«Συνηθισμένες» αστοχίες στην υλοποίηση του ERP και πώς να τις αποφύγετε

Το ERP είναι ένα πολυσύνθετο σύστημα, το οποίο ενσωματώνει την αιχμή της τεχνολογίας και αποτελεί κομβικό εργαλείο που συμβάλει στην εξέλιξη της επιχείρησης. Κατά τη διαδικασία της υλοποίησής του ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγονται κάποιες «συνηθισμένες» αστοχίες.

Στη συνέχεια, εξετάζουμε κάποιες από τις πλέον συχνές και τους τρόπους αποφυγής τους.

On-premise και cloud

Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα που θα σας προσφέρουν και οι δύο επιλογές να είναι το ίδιο, αλλά υπάρχουν σημαντικά σημεία διαφοροποίησης που αν τα παραβλέψετε πιθανώς να μην έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προτιμάτε να τρέχετε τη λύση on-house σε δικούς σας server sή μέσω του παρόχου στο cloud; Πόσα χρήματα είστε έτοιμοι να ξοδέψετε για εξοπλισμό; Μήπως προτιμάτε το συνδρομητικό μοντέλο του cloud; Είναι εξοπλισμένο και τεχνολογικά καταρτισμένο το τμήμα ΙΤ σας να διαχειριστεί τη λύση;

Εάν δεν ζυγίσετε σωστά τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε επιλογής, ίσως χρειαστεί να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα κατά την υλοποίηση.

Συμμετοχή όλων

Η υλοποίηση ενός νέου συστήματος μπορεί να είναι ταυτόχρονα συναρπαστική, αλλά και να δημιουργεί αναστάτωση στον οργανισμό. Ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να συμμετέχουν οργανωμένα στη διαδικασία όλοι οι βασικοί εμπλεκόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, να γνωρίζουν τους στόχους που θέλει να επιτύχει η εταιρεία, αλλά και να κατανοούν πως απαιτείται χρόνος και υπομονή. Ταυτόχρονα το τμήμα ΙΤ θα πρέπει να εκπαιδευτεί και να εξοικειωθεί με το νέο σύστημα.

Απαραίτητα και μη, χαρακτηριστικά

Αυτού του είδους τα συστήματα διαθέτουν πληθώρα χαρακτηριστικών, οπότε είναι εύκολο να "χαθείτε" στις λεπτομέρειες και να ξεχάσετε τι είναι αυτό που πραγματικά αναζητά η επιχείρησή σας από το ERP. Μπορεί εκ πρώτης να θελήσετε να επιλέξετε τη λύση με τα περισσότερα χαρακτηριστικά και λειτουργικότητες, αλλά είναι σημαντικό να βάλετε προτεραιότητες προκρίνοντας εκείνα που χρειάζεστε πραγματικά και θα σας δώσουν λύσεις και πραγματική αξία και όχι κάποια "διακοσμητικά" που μπορεί να μη χρησιμοποιήσετε ποτέ.

Ρεαλιστικό σχέδιο αναβάθμισης

Η υλοποίηση της λύσης είναι το πρώτο «βήμα», αλλά εξίσου σημαντικό είναι να θυμάστε πως η συντήρηση και η αναβάθμιση του ERP είναι παράμετρος ζωτικής σημασίας. Στην πορεία, είναι δεδομένο πως το σύστημά σας θα χρειαστεί τις απαραίτητες αναβαθμίσεις. Η δημιουργία στρατηγικής προσέγγισης ως προς τη συντήρηση και αναβάθμιση του λογισμικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και πάλι τη συμμετοχή του κατάλληλου προσωπικού της επιχείρησης, αλλά και τη συμμετοχή του Συμβούλου Συνεργάτη που έχετε επιλέξει, όχι μόνο για να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα αλλά και για να επιτευχθούν γρηγορότερα και ουσιαστικά οι στόχοι της επιχείρησης.

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τις «παγίδες» που συνοδεύουν την υλοποίηση μιας σύνθετης λύσης όπως το ERP, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.  Εφόσον η επιχείρηση διαθέτει ξεκάθαρη στρατηγική σχετικά με τι χρειάζεται στο παρόν, αλλά και στο μέλλον, συνδυαστικά με την επιλογή του κατάλληλου λογισμικού και του Συνεργάτη με την κατάλληλη εμπειρία, μπορείτε να εξασφαλίσετε μία ομαλή υλοποίηση και λειτουργία του λογισμικού που θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την εξέλιξη της επιχείρησής σας.

Δείτε εδώ περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα