Galaxy Payroll - Έκδοση 21.29 Νέα Λειτουργικότητα

Μισθοδοσία

Κοστολόγηση

Το υποσύστημα της Κοστολόγησης έχει ως σκοπό να επιμερίσει, το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζομένων της επιχείρησης στα κέντρα κόστους που αυτή συντηρεί, για κάθε μισθολογική περίοδο. Η βάση του υπολογισμού είναι ο εργαζόμενος, ο οποίος μπορεί να χρεώνει το κόστος της εργασίας του :

  • Σε ένα κέντρο κόστους για κάθε μισθολογική περίοδο
  • Σε περισσότερα από ένα κέντρα κόστους μέσω σταθερών μοντέλων κατανομής
  • Σε ένα ή περισσότερα κέντρα κόστους με βάση της ώρες εργασίας που έχει πραγματοποιήσει σε κάθε ένα από αυτά

Οι δύο πρώτες περιπτώσεις ενσωματώθηκαν στη λειτουργικότητα του Galaxy στην έκδοση 21.28. Με την παρούσα έκδοση συμπληρώνουμε τη λειτουργικότητα ώστε να καλύψουμε και την τρίτη περίπτωση.

Για να εξυπηρετηθεί αυτή η ανάγκη είναι απαραίτητο το σύστημα να γνωρίζει πως εργάσθηκε κάθε εργαζόμενος σε κάθε κέντρο κόστους. Σε ένα πίνακα κατανομής χρόνου (timesheet), ο χειριστής θα πρέπει να καταχωρήσει ανά εργαζόμενο και μισθολογική περιόδο, τις ώρες ανά κέντρο κόστους και είδος εργασίας (βάσει αποδοχών).

Στη συνέχεια, μέσω δύο νέων διαδικασίων, τα στοιχεία του πίνακα κατανομής χρόνου:

  • Ενημερώνουν τη Μισθοδοσία προκειμένου να γίνει ο υπολογισμός και του συνολικού κόστους ανά εργαζόμενο μεταξύ όλων των άλλων ποσών (Πληρωτέο, Ασφαλιστικές εισφορές, ΦΜΥ κλπ). Ο υπολογισμός γίνεται σε κάθε περίπτωση μέχρι το επίπεδο της κάθε μίας αποδοχής.
  • Ενημερώνουν με αναθέσεις τις Διαστάσεις. Το σύστημα θα κρίνει μόνο του εάν θα κάνει απλή ανάθεση ή θα δημιουργήσει δυναμικά μοντέλο κατανομής βασιζόμενο στους χρόνους εργασίας που έχουν καταχωρηθεί.

Ο τελικός επιμερισμός του κόστους θα γίνει από τη διαδικασία της Κοστολόγησης η οποία θα συνδυάσει τα αποτελέσματα της μισθοδοσίας και τις δυναμικές αναθέσεις των διαστάσεων. 

Διαχείριση εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας (εποχιακές) υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν το προσωπικό που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας του ξενοδοχείου με βάση κανόνες που ορίζονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που εφαρμόζουν.

Ως συνέπεια αυτών, κατά τον υπολογισμό υπηρεσίας του απασχολούμενου στον εργοδότη, πρέπει να υπολογιστεί και η υπηρεσία που είχε στις προηγούμενες περιόδους λειτουργίας του ξενοδοχείου και αφορούν στην ίδια εργασιακή σχέση. Δεν υπολογίζεται η υπηρεσία που βρίσκεται σε εργασιακά διαστήματα στα οποία έχει μεσολαβήσει αποχώρηση ή απόλυση του απασχολούμενου.

Επίσης στο παραπάνω διάστημα προστίθεται το διάστημα νεκρής περιόδου, δηλαδή αυτό όπου η επιχείρηση δεν λειτουργεί λόγω λήξης της σεζον (μέχρι ενός ανώτατου ορίου το οποίο εξαρτάται από την ΣΣΕ που εφαρμόζεται).

Αναφορικά με την άδεια των απασχολούμενων εποχιακά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δεδομένου δεν παίρνουν άδεια αλλά την πληρώνονται μόλις λήξει η περίοδος της εποχιακής τους απασχόλησης, ορίζεται ότι δικαιούνται αποδοχές αδείας δύο ημερών για κάθε μήνα απασχόλησης. Οι αποδοχές άδειας υπόκεινται στις νόμιμες ασφαλιστικές κρατήσεις.

Για την κάλυψη όλων των παραπάνω και την αυτοματοποίηση όλων των ενεργειών που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση, έγιναν στο Galaxy payroll τα παρακάτω:

  • Δημιουργήθηκαν νέα ιστορικά πεδία υπηρεσιών στην απασχόληση τα οποία ενημερώνονται αυτόματα από τις διαδικάσιες πρόσληψης/επαναπρόσληψης και λήξης απασχόλησης.
  • Δημιουργήθηκε αυτόματη διαδικασία πρόσληψης/επαναπρόσληψης απασχόλησης, έτσι ώστε να ενημερώνονται αυτόματα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό των υπηρεσιών.
  • Τροποποιήθηκε η διαδικασία λήξης εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε επιπλέον:
    • να ενημερώνονται αυτόματα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό υπηρεσίας, συνολικής υπηρεσίας και υπηρεσίας στην ειδικότητων των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων
    • να υπολογίζεται αυτόματα η δικαιούμενη άδεια εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων
  • Προσαρμόστηκαν τα μοντέλα υπολογισμού μισθοδοσίας και άδειας με τους κανόνες που αφορούν στους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Οδηγός πρόσληψης/επαναπρόσληψης (από υπάρχουσα απασχόληση)

Προστέθηκε δυνατότητα αυτόματης εκτέλεσης όλων των ενεργειών που απαιτούνται κατά την πρόσληψη/επαναπρόσληψη ενός ή περισσοτέρων απασχολούμενων από υπάρχουσες απασχολήσεις.

Πιο αναλυτικά, εφόσον καθοριστεί από το χειριστή η ημερομηνία πρόσληψης και η ημερομηνία έναρξης απασχόλησης, εκτελούνται αυτόματα οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Δημιουργείται μία νέα απασχόληση αντιγράφοντας αυτόματα τα στοιχεία της απασχόλησης που έχουν οριστεί στο σχετικό πίνακα «ιστορικά πεδία προς αντιγραφή»
  • Εφόσον η απασχόληση αφορά σε εποχικό ξενοδοχοϋπάλληλο ενημερώνονται τα ιστορικά πεδία των υπηρεσιών (Υπηρεσία από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις, Υπηρεσία από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις με πάγωμα ωριμάνσεων, Προϋπηρεσία από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις, Υπηρεσία νεκρής περιόδου από προηγούμενες εργασιακές σχέσεις)

Η διαδικασία εκτελείται μόνο για τις απασχολήσεις που έχουν λήξη απασχόλησης.

Οδηγός λήξης εργασιακής σχέσης απασχόλησης

Τροποποιήθηκε η διαδικασία λήξης εργασιακής σχέσης προκειμένου να καλυφθεί η διαχείριση των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η διαδικασία εκτελείται σε έναν ή περισσότερους απασχολούμενους και επεξαργάζεται πλέον και απασχολήσεις που έχουν ήδη λήξει, εφόσον έχουν ημερομηνία λήξης απασχόλησης μέσα στα όρια της περιόδου λήξης.

Πιο αναλυτικά εκτελούνται αυτόματα οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Εφόσον εντοπιστούν απασχολήσεις χωρίς λήξη απασχόλησης, ενημερώνονται με την ημερομηνία λήξης και αιτία λήξης απασχόλησης που έχουν επιλεγεί στα σχετικά κριτήρια.
  • Εάν η απασχόληση αφορά σε εποχικό ξενοδοχοϋπαλληλο, ενημερώνονται αυτόματα τα σχετικά πεδία υπηρεσίων (Υπηρεσία προς μεταφορά, προϋπηρεσία προς μεταφορά, υπηρεσία προς μεταφορά με πάγωμα ωριμάνσεων και προϋπηρεσία προς μεταφορά με πάγωμα ωριμάνσεων).
  • Υπολογίζεται το δικαιούμενο υπόλοιπο άδειας της απασχόλησης.
  • Δημιουργείται αυτόματα μισθοδοτικό γεγονός το οποίο περιλαμβάνει τις μισθοδοσίες που πρέπει να υπολογιστούν για τον απασχολούμενο βάσει της λήξης και της αιτίας λήξης του καθώς και ανάλογα με το αν έχει επιλεγεί το σχετικό κρτήριο που αφορά στον υπολογισμό των δώρων.
  • Εκτελείται υπολογισμός των μισθοδοσιών βάσει του μισθοδοτικού γεγονότος που δημιούργηθηκε στο προηγούμενο βήμα.

Αντιγραφή απασχόλησης

Τροποποιήθηκε η διαδικασία αντιγραφής απασχόλησης έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία νέας απασχόλησης μέσω αντιγραφής μιας υπάρχουσας, αλλά ταυτόχρονα και αλλαγής του προσώπου που θα συνδεθεί με αυτή.

Διασύνδεση Galaxy payroll με MyGalaxy payroll services

Προστέθηκε δυνατότητα εξαγωγής αρχείου δεδομένων εταιρειών, εργαζομένων και μισθοδοσιών και υποβολής αυτών στο MyGalaxy με στόχο τη χρήση των υπηρεσιών MyGalaxy.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται, αφορούν στις ενημερώσεις τρίτων φορέων με αρχεία συγκεκριμένης μορφής. Συγκεκριμένα διατίθεται η δημιουργία αρχείων πληρωμής τραπεζών μορφής ISO 20022 xml όπως απαιτείται από το σύστημα πληρωμών SEPA.

