Παραμετροποίηση & Υποβολή ΜΥΦ - ARTius High Street

Παραμετροποίηση Καταστημάτων

Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποχρέωση υποβολής της κατάστασης φορολογικών στοιχείων θα πρέπει να μεταβούν στην οθόνη “Καταστήματα”, που ενσωματώνεται στο μενού “Παράμετροι ανά Κατάστημα” και να ορίσουν τον αριθμό φορολογικού μητρώου του καταστήματος, ώστε τα στοιχεία στο xml να αφορούν στο συγκεκριμένο ΑΦΜ.

Σε περίπτωση πολλών καταστημάτων, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν οι κινήσεις ανά υποκατάστημα είναι η συμπλήρωση του “φορολογικού κωδικού καταστήματος” στη σελίδα “Φορολογικές Ενημερώσεις”. Έτσι η εφαρμογή θα αντλήσει τα φορολογικά στοιχεία προς υποβολή στη ΓΓΠΣ ανά κατάστημα.

Παραμετροποίηση Συναλλασσομένων

Ενημέρωση στοιχείων πελατών

Η νέα παράμετρος στη σελίδα “Φορολογικές ενημερώσεις” της καρτέλας πελάτη καθορίζει αν οι κινήσεις του πελάτη θα περιλαμβάνονται στην κατάσταση φορολογικών στοιχείων προς τη ΓΓΠΣ.

Το πεδίο αυτό έχει δύο δυνατές τιμές:

  • Συμμετέχει ως υπόχρεος: Αφορά στους πελάτες, τα παραστατικά των οποίων θα εμφανίζονται στις καταστάσεις.
  • Δεν Συμμετέχει

Παραμετροποίηση παραστατικών

Η εφαρμογή λαμβάνει τις κινήσεις, που θα ενημερώσουν το αρχείο xml, από το κύκλωμα των πωλήσεων.

Παραστατικά πωλήσεων

Στη σελίδα “Φορολογικές Ενημερώσεις” των παραστατικών πωλήσεων (Παράμετροι Γενικές Παράμετροι Παράμετροι Παραστατικών Παραστατικά) προστέθηκε νέα παράμετρος για τον καθορισμό του “είδους” της συναλλαγής (για υποβολή).

Οι προκαθορισμένες τιμές του πεδίου είναι:

  • Τρόπος υποβολής φορολογικών στοιχείων
    • Τίποτα
    • Έσοδα
    • Λιανικές πωλήσεις

Συνεπώς, μπορούν να αποσταλούν ανά ΑΦΜ οι κινήσεις εσόδων όταν η επιλογή αφορά στα “έσοδα” και ως έσοδα λιανικών πωλήσεων οι κινήσεις με ενεργοποιημένη την επιλογή “Λιανικές πωλήσεις”.

Η πληροφορία “χρεωστικά τιμολόγια” ή “τιμολόγια αντίστροφης χρέωσης” (πιστωτικά), η οποία απαιτείται στα στοιχεία υποβολής φορολογικών στοιχείων, αντλείται από τη σελίδα “Παράμετροι POS”. Αν η παράμετρος “παραστατικό επιστροφής” έχει λάβει ένδειξη τότε το παραστατικό προς υποβολή θα αφορά σε πιστωτικό.

Υποβολή ΜΥΦ

Η διαδικασία υποβολής φορολογικών στοιχείων στη ΓΓΠΣ εκτελείται μέσω διαδοχικών οθονών (από το μενού Εργασίες).

1η Οθόνη

Εδώ απαιτείται η χρήση εξειδικευμένου φίλτρου το οποίο θα αναλάβει τον εντοπισμό συγκεκριμένων παραστατικών που θα συμμετέχουν στην υποβολή προς τη ΓΓΠΣ.

  • Έτος: Επιλέγεται το έτος υποβολής των κινήσεων.
  • Μήνας: Κατά αντιστοιχία προσδιορίζεται ο μήνας υποβολής των φορολογικών στοιχείων.
  • Μήνες υποβολής εσόδων /Μήνες υποβολής πωλήσεων λιανικής: Με γνώμονα την επιλογή σας, η εφαρμογή θα προχωρήσει σε ανάγνωση των κινήσεων που αφορούν στους επιλεγμένους μήνες.
  • Όνομα Χρήστη ΓΓΠΣ & Συνθηματικό Χρήστη ΓΓΠΣ: Στα πεδία αυτά θα πρέπει να πληκτρολογήσετε τα απαιτητά στοιχεία ταυτοποίησης χρήστη (κωδικός Χρήστη ΓΓΠΣ & Συνθηματικό Χρήστη ΓΓΠΣ) για να αποσταλούν τα στοιχεία μέσω της web – υπηρεσίας που παρέχει η ΓΓΠΣ. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης των στοιχείων η εφαρμογή εμφανίζει σφάλμα καταχώρισης.

2η Οθόνη

Πατώντας το πλήκτρο “Επόμενο” η εφαρμογή ενημερώνει τη δεύτερη οθόνη με όλες τις κινήσεις (έσοδα, λιανικές πωλήσεις) της περιόδου, του φορολογικού καταστήματος που ικανοποιούν τα κριτήρια του φίλτρου.

Κάθε εγγραφή του πίνακα σας δίνει πληροφορίες επί των στοιχείων αποστολής όπως προέκυψαν από τη μέχρι στιγμή εκτέλεση του σχετικού φίλτρου. Συγκεκριμένα για τον “τύπο υποβολής”, τον “αριθμό φορολογικού μητρώου του υπόχρεου” (καταστήματος), τον “φορολογικό κωδικό καταστήματος” (από το οποίο προήλθε το παραστατικό), το “είδος” του παραστατικού “κανονικές” (normal) ή “επιστροφής” (credit), το “πλήθος” των παραστατικών, το άθροισμα της καθαρής αξίας τους και της αξίας ΦΠΑ.

Τα στοιχεία της ενότητας αυτής τίθενται διαθέσιμα προς επισκόπηση.

Αποθήκευση Αρχείου

Με την ενεργοποίηση της επιλογής “αποθήκευση αρχείου” το αρχείο που θα δημιουργηθεί, θα αποθηκευτεί στην περιοχή του σκληρού σας δίσκου, που γίνονται τα downloads, σύμφωνα με την ισχύουσα πάντα παραμετροποίηση του browser, με τελικό προορισμό (σε επόμενο χρόνο) το δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ.

Πριν την αποθήκευση του αρχείου εμφανίζονται σε ειδικό παράθυρο τα στοιχεία του παραγόμενου αρχείου και σας ζητείται (πατώντας ΟΚ) να προβείτε στην αποθήκευσή του.

Με το πέρας της αποθήκευσης θα εμφανιστεί στην περιοχή με τα downloads και το xml αρχείο.

 

Υποβολή Αρχείου

Από την ίδια οθόνη μπορείτε να δημιουργήσετε και να αποστείλετε τα αρχεία άμεσα στη ΓΓΠΣ.

Στην περίπτωση οποιουδήποτε σφάλματος, η εκτέλεση της διαδικασίας υποβολής σταματά και είστε σε θέση και πάλι να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το σφάλμα που προέκυψε.