Κύριο Σενάριο

Το κύριο σενάριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις που χρειάζονται ενοποιημένα στοιχεία προϋπολογισμού και μπορούν να υπολογισθούν μέσω της σύνδεσης των επιμέρους σεναρίων προϋπολογισμού σε ένα. Συνεπώς, ο χρήστης μπορεί εύκολα και απλά να συμπτύξει πολλά σενάρια προϋπολογισμού σε ένα κύριο .

Πρακτικά παραδείγματα : η επιχείρηση ορίζει προϋπολογισμό για αγορές ανά κατηγορία ειδών και προϋπολογισμό για πωλήσεις ανά κατηγορία ειδών. Ενσωματώνοντας σε ένα κύριο σενάριο τους δύο επιμέρους προϋπολογισμούς θα δημιουργηθεί ένας ενοποιημένος για την εμφάνιση προϋπολογιστικών – απολογιστικών στοιχείων τόσο για τις αγορές όσο και για τις πωλήσεις ειδών . Το ίδιο μπορεί να γίνει και για την ενοποίηση επιμέρους προϋπολογισμών οικονομικών λογαριασμών εσόδων & δαπανών .

Όσον αφορά στις διαστάσεις προϋπολογισμού, στο κύριο σενάριο μπορούν να επιλεγούν ως και 7, από τις κοινές διαστάσεις των επιμέρους συνδεδεμένων σεναρίων.

Οι αξίες του κύριου προϋπολογισμού προκύπτουν μέσω αριθμητικών εκφράσεων μεταξύ των αξιών των  επιμέρους συνδεδεμένων σεναρίων . Για κάθε αξία ορίζεται μια περιγραφή που θα εμφανίζεται ως τίτλος της. Επίσης, ορίζεται ένα ψευδώνυμο που θα χρησιμοποιηθεί στην έκφραση υπολογισμού του αποτελέσματος της αξίας. Στην ουσία, μέσα στην έκφραση υπάρχουν διαθέσιμες ως πεδία οι αξίες των συνδεδεμένων σεναρίων και ως μεταβλητές οι αξίες του κύριου σεναρίου.

Προβολή στοιχείων

Απεικονίζονται τα ενοποιημένα στοιχεία, προϋπολογιστικά και πραγματικά των επί μέρους σεναρίων. Η παρουσίασή τους γίνεται σε κάθετη ή οριζόντια μορφή.

Παράδειγμα κάθετης και οριζόντιας προβολής των στοιχείων : Το παρακάτω κύριο σενάριο ενοποιεί δύο επιμέρους σενάρια οικονομικών λογαριασμών, ένα για προϋπολογισμό εσόδων και ένα για προϋπολογισμό εξόδων. Το εξεταζόμενο διάστημα είναι ένα ημερολογιακό έτος και οι αξίες έχουν επιμερισθεί ανά μήνα. Στις διαστάσεις έχει οριστεί η εταιρία μιας και τα δύο επιμέρους σενάρια λειτουργούν υπερεταιρικά.

Η κάθετη απεικόνιση εμφανίζει ως "σταθερά" στοιχεία : τις "εταιρίες" της εγκατάστασης και τους "μήνες" του έτους. Ενώ οι στήλες απεικονίζουν τις αξίες του κύριου σεναρίου, αναλυμένες κατά προϋπολογισμό, πραγματικά, διαφορά και % διαφοράς .

Η οριζόντια απεικόνιση του ίδιου σεναρίου, εμφανίζει ως "σταθερά" στοιχεία τις αξίες του κύριου σεναρίου και τις εταιρίες της εγκατάστασης και οι στήλες αποτελούνται από τα ποσά των μηνών του έτους αναλυμένα κατά προϋπολογισμό, πραγματικά, διαφορά και % διαφοράς.

Μέσα από το κύριο σενάριο μπορεί να γίνει δημιουργία MIS εκτύπωσης όπως αναφέρεται και στο σενάριο προϋπολογισμού. Η διαφορά με τη δημιουργία MIS από ένα σενάριο προϋπολογισμού είναι ότι κατά τη δημιουργία από κύριο σενάριο μπορεί να επιλεγεί η κάθετη ή η οριζόντια απεικόνιση των αξιών.