Σχεδιασμός ετικετών - ARTius High Street

Οι ετικέτες, οι οποίες τοποθετούνται με ευκρινή τρόπο είτε στα ράφια είτε στις συσκευασίες ειδών βοηθούν στην εσωτερική οργάνωση της εταιρίας αλλά και στην ενημέρωση του καταναλωτή για τα πωλούμενα είδη (π.χ. τιμή, barcode) στα καταστήματα λιανικής πώλησης .

Ο σχεδιασμός ετικετών απαιτεί μια τυποποιημένη σειρά βημάτων τα οποία σας παραθέτουμε στον πίνακα που ακολουθεί:

 Βήματα διαδικασίας

 

Κανόνες Δεδομένων Ετικετών

Το κομμάτι της παραμετροποίησης των κανόνων δεδομένων ετικετών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του σχεδιασμού ετικετών (ραφιού) . Η επιλογή των πεδίων κατά το σχεδιασμό μιας ετικέτας (στο Artius HQ) όπως και των πεδίων που θα περιλαμβάνει τελικά η ετικέτα στην εκτύπωση, στηρίζεται σε ένα κανόνα δεδομένων ετικετών . Αν ο κανόνας δε διέπεται από σωστά δεδομένα τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα .

Η σύνταξη ενός νέου κανόνα δεδομένων ετικετών απαιτεί τη συμπλήρωση των πεδίων που ενσωματώνονται στις τρεις σελίδες της ενότητας. Κάθε στήλη αντιπροσωπεύει μια πληροφορία που θα εκτυπώνεται στην ετικέτα.

Σελίδα Πεδία Τιμών

Όταν εισάγετε πεδία τιμών, κειμένων κ.λπ. θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας τα βασικά στοιχεία (π.χ. τιμή €, % Φ.Π.Α., περιγραφή είδους, μονάδα μέτρησης) που θέλετε να τυπώνονται σε μια ετικέτα . Είναι αδύνατο σε μια ετικέτα να στεγάσετε όλα τα πεδία που μπορεί να δίνουν πληροφορίες π.χ. για το είδος, γι' αυτό θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μόνο τα βασικότερα, ανάλογα με τον τύπο ετικέτας που κατασκευάζετε .

  • Όνομα πεδίου : Το πεδίο “όνομα πεδίου” υποχρεωτικά συμπληρώνεται με γράμματα που αντιστοιχούν στο λατινικό αλφάβητο για τις ετικέτες που θα χρησιμοποιήσουν τις γλώσσες προγραμματισμού ZPL, EPL .
  • Πεδίο τιμής : Από τον πίνακα διαθέσιμων τιμών (στο εσωτερικό του οποίου πλαισιώνουν τα αριθμητικά πεδία) απαιτείται να επιλέξετε το όνομα πεδίου προέλευσης (που θα εκτυπώνεται στην ετικέτα) .
  • Μάσκα Μορφοποίησης : Σε περίπτωση που επιθυμείτε μπορείτε να επέμβετε δηλώνοντας τη μορφή του αριθμητικού πεδίου (μορφή που θα λάβει το πεδίο ακέραιος ή δεκαδικός) .
  • Μετατροπή σε Νόμισμα : Επιλογή του νομίσματος μετατροπής π.χ. από € σε $ .
  • Χαρακτήρας Υποδιαστολής : Δηλώνετε το χαρακτήρα με τον οποίο θα διαχωρίζεται το δεκαδικό από το ακέραιο μέρος στο πεδίο .
  • Χαρακτήρας διαχωρισμού χιλιάδων: Προσδιορίζετε το χαρακτήρα που θα διαχωρίζει τις χιλιάδες σε κάποιο αριθμητικό πεδίο (π.χ. 10.000) .
  • Κείμενο πριν: Αντιστοιχεί στο κείμενο που θα εμφανίζεται πριν την πληροφορία π.χ. “ΦΠΑ” .
  • Κείμενο μετά : Αντιστοιχεί στο κείμενο που θα εμφανίζεται μετά την πληροφορία π.χ. %, € κ.λπ. .
  • Διατήρηση Μηδενικών Τιμών : Αν το πεδίο λάβει ένδειξη και η αξία π.χ. ΦΠΑ είναι μηδενική θα ενημερώνεται το πεδίο με “0” .

