΑ αλλά και όσες παραμένουν στο μειωμένο καθεστώς.

  1. Ενημέρωση της εγκατάσταση με το τελευταίο patch της εφαρμογής Νο 68.
  2. Δημιουργία νέων οικονομικών λογαριασμών που θα αφορούν στα τμήματα με τα νέα ποσοστά ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχοι λογαριασμοί ΦΠΑ για τα νέα ποσοστά, εάν δεν υπάρχουν ήδη.
  3. Αντιστοιχίστε τα ξενοδοχειακά τμήματα με τους νέους οικονομικούς λογαριασμούς. Σημειώστε ότι τα τμήματα ξενοδοχείου δεν χρειάζεται να αλλάξουν, μόνο οι συνδεδεμένοι με αυτά οικονομικοί λογαριασμοί πρέπει να μεταβληθούν. Εκτός από την περίπτωση που στη περιγραφή του τμήματος περιλαμβάνεται και το ποσοστό ΦΠΑ, τότε χρειάζεται να μεταβληθεί και αυτή.
  4. Προτείνεται η έκδοση ενδιάμεσου λογαριασμού στη κράτηση.

Βήματα για τις περιοχές που μεταβαίνουν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από το μειωμένο

  1. Ενημέρωση της εγκατάσταση με το τελευταίο patch της εφαρμογής Νο 68.
  2. Επειδή στο σύστημα το καθεστώς ΦΠΑ των παραστατικών τίθεται βάσει του συνδυασμού Καθεστώς ΦΠΑ υποκαταστήματος εταιρίας ξενοδοχείου και Καθεστώς ΦΠΑ υποκαταστήματος πελάτη πρέπει να προχωρήσετε στην αλλαγή τους σύμφωνα με τη παραμετροποίηση που έχετε επιλέξει.
    Για παράδειγμα: εάν έχει επιλεχθεί Μειωμένο ως Καθεστώς ΦΠΑ τόσο στο υποκατάστημα εταιρίας, όσο και στον πελάτη τότε αυτά θα πρέπει να αλλαχθούν με τα παρακάτω βήματα:
    • Αλλαγή του Καθεστώτος ΦΠΑ στο υποκατάστημα εταιρίας που ανήκει το ξενοδοχείο από Μειωμένο σε Κανονικό (Βασική Δομή - Εταιρία).
    • Τροποποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ των πελατών από Μειωμένο σε Κανονικό. Η αλλαγή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μαζικά για τους πελάτες του συστήματος ως εξής: Εμφάνιση της λίστας πελατών (Συναλλασσόμενοι – Λίστα πελατών), επιλογή των πελατών προς αλλαγή και κλήση της επιλογής Μαζική ενημέρωση από τις Ενέργειες της λίστας. Ως επιλεγμένο πεδίο πρέπει να συμπληρωθεί το Καθεστώς ΦΠΑ που βρίσκεται στην υποκατατηγορία Υποκατάστημα πελάτη, όπως στην εικόνα.

  1. Δημιουργία νέων οικονομικών λογαριασμών που θα αφορούν στα τμήματα με τα νέα ποσοστά ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχοι λογαριασμοί ΦΠΑ για τα νέα ποσοστά, εάν δεν υπάρχουν ήδη.
  2. Αντιστοιχίστε τα ξενοδοχειακά τμήματα με τους νέους οικονομικούς λογαριασμούς. Σημειώστε ότι τα τμήματα ξενοδοχείου δεν χρειάζεται να αλλάξουν, μόνο οι συνδεδεμένοι με αυτά οικονομικοί λογαριασμοί πρέπει να μεταβληθούν. Εκτός από την περίπτωση που στη περιγραφή του τμήματος περιλαμβάνεται και το ποσοστό ΦΠΑ, τότε χρειάζεται να μεταβληθεί και αυτή.
  3. Προτείνεται η έκδοση ενδιάμεσου λογαριασμού στη κράτηση.
  4. Στη περίπτωση που υπάρχει στην εγκατάσταση σας POS με Galaxy Retail όπου πρέπει να ενημερωθεί με τις αντίστοιχες μεταβολές στα ποσοστά ΦΠΑ, ανατρέξτε στις οδηγίες Μεταβολή συντελεστών ΦΠΑ (ΠΟΛ 1154/2015) (Galaxy).