Δηλώσεις Νομικών Προσώπων μη κερδοσκοπικών

Διακρίνουμε όσον αφορά τον τρόπο συμπλήρωσης των εντύπων τρείς βασικές κατηγορίες νομικών προσώπων που έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

1) Τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες,

2) Τους φορείς που ανήκουν στην Γενική Κυβέρνηση καθώς και ορισμένους φορείς που απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος κ.α. Η κατηγορία αυτή Νομικών προσώπων φορολογείται μόνο για εισοδήματα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και από κεφάλαιο  (τόκοι, μερίσματα, δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητα),

3) Τα λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως : διάφορα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (σύλλογοι, σωματεία, πολιτικές οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα, ξένα δόγματα κ.α.), τα κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα, τα ΝΠΔΔ, τα θρησκευτικά ιδρύματα, οι ιεροί ναοί και μονές και οι λοιποί φορείς δημοσίου χαρακτήρα που δεν ανήκουν στην Γενική Κυβέρνηση.

Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και Φορείς Γενικής Κυβέρνησης

Το TAXIS εντοπίζει τους φορείς γενικής κυβέρνησης με βάση την λίστα της ΕΛΣΤΑΤ και τους αντιμετωπίζει διαφορετικά από τα υπόλοιπα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Οι φορείς γενικής Κυβέρνησης συνήθως τηρούν διπλογραφικά βιβλία με βάση το Δημόσιο Λογιστικό Σύστημα και όχι με βάση τα ΕΛΠ. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συμπλήρωση του εντύπου Ν γίνεται στο TAXIS με βάση την κατηγορία βιβλίων που υπάρχει καταχωρημένη στο μητρώο της εφορίας. Συχνά οντότητες αυτής της κατηγορίας φέρονται ως μη τηρούντες-απαλλασόμενοι από βιβλία στο TAXIS.

Οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες τηρούν τουλάχιστον απλογραφικά βιβλία ή αν ασκούν επάγγελμα και έχουν κύκλο εργασιών (φορολογητέα έσοδα από πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών) άνω των 1.500.000 ευρώ για δύο συνεχόμενα χρόνια, τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Γενικά παρατηρούμε ότι οι αστικές μη κερδ.ετ. και οι φορείς γενικής κυβέρνησης δεν συμπληρώνουν τον πίνακα 2 της 3ης σελίδας του εντύπου Ν.

Όταν οι οντότητες αυτές συμπληρώνουν αν έχουν απλογραφικά βιβλία τον πίνακα ΣΤ του Ε3 και πρέπει να περιλάβουν σε αυτόν το σύνολο των εσόδων και εξόδων τους. Αναγράφουν δηλαδή το σύνολο των εσόδων τους από κάθε πηγή είτε φορολογούνται είτε όχι. Περιλαμβάνουν άρα στα λοιπά έσοδα (συνήθως στον κωδικό 282 Λοιπά έσοδα υπηρεσιών) τα έσοδα ενοικίων και τα τεκμαρτά έσοδα ιδιοχρησιμοποίησης και δωρεάν παραχώρησης ακινήτων & τα μικτά έσοδα από τόκους και μερίσματα ή από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Επίσης στα λοιπά έσοδα του πίνακα ΣΤ περιλαμβάνονται και τα αφορολόγητα έσοδα όπως:

  • Αφορολόγητα έσοδα για τον κοινωφελή σκοπό
  • Έσοδα Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που είναι αφορολόγητα π.χ. επιδοτήσεις ή κονδύλια προϋπολογισμού.

Παράλληλα όμως στον υποπίνακα στ) Δαπάνες περιλαμβάνουν το σύνολο των δαπανών τους είτε αφορούν φορολογητέες είτε αφορολόγητες δραστηριότητες.

Φυσικά αν τα παραπάνω νομικά πρόσωπα τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα περιλάβουν επίσης υποχρεωτικά στο ισολογισμό τους το σύνολο των εσόδων τους, φορολογούμενων και μη, ακόμη και τα τεκμαρτά έσοδα από ακίνητα.  Επίσης θα περιλάβουν στον ισολογισμό τους το σύνολο των δαπανών τους για να υπάρξει ένα συνολικό λογιστικό αποτέλεσμα. 