Σελίδα Πεδία Κειμένων

  • Όνομα πεδίου : Πληκτρολογείτε το όνομα πεδίου (π.χ. DESCR) .
  • Πεδίο τιμής : Επιλογή του πεδίου από τον πίνακα διαθέσιμων πεδίων κειμένων (π.χ. DESCRICTION).
  • Στήλη έναρξης τιμής : Η τιμή σε αυτό το πεδίο αντιπροσωπεύει τη θέση από την οποία θα αρχίζει το πεδίο (π.χ. από τη θέση 1 και θα καταλαμβάνει 20 χαρακτήρες) . Στις ετικέτες που χρησιμοποιούν γλώσσα προγραμματισμού “ZPL” δεν είναι εφικτή η αυτόματη αναδίπλωση κειμένου, οπότε το μήκος του πεδίου π.χ. της περιγραφής θα προσδιορίζεται από το μήκος της πρώτης και δεύτερης γραμμής . Στην περίπτωση αυτή αν το πλήθος των χαρακτήρων του πεδίου “περιγραφή είδους” είναι 40 θα πρέπει να εισαγάγετε δύο γραμμές . Στην πρώτη γραμμή να δηλώσετε στο “όνομα πεδίου” την τιμή DESCR1, στο “πεδίο τιμής” DESCTRIPTION (περιγραφή Είδους 1), στη “στήλη έναρξης τιμής” την τιμή “1”, στο “μήκος τιμής” την τιμή “20” (μεταφράζεται στους πρώτους 20 χαρακτήρες) . Στη συνέχεια προχωρώντας σε αλλαγή γραμμής να δηλώσετε στο όνομα πεδίου την τιμή “DESCR2”, στη “στήλη έναρξης τιμής” την τιμή “21” και στο “μήκος τιμής” την τιμή “20” (δηλαδή η περιγραφή να αρχίζει από τη θέση 21 και για άλλους 20 χαρακτήρες ακόμη) . 
  • Μήκος τιμής : Το πλήθος των χαρακτήρων του πεδίου (π.χ. τα 20 πρώτα ψηφία) .
  • Κείμενο πριν: Αντιστοιχεί στο κείμενο που θα εμφανίζεται πριν την πληροφορία π.χ. αν το πεδίο τιμής αφορά στη μονάδα μέτρησης στο συγκεκριμένο πεδίο μπορείτε να πληκτρολογήσετε τιμή / (τιμή ανά τεμάχιο) .
  • Κείμενο μετά : Αντιστοιχεί στο κείμενο που θα εμφανίζεται μετά την πληροφορία .
  • Διατήρηση Κενών Τιμών : Αν η παράμετρος επιλεγεί θα εκτυπώνονται οι μηδενικές ή μη ορισμένες τιμές μαζί με τυχόν καθορισμένα κείμενα (πριν ή μετά) . Για παράδειγμα σε μηδενική ή μη ορισμένη τιμή με τσεκαρισμένο το ”διατήρηση τιμών” θα τυπώνει  E 0,00 Λ  αλλιώς δεν θα τυπώνει τίποτα, ούτε το Ε, Λ .
  • Διαγραφή Κενών Αρχής – Τέλους : Αν η παρούσα παράμετρος λάβει ένδειξη τυχόν κενά, στην αρχή ή στο τέλος του προς εκτύπωση κειμένου, διαγράφονται . Για παράδειγμα αν στην “περιγραφή” υπάρχουν κενά στην αρχή ή στο τέλος αυτά θα αφαιρούνται αυτόματα πριν την εκτύπωση .

Σελίδα Πεδία Ημερομηνιών

Κατά αντιστοιχία με τα παραπάνω σε περίπτωση ημερομηνιακού πεδίου (με σκοπό τη σήμανση ημερομηνίας στην ετικέτα) θα κληθείτε να πληκτρολογήσετε το “όνομα πεδίου” (DFROMDATE), το “πεδίο τιμής” (π.χ.DISCOUNT_FROMDATE), την “περιγραφή πεδίου” (π.χ. Ημερομηνία Έναρξης Έκπτωσης) αλλά και να δηλώσετε στο πεδίο “μάσκα μορφοποίησης ημερομηνίας” τη μορφή ημερομηνίας (dd/mm/yyyy) που επιθυμείτε να έχει η ημερομηνία στην ετικέτα . Ανάλογα με όσα ισχύουν και για τα πεδία “τιμών” και “κειμένων” μπορείτε και εδώ να καθορίσετε κείμενο “πριν” (π.χ. “ισχύει από”) την ημερομηνία και κείμενο “μετά” από αυτή, όπως και να επιλέξετε τη “διατήρηση κενών τιμών” .

