Μεταβολή Συντελεστών ΦΠΑ (2019) - Business /Solution ERP - Ορίζοντες

Σύντομη περιγραφή

Πριν προχωρήσετε στις αλλαγές συντελεστών ΦΠΑ στην εφαρμογή σας, δείτε αναλυτικά τις προδιαγραφές του νόμου : Μειώσεις ΦΠΑ - Αγαθά & Υπηρεσίες που αλλάζουν κατηγορία ΦΠΑ

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των ενεργειών για την προσαρμογή της εφαρμογής .

Ροή εργασιών

  • Μετατροπή κατηγορίας ΦΠΑ ειδών
  • Μετατροπή των λογαριασμών λογιστικής των ειδών
  • Μετατροπή τιμών λιανικής λόγω μεταβολής % ΦΠΑ
    • Εφαρμογή νέων συντελεστών ΦΠΑ στις τιμές λιανικής
      • Είδη μεταφερόμενα από Υψηλή κατηγορία (24%) σε Χαμηλή (13%)
      • Είδη μεταφερόμενα από Χαμηλή κατηγορία (13%) σε Υπερ - μειωμένη (6%)
    • Αναπροσαρμογή τιμών είδους
    • Αναπροσαρμογή τιμοκαταλόγων
  • Μετασχηματισμοί παραστατικών 
  • Παραστατικά Προμηθευτών

 

Μετατροπή κατηγορίας ΦΠΑ ειδών

Θα πρέπει να μεταβληθεί κατάλληλα η “Κατηγορία ΦΠΑ” των ειδών που βρίσκεται στη σελίδα “Διαχείριση” της φόρμας του είδους.

Η αλλαγή της κατηγορίας ΦΠΑ μπορεί να γίνει και μαζικά από τη λίστα ειδών καλώντας την ενέργεια “Μαζική μεταβολή κατηγορίας ΦΠΑ”, αφού επιλεγούν τα είδη για τα οποία θέλετε να εκτελεστεί η διαδικασία .

Εμφανίζεται η οθόνη που σας ενημερώνει για την υπάρχουσα φορολογική κατηγορία των ειδών και σε ποια κατηγορία θέλετε να μεταβούν.

Πατώντας το πλήκτρο Μεταβολή κατηγορίας μετατρέπονται οι κατηγορίες ΦΠΑ των επιλεγμένων ειδών.

Σημειώσεις

  • Προκειμένου να επιλεγούν τα επιθυμητά είδη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα κριτήρια επί της λίστας των ειδών ανάλογα με τα πεδία ομαδοποίησης που έχει χρησιμοποιήσει η εκάστοτε εγκατάσταση για να διαφοροποιήσει τα είδη.
  • Η διαδικασία Μεταβολή κατηγορίας ΦΠΑ εκτελείται μόνο αν έχουν επιλεγεί είδη με κοινή κατηγορία ΦΠΑ, αλλιώς εμφανίζεται σχετικό μήνυμα.

Μετατροπή των λογαριασμών λογιστικής των ειδών

Για τα είδη που πρόκειται να αλλάξουν κατηγορία ΦΠΑ πρέπει να τροποποιηθεί ο Πίνακας λογαριασμών τους, ώστε οι κινήσεις αυτών των ειδών να ενημερώνουν λογαριασμούς που αντιστοιχούν στην κατηγορία ΦΠΑ τους.

Για τις εγγραφές από 20/5 και μετά, τα είδη που αλλάζουν κατηγορία, π.χ. από 24% σε 13% θα πρέπει να ενημερώσουν τους λογαριασμούς της κατηγορίας 13%. Επομένως θα πρέπει να δημιουργηθούν (αν δεν υπάρχουν) οι κατάλληλοι πίνακες λογιστικής που θα αφορούν στους λογαριασμούς της κατηγορίας 13%. Αντίστοιχες αλλαγές θα γίνουν και για τα είδη που μεταφέρονται από το ΦΠΑ 13% στο 6%. Στη συνέχεια θα πρέπει οι νέοι αυτοί πίνακες να δηλωθούν στα είδη.

