Galaxy ERP - Διαχείριση Σύνθετων ειδών - Ανάλυση

Σύνθετο

Το σύνθετο είναι ένα είδος το οποίο “συντίθεται”. Δηλαδή πρέπει με τα κατάλληλα παραστατικά - κινήσεις να δημιουργηθεί από την ανάλωση άλλων ειδών. 

Για την ορθή διαχείριση και την αυτόματη πρόταση στοιχείων από την εφαρμογή, στον ορισμό ενός Σύνθετου είδους πρέπει να συμπληρωθούν:

Η ποσότητα αναφοράς και ποσότητα : αφορούν στην ποσότητα και μονάδα μέτρησης του παραγόμενου. Βάσει αυτής θα γίνει ο υπολογισμός των αναλώσεων π.χ. για να φτιαχτεί 1 τεμάχιο σύνθετου πρέπει να αναλωθούν x ποσότητες άλλων ειδών.

Αφού ορισθεί η ποσότητα αναφοράς, σειρά που έχουν τα Συστατικά (Ενέργειες – Δεδομένα - Συστατικά). Τα Συστατικά είναι η καταγραφή των ειδών με τις ποσότητες τους που χρειάζεται να αναλωθούν για τη δημιουργία της ποσότητας αναφοράς του σύνθετου είδους. Το Σύστημα χρησιμοποιεί τη “συνταγή” αυτή ώστε να την προτείνει όπου χρειάζεται (παραστατικά σύνθεσης κ.λπ.). Στα Συστατικά μπορούν να επιλεγούν μόνο απλά είδη.

Σύνθετο (adv)

Αυτός ο τύπος προσδίδει τις ίδιες ιδιότητες με το Σύνθετο στο είδος που επιλέγεται, με την επιπλέον δυνατότητα να γίνεται επιλογή συστατικού που είναι με τη σειρά του σύνθετο είδος. Γίνονται δεκτά συστατικά απλά (Σύνθεση = Όχι) και τύπου Σύνθετο.

Συλλογή

Ως Συλλογή ορίζεται ένα είδος που δεν θεωρείται πραγματικό είδος αποθήκης και παρακολουθείται ως σύνολο άλλων ειδών που μπήκαν μαζί για να πωληθούν ως “πακέτο”. Τέτοια είδη είναι π.χ. πακέτα των 2 τεμαχίων, εορταστικά καλάθια κλπ. . Στην περίπτωση αυτή οι πραγματικές κινήσεις αποθήκης γίνονται στα συστατικά των συλλογών και αυτά είναι που πρέπει να εμφανίζονται σε όλες τις επίσημες εκτυπώσεις.

Η τιμή στα εμπορικά παραστατικά ενός είδους συλλογής διαμορφώνεται είτε από το άθροισμα των τιμών των συστατικών του, είτε από την ίδια τη Συλλογή (τιμή από).

Όπως και στο Σύνθετο έτσι και στη Συλλογή ορίζονται “Ποσότητα αναφοράς” και “Συστατικά”.

Όταν κληθεί ένας είδος Συλλογή στις γραμμές ενός παραστατικού, αυτόματα προστίθενται γραμμές με τα συστατικά του. Οι ποσότητες τους προτείνονται βάσει της ποσότητας της συλλογής και της “συνταγής” που δηλώθηκε σε αυτή.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τον ορισμό των τύπων κίνησης στα παραστατικά που κινούν τα είδη αυτά .

Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να επιλεγούν οι ίδιοι τύποι κίνησης όπως και στα κανονικά είδη (συστατικά) διότι γίνεται αντιληπτό ότι θα υπάρχουν διπλές ενημερώσεις. Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι τύποι που δεν θα εμφανίζονται στις εκτυπώσεις (Εμφανίζεται = Ποτέ) και δεν θα αλλοιώνουν τις ίδιες μεταβλητές με τα υπόλοιπα είδη. Με τον τρόπο αυτό, το Σύστημα θα μπορεί να ανασύρει στοιχεία για τις πωλήσεις / αγορές των συλλογών αλλά και να έχουν ενημερωθεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σωστά.

Διαμορφώσιμο είδος

Το διαμορφώσιμο είδος είναι το είδος που πρακτικά αποτελεί συλλογή ειδών που όμως δεν δύναται να περιέχει συγκεκριμένα συστατικά. Δηλαδή τα συστατικά του διαμορφώνονται κάθε φορά που πωλείται. Κλασσικά παραδείγματα τέτοιων ειδών είναι ένα σάντουιτς είτε μια σύνθεση ποτών και ξηρών καρπών που φτιάχνονται κατ’ υπόδειξη του πελάτη κατά την πώληση.

Στα διαμορφώσιμα είδη η συνταγή ορίζεται προαιρετικά. Κατά την πώληση, αφού κληθεί το είδος στη γραμμή, από τις ενέργειες της γραμμής με την επιλογή Ανάλυση διαμορφώσιμων ειδών, εμφανίζεται λίστα με τα συστατικά του με προτεινόμενα αυτά της συνταγής του, εάν υπάρχει. Ο χρήστης επιπλέον έχει τη δυνατότητα επιλογής νέων ειδών ή και διαγραφής υφιστάμενων στη λίστα αυτή.

