Galaxy Payroll - Έκδοση 21.30 Βελτιώσεις

Μισθοδοσία

Ν.4387/2016

Βάσει των γενικών διατάξεων του Ν.4387/2016 και των σχετικών εγκυκλίων που ακολούθησαν έγιναν οι παρακάτω αλλαγές:

  • Κατώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών
  • Θεσπίστηκε κατώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών 586,08 € και 510,95 € για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Το κατώτατο πλαφόν εφαρμόζεται μόνο σε πλήρη απασχόληση.
  • Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών
  • Ενιαίο μηνιαίο πλαφόν νέων και παλαιών ασφαλισμένων 5860,80 €.
  • ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ
  • Κατάργηση από 01/01/2017 του υπολογισμού εισφορών υπέρ ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ λόγω ενταξής του στον ενιναίο φορέα κύριας ασφάλισης.
  • Ασφάλιση μελών Δ.Σ.
  • Για την ασφάλιση εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα αμοιβές Δ.Σ. απαιτείται, παράλληλα με τον ΚΠΚ όπου ασφαλίζονται για την μισθωτή εργασία, η χρήση δεύτερου ΚΠΚ για τον υπολογισμό των εισφορων για τις αμοιβές Δ.Σ. Οι αμοιβές αυτές απεικονίζονται στην Αναλυτική περιοδική δήλωση ΙΚΑ σε τύπo αποδοχών 94.

Ορισμός custom αποδοχών

Προστέθηκαν στη διαδικασία δημιουργίας αποδοχών (ενότητα “Οντότητες και πεδία” της οργάνωσης μισθοδοσίας) οι παρακάτω νέοι τύποι αποδοχών :

  • Με ημέρες επί ποσό ανά εργαζόμενο. Πρόκειται για αποδοχή που υπολογίζεται ως το αποτέλεσμα της πράξης των ημέρων επί του ποσού που καταχωρίζονται στην απασχόληση. Η ισχύς τους διαρκεί μόνο για το μήνα της καταχώρισης.
  • Με ημέρες επί ποσό ανά εργαζόμενο μέχρι να λήξει η ισχύς του. Πρόκειται για για αποδοχή που υπολογίζεται ως το αποτέλεσμα της πράξης των ημέρων επί του ποσού που καταχωρίζονται μια φορά στην απασχόληση και ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.
  • Με ημέρες επί ποσό που ορίζεται ως παράμετρος εταιρείας. Πρόκειται για αποδοχή που υπολογίζεται ως το αποτέλεσμα της πράξης των ημέρων που καταχωρίζονται στην απασχόληση (με ισχύ μόνο για το μήνα της καταχώρισης) επί του ποσού που ορίζεται ως παράμετρος εταιρείας.

Κάθε οριζόμενη αποδοχή προστίθεται αυτόματα στις βασικές εκτυπώσεις της εφαρμογής μισθοδοτική κατάσταση και απόδειξη πληρωμής καθώς και στην παραμετροποίηση της λογιστικής .

Υπολογισμός μισθοδοσίας

Προστέθηκε δυνατότητα υπολογισμού μισθοδοσίας υπερωριών, μπόνους και γενικότερα υπολογισμού έξτρα αποδοχών, χωρίς υπολογισμό τακτικής μισθοδοσίας.

Η δυνατότητα ενεργοποιείται από το ιστορικό πεδίο απασχόλησης “Απασχόληση χωρίς τακτική μισθοδοσία” (Απασχόληση | Ιστορικά δεδομένων| Ειδικά μισθοδοτικά| Λοιπά).

Εργασία σε ημέρα αργίας

Προστέθηκε δυνατότητα υπολογισμού σε ημέρες αργίας (εκτός των ωρών που υπήρχαν ήδη).

Ασφαλιστικό ταμείο ΝΑΤ

Τροποποιήθηκε με ισχύ από 01/01/2017 ο υπολογισμός εισφορών υπέρ ΤΠΕΝ του ΝΑΤ σε ποσοστό 4% επί του προσαυξημένου μισθού (βασικός μισθός συν άδεια συν επίδομα Κυριακών συν επίδομα δεξαμενόπλοιου).

Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών

Προσαρμόστηκε το ανώτατο όριο αποδοχών στο ποσό των 5860,80 από 01/06/2016 σε ΤΕΑΕΑΠΑΕΕ και ΕΤΕΑ.

Αμοιβές μελών Δ.Σ.

Προστέθηκε δυνατότητα υπολογισμού έκτακτης προκαταβολής.

Αποζημίωση εκτός έδρας

Τροποποιήθηκε η διαδικασία υπολογισμού αποδοχών αποζημίωσης εκτός έδρας έτσι ώστε ο φόρος να υπολογίζεται πλέον στην κλίμακα και όχι με συντελεστή.

Το ποσό αποζημίωσης υπολογίζεται πλέον μέσα στην κανονική μισθοδοσία , οπότε στο αρχείο ΦΜΥ (Jl10) αθροίζεται στις αποδοχές 01 και στη βεβαίωση εμφανίζεται μαζί με όλες τις αποδοχές σε μια εγγραφή στον πίνακα ΙΙ.

Στοιχεία ετήσιων βεβαιώσεων αποδοχών

Τροποποιήθηκε η διαδικασία ενημέρωσης ετήσιων βεβαιώσεων αποδοχών έτσι ώστε:

  • οι αποδοχές των μελών Δ.Σ. με ποσοστό συμμετοχής στην εταιρία κάτω από 3%, να εμφανίζονται σε κωδικό αποδοχών 55.
  • τα αναδρομικά προηγούμενων ετών για τους εργαζόμενους με "ΦΜΥ απαλλαγή λόγω αναπηρίας" να εμφανίζονται σε κωδικό αποδοχών 21.

Γνωστοποίηση όρων ατομικής σύμβασης

Έγιναν οι παρακάτω αλλαγές:

  • Προστέθηκε νέα παράμετρος στο μοντέλο απασχόλησης "Συλλογική ρύθμιση για τη γνωστοποίηση όρων". Αν καταχωριστεί τιμή τότε τυπώνεται αυτή στο πεδίο "Η συλλογική ρύθμιση στην οποία υπάγεστε είναι” . Διαφορετικά τυπωνεται η περιγραφή του μοντέλου απασχόλησης.
  • Όταν το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου δεν είναι σταθερό, στο ωράριο ημερήσιας απασχόλησης τυπώνεται “Βάση προγράμματος”.

Εκτύπωση λογιστικού άρθρου

Προστέθηκε δυνατότητα ομαδοποίησης βάση της κατηγορίας απασχόλησης.

Γέφυρα λογιστικής

Προστέθηκε στην αιτιολογία του άρθρου μεταφοράς δυνατότητα εμφάνισης της περιγραφής της μισθοδοσίας.

Αντιγραφή απασχόλησης

Προστέθηκε στη διαδικασία της αντιγραφής εμφάνιση και του κωδικού απασχόλησης, έτσι ώστε όταν η μορφή κωδικού δεν είναι τα αυτόματη, να μπορεί να καταχωριστεί από το χειριστή ο κωδικός της νέας απασχόλησης.