Αφού συμπληρώσουν την τρίτη σελίδα του Ε3 με τα ποσά του ισολογισμού θα κάνουν φορολογική αναμόρφωση των δαπανών τους στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης. Αν το λογιστικό αποτέλεσμα του ισολογισμού περιλαμβάνει και προσωρινές διαφορές λόγω τήρησης των ΕΛΠ θα πρέπει να συμπληρωθεί και ο πίνακας Κ του Ε3 (βλέπε ανωτέρω σχετικά).

Αν τηρούνται απλογραφικά βιβλία οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες  θα καταχωρήσουν  στην δεύτερη σελίδα του Ε3 το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων από τυχόν επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης στον κωδικό 282 του Ε3 θα καταχωρήσουν τα μικτά έσοδα από τόκους, μερίσματα, δικαιώματα, υπεραξία και τα έσοδα από ακίνητα (το συνολικό ποσό του Ε2).  Θα καταχωρήσουν ακόμη το σύνολο των δαπανών τους, είτε αφορούν τον σκοπό είτε επιχειρηματικές δραστηριότητες στον σχετικό πίνακα στ). Οι δαπάνες που αφορούν τον σκοπό τους θα αναμορφωθούν όμως φορολογικά στον κωδικό 2021 της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης. Οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες αναμορφώνουν τα αφορολόγητα έσοδα τους (έσοδα για τον σκοπό,)  περιλαμβάνοντας τα στον κωδικό 471 του εντύπου Ν.

Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) συμπληρώνουν το Ε3 με τον ίδιο τρόπο με τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες αλλά αναμορφώνουν τις δαπάνες που αφορούν τον σκοπό  τους στον κωδικό  2022 της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης. Επίσης στο έντυπο Ν αναμορφώνουν τα αφορολόγητα έσοδα τους αναγράφοντας τα στον κωδικό 472.

Οι φορείς γενικής κυβέρνησης που τηρούν απλογραφικά βιβλία ή δεν τηρούν βιβλία, θα περιλάβουν το σύνολο των εσόδων τους (επιχειρηματική δραστηριότητα, από ακίνητα ή κεφάλαιο, αφορολόγητα έσοδα για τον σκοπό) στην δεύτερη σελίδα του Ε3. Επίσης θα περιλάβουν το σύνολο των δαπανών του φορέα στο Ε3 ανεξάρτητα με το αν αφορούν φορολογητέες ή αφορολόγητες δραστηριότητες.

Ειδικά οι φορείς γενικής κυβέρνησης θα περιλάβουν για φορολογική αναμόρφωση στον κωδικό 2017  το σύνολο των δαπανών τους που δεν αφορά φορολογούμενες δραστηριότητες.   Οι φορείς γενικής κυβέρνησης αναμορφώνουν  τα αφορολόγητα έσοδα γενικής κυβέρνησης περιλαμβάνοντας τα στον κωδικό 468 του εντύπου Ν.

Στο έντυπο Ν για αυτά τα νομικά πρόσωπα μεταφέρονται τα ακαθάριστα έσοδα του Ε3  στον κωδικό 015 και τα κέρδη ή ζημιές στους κωδικούς 116 και 117 αντίστοιχα.

Τα ποσά του Ε2 για πληροφοριακούς λόγους και για τον υπολογισμό του χαρτοσήμου θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταφερθούν στον πίνακα 3Α4. Το TAXIS διασταυρώνει ότι ο κωδικός 198, δηλαδή το σύνολο των εσόδων από ακίνητα του πίνακα 3Α4 είναι το ίδιο ποσό με τα σύνολα των στηλών 13+14+15 του Ε2.

Αν υπάρχουν μερίσματα ενημερώνεται ο πίνακας 3Α1α και αν υπάρχουν τόκοι τραπεζών και φόροι που παρακρατήθηκαν ο πίνακας 3Α2. Επίσης πρέπει να ενημερωθούν οι πίνακες υπεραξίας  3Β2 και οι υπόλοιποι πίνακες εσόδων από δικαιώματα ή αλλοδαπά μερίσματα κ.λ.π. αν υπάρχουν τέτοια εισοδήματα. Όλοι αυτοί οι πίνακες ενημερώνονται για πληροφοριακούς λόγους διότι τα φορολογούμενα έσοδα (μικτά πριν από την παρακράτηση φόρου) περιλήφθηκαν ήδη στο Ε3.