 

Σχεδίαση Εκτύπωσης Ετικετών

Στο σχεδιαστικό του Artius σχεδιάζονται, εκτός των φορμών POS & φορμών εκτύπωσης παραστατικών, και οι ετικέτες, οι οποίες ορίζουν επακριβώς ποια στοιχεία του είδους θα εκτυπωθούν και ποιες ακριβώς θέσεις θα καταλαμβάνουν στην ετικέτα .

Στο παράδειγμα που ακολουθεί, διακρίνονται φόρμες εκτύπωσης ετικετών, στην τελική τους μορφή, μετά την προσθήκη των απαραίτητων πεδίων, αντικειμένων - barcode κ.λπ. ώστε να έχετε μια αρχική εικόνα όταν θα προβείτε στο σχεδιασμό των δικών σας φορμών ετικέτας .

Προκατασκευασμένη ετικέτα

Για την εκτύπωση των ετικετών σας χρειάζεται μια φόρμα που να περιγράφει τα πεδία και τη θέση αυτών στην ετικέτα . Το Artius Configurator HQ παρέχει μια σειρά από έτοιμες παραμετροποιημένες φόρμες εκτύπωσης ετικετών που καλύπτουν τις πλέον συνηθισμένες συχνές ανάγκες εκτύπωσης ετικετών . Όλες γίνονται ορατές στην οθόνη “Ανεύρεση”, που ανοίγει αν πατήσετε το κατάλληλο εικονίδιο  στο panel των πλήκτρων του τρέχοντος παραθύρου .

Κάθε φόρμα εκτύπωσης ετικετών, όπως θα διαπιστώσετε, αποτελείται από ένα σύνολο πεδίων πληροφόρησης (π.χ. περιγραφή είδους και τιμή λιανικής), που στηρίζεται σε ένα “κανόνα δεδομένων ετικετών”, επιλεγμένο στα “Στοιχεία Φόρμας Ετικέτας” . Τα δεδομένα του κανόνα θα αποτελέσουν τα φυσικά στοιχεία της ετικέτας .

Ωστόσο, αν θελήσετε να δημιουργήσετε δικές σας φόρμες εκτύπωσης ετικετών, αγνοώντας τις προτεινόμενες, η εφαρμογή δεν σας δεσμεύει με κανένα τρόπο .

Σχεδιασμός φόρμας εκτύπωσης ετικετών

Η ίδια η διαδικασία σχεδιασμού φόρμας εκτύπωσης ετικετών είναι πολύ εύκολη αρκεί να μεταβείτε στο μενού “Γενικά” του κεντρικού παραθύρου διαχείρισης σχεδίασης του Artius και από εκεί να διαλέξετε την επιλογή “Σχεδίαση εκτύπωσης Ετικετών”. Στη συνέχεια, να πατήσετε στο εικονίδιο “Νέα φόρμα Ετικετών” και να συμπληρώσετε στην οθόνη “Στοιχεία Φόρμας Ετικέτας”, που ανοίγει, τα βασικά “στοιχεία σχεδίασης” όπως κωδικό, περιγραφή, κωδικό κανόνων (σύνδεση με κανόνα δεδομένων ετικετών), “περιθώρια σελίδας” όπως προσανατολισμό (μπορείτε να εκτυπώσετε την ετικέτα σας π.χ. κάθετα), μέγεθος σελίδας (συνολικές διαστάσεις), που θέλετε να λάβει η φόρμα, “αριθμό ετικετών” οριζόντια (3 στήλες για laser ετικέτες) και κάθετα (5 στήλες).

Με το πάτημα του πλήκτρου “Αποδοχή” θα επιστρέψετε στο περιβάλλον σχεδίασης της φόρμας εκτύπωσης ετικετών.

