Galaxy Payroll - Έκδοση 28j Νέα Λειτουργικότητα

Νόμος 4387/2016

Φορολογία εισοδήματος μισθωτών

 

Νομοθετικό πλαίσιο

Με βάση το Ν4387/2016 και την ΠΟΛ 1064 της 30/5/2016, από 01/01/2016 επέρχονται αλλαγές στον υπολογισμό του ΦΜΥ και της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης.

Οι αλλαγές έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα του 2016 και αφορούν συνοπτικά  τα ακόλουθα θέματα:

  • Εισάγεται νέα κλίμακα συντελεστών φόρου ανάλογα με το ετήσιο φορολόγητέο εισόδημα.
  • Αντικαθίσταται ο κανόνας υπολογισμού της μείωσης φόρου με νέο, ο οποίος είναι συνάρτηση του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων και το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.
  • Αντικαθίσταται ο κανόνας υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με νέο, ο οποίος εισάγει κλίμακα συντελεστών ανά κλιμάκιο φορολογητέου εισοδήματος ώστε ο υπολογισμός της εισφοράς να γίνεται κλιμακωτά.

Μια παρουσίαση των αλλαγών μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης οι προυποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένα τέκνο προστατευόμενο σύμφωνα με τον ΚΦΕ αναλύονται εδώ

Βήματα για την εφαρμογή του Νόμου

Εφόσον έχετε εγκαταστήσει την έκδοση 21.28.11407c εκτελέστε τα επόμενα βήματα :

  • Εγκαταστήστε την νέα έκδοση 21.28.11414j της εφαρμογής σε μορφή patch
  • Αναβαθμίστε την βάση δεδομένων και συγχρονίστε τα αρχικά δεδομένα της μισθοδοσίας. Η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία της μισθοδοσίας. Δείτε εδώ λεπτομέριες.
  • Ενημέρωστε το νέο πεδίο “Αριθμός παιδιών για φόρο” στην καρτέλα της απασχόλησης (Σελίδα ΔιοικητικάΠροστατευόμενα μέλη) σε όσες απασχολήσεις αυτό απαιτείται, προκειμένου ο εργαζόμενος να είναι δικαιούχος της νέας έκπτωσης φόρου.

Αλλαγή των κανόνων υπολογισμού

ΦΜΥ

  1. Σύμφωνα με την εγκύκλειο 1064, ο υπολογισμός του ΦΜΥ μπορεί να γίνεται με μηνιαία εκκαθάρισης. Αντίθετα για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης δεν προβλέπεται αντίστοιχη διαδικασία και η εκκαθάριση αφήνεται να διενεργηθεί από την εφορία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε εκκαθάριση μισθοδοσίας :

  • Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα υπολογίζεται προσθέτωντας στο φορολογητέο εισόδημα που έχει ήδη παραχθεί στις προηγούμενες μισθοδοσίες, το προβλεπόμενο φορολογητέο εισόδημα για τις μισθοδοσίες που απομένουν.
  • Ο ΦΜΥ που αναλογεί για την μισθοδοσίας προκύπτει εάν από το ετήσιο φόρο που προκύπτει βάση κλίμακας με βάση το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα αφαιρούμενης και της ετήσιας έκπτωσης λόγω παιδιών, αφαιρεθεί ο φόρος που έχει ήδη παρακρατηθεί και το υπόλοιπο επιμεριστεί στις μισθοδοσίες που απομένουν.

Το Galaxy Payroll εφαρμόζει τον παραπάνω κανόνα για τον υπολογισμό του ΦΜΥ.

Επιλέξτε ΦΜΥ Υπολογισμός χωρίς εκκαθάρισηγια κάθε απασχόληση που θέλετε να μην εφαρμοστεί μηνιαία εκκαθάριση στον υπολογισμό του ΦΜΥ. Το πεδίο εμφανίζεται στην απασχόληση στα Μισθοδοτικά | Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Η εκκαθάριση φόρου δεν εφαρμόζεται για όσους μήνες ισχύει η επιλογή του πεδίου.

Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης

Ο υπολογισμός της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης γίνεται στο Galaxy Payroll χωρίς να εφαρμόζεται μηνιαία εκκαθάριση, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Επιλέξτε Ειδ. Εισφορά αλληλεγγύης υπολογισμός με εκκαθάριση για κάθε απασχόληση που θέλετε να εφαρμοστεί μηνιαία εκκαθάριση στον υπολογισμό της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Το πεδίο εμφανίζεται στην απασχόληση στα Μισθοδοτικά | Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Η εκκαθάριση εφαρμόζεται για όσους μήνες ισχύει η επιλογή του πεδίου.

ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ : Αλλαγές σύμφωνα με τον Ν.4387/2016

Σύμφωνα με τον πίνακα εισφορών που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ και μπορείτε να δείτε εδώ, το ταμείο υλοποιεί από 01/06/2016 αλλαγές που περιλαμβάνονται στο Ν.4387/2016.

Ανατρέξτε στη σχετική ενότητα για λεπτομέρειες σχετικά με τις αλλαγές

Για να εφαρμόσετε τις αλλαγές του ΤΣΜΕΔΕ, μετά την αναβάθμιση της βάσης δεν χρειάζεται καμιά περαιτέρω ενέργεια.