Στην δεύτερη σελίδα του Ν μεταφέρεται στον κωδικό 455 το ποσό δαπανών για φορολογική αναμόρφωση από την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης του Ε3.

Λοιπά Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικά

Τα  Νομικά Πρόσωπα Μη Κερδοσκοπικά (Σύλλογοι, Σωματεία, ΝΠΙΔ, Κοινωφελή Ιδρύματα κ.λ.π.) συνήθως δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν απλογραφικά βιβλία. Αν δεν έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν συμπληρώνουν έσοδα ή έξοδα στην δεύτερη σελίδα του Ε3.

Γενικά τα λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικά δεν τηρούν βιβλία αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τηρούν τουλάχιστον απλογραφικά βιβλία. Εξαίρεση από το 2015 αποτελούν τα κοινωφελή ιδρύματα εφόσον ανήκουν στο Δημόσιο, ή ελέγχονται από το Δημόσιο ή τελούν υπό την εποπτεία του Δημοσίου. Τα ιδρύματα αυτά όταν δεν τηρούν το Δημόσιο Λογιστικό, εντάσσονται για λογιστικούς σκοπούς στις μεγάλες οντότητες σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ. Δ15Α1036030_ΕΞ_20015/17-3-2015 έγγραφο του ΥΠΟΙΚ. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο ουσιαστικά των κοινωφελών ιδρυμάτων υποχρεούνται από το 2015 να τηρούν διπλογραφικά βιβλία δεδομένου του ότι στην πράξη όλα τα ιδρύματα υπόκεινται τουλάχιστον σε εποπτεία από κάποιον Δημόσιο φορέα.

Τα Μη κερδοσκοπικά Νομικά Πρόσωπα αν έχουν μόνο έσοδα από ακίνητα και εκπίπτουν το 75% των δαπανών για αυτά τα ακίνητα θα συμπληρώσουν  μόνο τον πίνακα φόρων στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης.

Τα  νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν περιλαμβάνουν ποτέ στο Ε3 έσοδα από τόκους, ακίνητα, μερίσματα, δικαιώματα και υπεραξία. Τα περιλαμβάνουν μόνο στους πίνακες του εντύπου Ν.

Αν  υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα τότε θα περιληφθούν μόνο τα έσοδα από την συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στους κωδικούς δαπανών του Ε3. Θα περιλάβετε επίσης στο Ε3 μόνο τις δαπάνες για επιχειρηματική δραστηριότητα του φορέα και θα συμπληρώσετε τυχόν κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης για επιχειρηματικές δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται . Επίσης αν συντρέχει τέτοια περίπτωση μπορείτε να περιλάβετε τεκμαρτή δαπάνη από ιδιόχρηση ακινήτου στους κωδικούς 531 ή 532 ή 533.

Στην συνέχεια αφού συμπληρώσετε το Ε2 θα μεταφέρετε τα ποσά του Ε2 υποχρεωτικά στον πίνακα 3Α4.  Αν υπάρχουν μερίσματα ενημερώνεται ο πίνακας 3Α1α και αν υπάρχουν τόκοι τραπεζών και φόροι που παρακρατήθηκαν ο πίνακας 3Α2. Επίσης πρέπει να ενημερωθούν οι πίνακες υπεραξίας  3Β2 και οι υπόλοιποι πίνακες εσόδων από δικαιώματα ή αλλοδαπά μερίσματα κ.λ.π. αν υπάρχουν τέτοια εισοδήματα.

Όλοι  οι παραπάνω πίνακες ενημερώνουν τα έσοδα του πίνακα 2Α και 2Β.    Το Ε3 ενημερώνει αυτόματα με τα ακαθάριστα έσοδα το πεδίο Εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές του πίνακα 2Β.  