Αφού ολοκληρωθεί η επιλογή των ειδών με το πάτημα του πλήκτρου "Αποδοχή" τα είδη μεταφέρονται στις γραμμές του παραστατικού. Ο τύπος γραμμής του διαμορφώσιμου είδους είναι Κανονικό, ενώ των "συστατικών" του είναι Στοιχείο είδους. Στα συστατικά αυτά είναι συμπληρωμένα επίσης ο "Κωδικός συλλογής" με τη νούμερο γραμμής του διαμορφώσιμου είδους, τα στοιχεία "κωδικού" και "περιγραφής" του καθώς και ο "Αριθμός συστατικού".

Οι αξίες των συστατικών του διαμορφώσιμου είδους δεν περιλαμβάνονται στα τελικά σύνολα του παραστατικού. Το διαμορφώσιμο δηλαδή συμπεριφέρεται ως συλλογή που η τιμή της δεν διαμορφώνεται από τα συστατικά της.

Διαμορφώσιμο προϊόν (μόνο σε Enterprise)

Παραπλήσια λειτουργικότητα έχει και το διαμορφώσιμο προϊόν. Σε αντίθεση με το διαμορφώσιμο είδος, αντιπροσωπεύει πραγματικό είδος αποθήκης στο οποίο ορίζεται συνταγή και χρησιμοποιείται από την παραγωγική διαδικασία. Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας εντολής παραγωγής μέσα από τη λίστα παραστατικών πωλήσεων (Ενέργειες – Εντολές παραγωγής) .

Στις γραμμές των εμπορικών παραστατικών τα συστατικά του έχουν τύπο Στοιχείο προϊόντος.

Όπως το Διαμορφώσιμο είδος έτσι και το Διαμορφώσιμο προϊόν έρχεται να εξυπηρετήσει περιπτώσεις πώλησης προϊόντος που διαμορφώνεται κατά την πώληση. Στο Commercial δεν μπορεί να ορισθεί τέτοιο είδος διότι δεν υπάρχει το module της Παραγωγής.

Κύριο είδος

Το είδος το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως “κύριο” συντίθεται από επί μέρους είδη (π.χ. υπολογιστής) και καλύπτει κυρίως τη περίπτωση πώλησης είδους από την εφαρμογή Galaxy Retail. Δεν απαιτείται ορισμός συνταγής, αλλά τη στιγμή της εμπορικής συναλλαγής γίνεται από το χρήστη σύνδεση των συστατικών μερών με το κύριο είδος.

Αν η καταχώριση του παραστατικού γίνεται από το χρήστη, αφού κληθούν στις γραμμές το κύριο είδος και αυτά που το απαρτίζουν, μέσω της επιλογής γραμμής Ανάλυση κύριου είδους (Ενέργειες γραμμής - Λοιπά), εμφανίζεται οθόνη με τα είδη των γραμμών του παραστατικού που δεν είναι μέρος άλλου είδους (συλλογής, σύνθεσης κλπ). Μέσω της οθόνης αυτής μπορούν να επιλεγούν τα είδη που το απαρτίζουν.

Ο Τύπος γραμμής παραστατικού στο κύριο και στα συστατικό του είναι κανονικό. Ειδικότερα στα συστατικά συμπληρώνεται και ο Κωδικός συλλογής με τον αριθμό γραμμής και τα στοιχεία του κυρίου είδους.

Οι αξίες του κύριου είδους δεν ενημερώνουν τα σύνολα του παραστατικού.

 

Εισαγωγή παραστατικών πώλησης από GALAXY RETAIL

Στις Ρυθμίσεις One Touch γίνεται ο ορισμός των σύνθετων, των διαμορφώσιμων αλλά και των συστατικών τους στις γραμμές του παραστατικού. Με δεδομένο ότι το είδος της πώλησης που εξάγεται από το "Galaxy Retail" είναι σύνθετο (παράμετρος είδους GALAXY RETAIL: Is complex είναι ενεργοποιημένη) τα συστατικά που επιλέχθηκαν κατά την καταχώριση της απόδειξης, συνοδεύουν πάντα τη γραμμή του είδους. Αν αυτά θα εισαχθούν ως επιπλέον γραμμές συστατικών στο παραστατικό, εξαρτάται καθαρά από το συνδυασμό των παρακάτω επιλογών:

  • Ενέργεια συστατικών: εφόσον επιλεγεί “Μόνο ποσότητα” ή “Ποσότητα” και αξία στο πεδίο αυτό τότε η εισαγωγή τους γίνεται κανονικά ως προς την ποσότητα ή και την αξία. Διαφορετικά αν έχει επιλεγεί “Καμία”, τα συστατικά δεν θα εισαχθούν.
  • Τύπος γραμμής διαμορφώσιμου: προσδιορίζει τον τύπο γραμμής της γραμμής του διαμορφώσιμου είδους στο παραστατικό που θα εισαχθεί. Οι επιλογές είναι Πρόσθετο 1, 2 και 3. Αν δεν συμπληρωθεί το εν λόγω πεδίο, τότε στη γραμμή του παραστατικού μπαίνει η τιμή “Συλλογή”.

Προσοχή: όταν παρακολουθούνται διαμορφώσιμα είδη τότε η παράμετρος αυτή πρέπει να έχει οπωσδήποτε κάποια τιμή διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι σωστή η απεικόνιση των παραστατικών.