SEPA - Αρχεία πληρωμής μέσω τράπεζας μορφής ISO 20022 xml

Προστέθηκε δυνατότητα εξαγωγής αρχείου πληρωμής μορφής ISO 20022 xml για τις ακόλουθες τράπεζες:

  • Eurobank
  • Πειραιώς
  • Alpha bank
  • Alpha bank (μέσω web banking)
  • Εθνική τράπεζα
  • HSBC
  • Αττική

ΣΕΠΕ Ηλεκτρονικές υποβολές

Προστέθηκε δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των παρακάτω αρχείων:

  • Ε6 – καταγγελία σύμβασης εργασίας
  • Προσωρινή δήλωση φόρου
  • Οριστική δήλωση φόρου

Ανάλυση υπολογισμού μισθοδοσίας

Προστέθηκε δυνατότητα αυτόματης εξαγωγής της ανάλυσης υπολογισμού μιθοσοδοσίας και των ιστορικών στοιχείων της απασχόλησης.

Δημιουργία κειμένων (DocGenerator)

Προστέθηκε δυνατότητα δημιουργίας κειμένων βάσει πρότυπων εγγράφων στα οποία μπορούν εύκολα να συνδεθούν πεδία του προσώπου και της απασχόλησης.

Υπολογισμός μικτών αποδοχών από καθαρές αποδοχές

Προστέθηκε δυνατότητα υπολογισμού μικτών αποδοχών από καθαρές αποδοχές οι οποίες καταχωρούνται στην καρτέλα της απασχόλησης.

Έτσι ο υπολογισμός μικτών από καθαρές αποδοχές μπορεί να εκτελεστεί σε παραπάνω από έναν εργαζόμενους βάσει της τιμής των καθαρών αποδοχών που δηλώνονται στην καρτέλα τους.

Ταμείο Επαγγελματικής ασφάλισης – επικούρισης Ασφαλιστών και Προσωπικού ασφαλιστικών επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ)

  • Προστέθηκε δυνατότητα αυτόματου υπολογισμού εισφορών του σφαλιστικού ταμείου ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ βάσει της ημερομηνίας εγγραφής του απασχολούμενου σε αυτό.
  • Προστέθηκε δυνατότητα εξαγωγής του αρχείου μητρώου και του αρχείου εισφορών ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ βάσει των προδιαγραφών του ταμείου.

Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιριών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ)

  • Προστέθηκε δυνατότητα εξαγωγής του αρχείου εισφορών ΕΤΕΑΠΕΠ βάσει των προδιαγραφών του ταμείου.
  • Προστέθηκε δυνατότητα εξαγωγής του αρχείου μητρώου ΕΤΕΑΠΕΠ βάσει των προδιαγραφών του ταμείου.

Ασφαλιστικό ταμείο ΟΓΑ

Προστέθηκε δυνατότητα αυτόματου υπολογισμού εισφορών του σφαλιστικού ταμείου ΟΓΑ βάσει της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει ενταχθεί ο εργαζόμενος.

Η υλοποίηση του ασφαλιστικού ταμείου αφορά στη μηνιαία εισφορά μισθωτών και ανειδίκευτων εργατών και περιλαμβάνει τις ακόλουθες καλύψεις:

  • Σύνταξη
  • Ασθένεια
  • Λογαριασμός εργατικής εστίας

Υπολογισμός δώρων

Προστέθηκε δυνατότητα διαφοροποίησης του διαστήματος υπολογισμού προσαυξήσεων δώρων από το διάστημα αναφοράς δώρων. Η διαδικασία ενεργοποιείται από σχετική παράμετρο εταιρείας.

Μερική απασχόληση

Προστέθηκε δυνατότητα υπολογισμού των αποδοχών μερικής απασχόλησης από τον καταβαλόμενο μισθό/ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης. Η διαδικασία ενεργοποιείται από σχετική παράμετρο στην απασχόληση και προυποθέτει στο πεδίο καταβαλλόμενες αποδοχές να έχει καταχωρηθεί ο/το μισθός/ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης.

Ωρομίσθιοι

Προστέθηκε δυνατότητα υπολογισμού των ωρών εργασίας ωρομισθίων από τον προγραμματισμό εργασίας, λαμβάνοντας αναλυτικά τις ώρες εργασίας για κάθε ημέρα με βάρδια εργασία. Η διαδικασία ενεργοποιείται από σχετική παράμετρο στην απασχόληση.

Εκτυπώσεις

Προστέθηκαν οι ακόλουθες εκτυπώσεις:

  • Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου χωρίς προειδοποίηση
  • Καταγγελία σύμβασης εργασίας υπαλλήλου με προειδοποίηση
  • Αναγγελία Οικειοθελούς αποχώρησης
  • Λήξη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου (βεβαίωση/ δήλωση εργοδότη)
  • Εκτύπωση λογιστικού άρθρου