Εσείς πρέπει στην συνέχεια να συμπληρώσετε το ποσό δαπανών που εκπίπτουν από τα εισοδήματα ακινήτων (γράφετε το 75% του ποσού δαπανών). Σαν δαπάνες ακινήτων μπορείτε να περιλάβετε τα άμεσα έξοδα, δηλαδή τις δαπάνες συντήρησης και ανακαίνισης καθώς και τις πάγιες και λειτουργικές δαπάνες που αφορούν τα ακίνητα. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε εκπίπτει κανονικά ως δαπάνη στην δήλωση. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου (ΠΟΛ.1069/2015) μπορείτε επίσης να εκπέσετε στις δαπάνες των ακινήτων μια αναλογία  των γενικών εξόδων του μη κερδοσκοπικού φορέα  π.χ. των διοικητικών σας εξόδων. Η κατανομή των γενικών εξόδων του φορέα γίνεται  κατ αναλογία των φορολογούμενων και αφορολόγητων εσόδων που είχε ο φορέας από ακίνητα, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από έσοδα για τον σκοπό.

Επίσης γράφετε τις δαπάνες ιδιόχρησης αν έχετε τεκμαρτό έσοδο από ιδιόχρηση ακινήτου ( οι δαπάνες ιδιόχρησης δεν μπορούν νε υπερβούν το τεκμαρτό έσοδο ιδιόχρησης).

Στο πεδίο Δαπάνες που εκπίπτουν (άρθρο 22 & 23Ν.4172)  μεταφέρεται το ποσό των κωδικών 555+559 μείον τον κωδικό 2100 της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης του Ε3, συν τυχόν άλλες δαπάνες που αφορούν φορολογητέα έσοδα κεφαλαίου ή υπεραξίας.. Τέλος συμπληρώνεται για πληροφοριακούς λόγους  τα Λοιπά έσοδα μη φορολογούμενα (έσοδα για τον σκοπό) και την συνολική εικόνα εσόδων και εξόδων του φορέα σας για το 2015 στον πίνακα 2Δ.

Τυχόν φορολογητέα κέρδη στην συνέχεια μεταφέρονται από τον πίνακα 2Γ στον κωδικό 038 και τυχόν φορολογητέες ζημιές στον κωδικό 338 της δεύτερης σελίδας και το έντυπο υπολογίζει τον φόρο στην πρώτη σελίδα. Αν υπάρχουν φορολογικές ζημιές προηγουμένων χρήσεων για συμψηφισμό πρέπει να τις καταχωρήσετε στον κωδ. 039 του Ν. Αν στην δήλωση προκύπτει τελικό χρεωστικό ποσό για καταβολή μέχρι 30 ευρώ αμελείται.

Παρακράτηση και Συμψηφισμός Φόρου

Μην ξεχάσετε ότι πρέπει να συμπληρώσετε τους παρακρατηθέντες φόρους στον κωδικό 009 της πρώτης σελίδα  αν δεν περιλαμβάνονται στον προσυμπληρωμένο κωδικό 090 του εντύπου Ν.

Οι φόροι αυτοί προκύπτουν από παρακράτηση σε έσοδα που έχετε από επιχειρηματικές δραστηριότητες (παρακρατήσεις από τιμολόγια ή άλλα έσοδα), από τον φόρο μερισμάτων 10% (τον οποίον έχετε επίσης καταχωρήσει στις στήλες Παρακρατηθείς φόρος των υποπινάκων  του 3Α1), τον φόρο τόκων (Παρακρατηθείς φόρος πίνακας 3Α2). Ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων που ήδη πλήρωσαν για τα  μερίσματα που λάβατε μεταφέρεται από τις στήλες Φόρος Ν.Π. του 3Α1α και 3Α1δ στον κωδικό 052.

Αν υπάρχει φόρος αλλοδαπής πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα III Εισόδημα αλλοδαπής στην τρίτη σελίδα.  Ο φόρος αλλοδαπής εκπίπτει μέχρι του ποσού που θα εξέπιπτε στην Ελλάδα  το εισόδημα αλλοδαπής και δεν επιστρέφεται ποσό από φόρο αλλοδαπής σε καμία περίπτωση.

Ο φόρος που προκύπτει (κωδικός 704 του Ν) πληρώνεται σε επτά ίσες δόσεις αν η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 30/6/16. Αν όπως πιστεύουμε δοθεί παράταση για τον Ιούλιο ο φόρος θα πληρωθεί σε  έξη δόσεις. Δεν παρέχεται πλέον έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή του φόρου.