Αυτό μπορεί να γίνει μαζικά από τη λίστα των ειδών εμφανίζοντας ως στήλη το πεδίο Πίνακας λογιστικής (με δεξί κλικ επί του κενού πεδίο της λίστας -> Παράμετροι -> Στήλες)

και στη συνέχεια εμφανίζοντας και επιλέγοντας πάλι τα επιθυμητά είδη καλείτε τη Μαζική μεταβολή από το μενού Επεξεργασία, δηλώνοντας το νέο πίνακα ΦΠΑ.

Σημείωση : Ο πίνακας λογαριασμών ειδών θα πρέπει να τροποποιηθεί αφού εκτελεστεί η γέφυρα Πωλήσεων και Αγορών μέχρι την ημερομηνία μεταβολής (19/5). Αυτό σημαίνει ότι η μεταβολή του πίνακα λογαριασμών πρέπει να εκτελεστεί αφού έχουν καταχωριστεί όλα τα παραστατικά με το προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ.

Μετατροπή τιμών λιανικής λόγω μεταβολής % ΦΠΑ

Αν επιθυμείτε να μετατραπούν οι τιμές λιανικής κατά το ποσοστό μεταβολής του ΦΠΑ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά οι ακόλουθες ενέργειες της λίστας ειδών:

  • Εφαρμογή νέων συντελεστών ΦΠΑ στις τιμές λιανικής - μόνο αν τα είδη ανήκουν στις βασικές κατηγορίες ΦΠΑ (Υψηλός, Χαμηλός Υπερ-μειωμένος)
  • Αναπροσαρμογή τιμών είδους
  • Αναπροσαρμογή τιμοκαταλόγων

Εφαρμογή νέων συντελεστών ΦΠΑ στις τιμές λιανικής

Στη λίστα των ειδών επιλέγονται τα επιθυμητά είδη κι εκτελείται η ενέργεια της λίστας “Εφαρμογή νέων συντελεστών ΦΠΑ στις τιμές λιανικής”.

Στην οθόνη που εμφανίζεται, τα πεδία Προηγούμενοι /Νέοι Συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να συμπληρωθούν κατάλληλα.

Η διαδικασία αποφορολογεί τη λιανική τιμή της καρτέλας του είδους με βάση τα ποσοστά της πρώτης στήλης και εφαρμόζει το συντελεστή ΦΠΑ της δεύτερης στήλης στο αποτέλεσμα.

Επιλέξτε για κάθε μια κλίμακα τιμών το είδος της στρογγυλοποίησης που επιθυμείτε να γίνει στη νέα τελική τιμή.

Είδη μεταφερόμενα από Υψηλή κατηγορία (24%) σε Χαμηλή (13%)

Αν έχει ήδη γίνει η αλλαγή κατηγορίας ΦΠΑ στα επιλεγμένα είδη με Υψηλή κατηγορία ώστε πλέον να εντάσσονται στη Χαμηλή, θα πρέπει ο νέος συντελεστής ΦΠΑ να συμπληρωθεί στη γραμμή της Χαμηλής κατηγορίας, όπως ακριβώς εμφανίζεται στην παρακάτω οθόνη (για Κανονική φορολογική κατηγορία επιχείρησης).

Αν δεν έχει γίνει ακόμη η αλλαγή κατηγορίας ΦΠΑ και τα επιλεγμένα είδη βρίσκονται στην Υψηλή κατηγορία, θα πρέπει οι συντελεστές ΦΠΑ να συμπληρωθούν στη γραμμή της Υψηλής κατηγορίας, όπως ακριβώς εμφανίζεται στην παρακάτω οθόνη (για Κανονική φορολογική κατηγορία επιχείρησης).

Είδη μεταφερόμενα από Χαμηλή κατηγορία (13%) σε Υπερ-μειωμένη (6%)

Αν έχει ήδη γίνει η αλλαγή κατηγορίας ΦΠΑ στα επιλεγμένα είδη με Χαμηλή κατηγορία ώστε πλέον να εντάσσονται στην Υπερ-μειωμένη, θα πρέπει ο νέος συντελεστής ΦΠΑ να συμπληρωθεί στη γραμμή της Υπερ-μειωμένης κατηγορίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει ο νέος συντελεστής να συμπληρωθεί στη γραμμή της Χαμηλής κατηγορίας.

Αναπροσαρμογή τιμών είδους

Στη λίστα των ειδών επιλέγονται τα επιθυμητά είδη κι εκτελείται η ενέργεια της λίστας “Αναπροσαρμογή τιμών είδους”.

Στην οθόνη που εμφανίζεται επιλέγεται ποσοστιαία μεταβολή και ορίζεται κατάλληλα το ποσοστό μεταβολής της λιανικής τιμής.

Το % μεταβολής υπολογίζεται με τον τύπο

Για τα είδη που μεταφέρονται από 24% σε 13% πρέπει να οριστεί η τιμή -8,871

Για τα είδη που μεταφέρονται από 13% σε 6% πρέπει να οριστεί η τιμή -6,195

Αναπροσαρμογή τιμοκαταλόγων

Στη λίστα των ειδών επιλέγονται τα επιθυμητά είδη και εκτελείται η ενέργεια της λίστας “Αναπροσαρμογή τιμοκαταλόγων”.

Στην οθόνη που εμφανίζεται επιλέγονται οι επιθυμητοί τιμοκατάλογοι λιανικής και το κατάλληλο ποσοστό μεταβολής όπως αναλύθηκε στην παράγραφο “Αναπροσαρμογή τιμών είδους”

  • είτε στο πεδίο “Τιμή Βάσης” (μόνο για τιμοκαταλόγους Βάσει Τιμής)
  • είτε στο “% επί Τιμής βάσης” με τύπο “Προσθήκη”

Για τα είδη που μεταφέρονται από 24% σε 13% πρέπει να οριστεί η τιμή -8,871 και για τα είδη που μεταφέρονται από 13% σε 6% πρέπει να οριστεί η τιμή -6,195.

Μετασχηματισμοί παραστατικών

Αν υπάρχουν παραστατικά που έχουν καταχωριστεί με το προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ (π.χ. Παραγγελίες, Δ. Αποστολής, κ.λπ.) και τα οποία πρόκειται να διεκπεραιωθούν μέσω μετασχηματισμού με το νέο καθεστώς, σας προτείνουμε :

  • Να κλείσετε άμεσα τις εκκρεμότητες αυτές με ημερομηνία παραγόμενου παραστατικού πριν της ημερομηνίας ισχύος αλλαγής ΦΠΑ
  • Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να προχωρήσετε σε τροποποίηση της κατηγορίας ΦΠΑ όλων των γραμμών του παραγόμενου παραστατικού ώστε να υπολογισθούν οι αξίες με το νέο συντελεστή ΦΠΑ
  • Όσον αφορά στα Ακυρωτικά, πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ακυρωτικών με ημερομηνία ισχύος των νέων συντελεστών ΦΠΑ για τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί με τους παλιούς συντελεστές. Σε αντίθετη περίπτωση η πρότασή μας είναι η έκδοση Πιστωτικών και αλλαγή των ποσοστών ΦΠΑ

Παραστατικά Προμηθευτών

Για τα παραστατικά αγορών που αναμένετε να σας αποσταλούν από τους προμηθευτές, προσπαθήστε – όσο αυτό είναι εφικτό – ώστε η αποστολή τους να πραγματοποιηθεί άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν αυτά έχουν εκδοθεί με το παλιό συντελεστή ΦΠΑ, πρέπει αντίστοιχα να καταχωριστούν με την ημερομηνία έκδοσής τους. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει τροποποίηση των κατηγοριών ΦΠΑ στις γραμμές του παραστατικού, επιλέγοντας την κατηγορία με τον παλιό συντελεστή ΦΠΑ. Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στη λογιστική απεικόνιση τέτοιου παραστατικού. Αν έχουν ήδη αλλάξει οι πίνακες λογαριασμών των ειδών του παραστατικού θα πρέπει να τροποποιηθούν κατάλληλα οι λογαριασμοί των άρθρων που θα δημιουργηθούν από την ενημέρωση της λογιστικής.