Ευνόητο, είναι ότι μπορείτε να καθορίσετε επιπρόσθετες ιδιότητες (γραμματοσειρά, στυλ, πλαίσιο) για τη φόρμα εκτύπωσης ετικετών, αν ανατρέξετε στο τμήμα “Ιδιότητες” της σχεδίασης .

Κάθε ετικέτα, που σχεδιάζετε στο περιβάλλον σχεδίασης, υπακούει σε συγκεκριμένο κανόνα δεδομένων ετικετών . Τα δεδομένα ετικετών απεικονίζονται στο δεξιό τμήμα της σχεδίασης εκτύπωσης ετικετών . Η συμμετοχή των πεδίων στη φόρμα θα σας δώσει την τελική πληροφορία στην εκτύπωση .

 

Δεδομένα ετικετών

Μπορείτε εύκολα και γρήγορα να τοποθετήσετε αντικείμενα σε κατάλληλες θέσεις στην επιφάνεια της ετικέτας, αρκεί να μεταβείτε στο κάτω αριστερό τμήμα της σχεδίασης, στο οποίο βρίσκονται ενσωματωμένα .

Αντικείμενα

Barcode : Αφορά στην εισαγωγή ενός barcode στην ετικέτα . Στην περίπτωση αυτή αφού σύρετε το εν λόγω αντικείμενο στην επιφάνεια εργασίας της ετικέτας, πληκτρολογείτε τα στοιχεία του barcode στις ιδιότητες της φόρμας εκτύπωσης ετικετών . Κατόπιν από τα δεδομένα ετικετών (δεξιά) υποδεικνύετε το πεδίο, π.χ. barcode είδους, από τον οποία θα λαμβάνει την τιμή του στην εκτύπωση, το οποίο, εκχωρείτε, με τη γνωστή μέθοδο drag & drop, στο barcode .

 

Σχεδίαση Ετικετών με τη χρήση γλώσσα προγραμματισμού ZPL/EPL 

Η μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων της εφαρμογής επιτρέπει το σχεδιασμό ετικετών με τη χρήση γλώσσας προγραμματισμού ZPL/EPL . Στην περίπτωση αυτή η ευθύνη σχεδιασμού ετικετών μεταφέρεται στο χρήστη/κατασκευαστή ενός ASCII αρχείου, εφοδιασμένου με τις ειδικές εντολές σχεδίασης (ZPL / EPL) καθώς και με τους κωδικούς των υπό εκτύπωση παραμέτρων (υπενθυμίζεται ότι το όνομα μεταβλητών θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες ονοματολογίας που έχουν δηλωθεί στους “κανόνες δεδομένων ετικετών” – “όνομα πεδίου” - του Artius Configurator) .

Η διαδικασία σχεδίασης ετικετών απαιτεί την εισαγωγή κατάλληλων πληροφοριών στις αντίστοιχες περιοχές :

  • Κωδικός
  • Περιγραφή
  • Τύπος σχεδίασης : Δηλώνετε το όνομα της ετικέτας αν πρόκειται για ZPL ή EPL .
  • Κωδικοσελίδα : Αν υποστηρίζει ΟΕΜ κωδικοσελίδα .
  • Κανόνες εκτύπωσης : Επιλογή των κανόνων δεδομένων ετικετών, των πεδίων που θα εκτυπώνονται στην ετικέτα .
  • Δεδομένα σχεδίασης ετικετών : Το αρχείο ASCII της σχεδίασης . Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο “επιλογή αρχείου”  εμφανίζεται βοηθητική οθόνη με τίτλο “αρχείο” . Με κλικ στο κουμπί λήψης αρχείων γίνεται επιλογή του αρχείου σχεδίασης που θα χρησιμοποιηθεί στο σχεδιασμό .

 

Εκτύπωση Ετικετών 

Η επιλογή “Εκτύπωση Ετικετών” από το μενού “Εργασίες” ενεργοποιεί διαδοχικές οθόνες ορισμού εκτύπωσης, που το Σύστημα εκμεταλλεύεται για την εκτύπωση ετικετών .

1η Οθόνη

Η διαδικασία εκτύπωσης προϋποθέτει τη συμμετοχή ενός συνόλου κριτηρίων ώστε το σύστημα να προβεί στην επιλεκτική απόσπαση συγκεκριμένης για παράδειγμα βασικής κατηγορίας (π.χ. περίπτερο), συγκεκριμένης κατηγορίας ειδών (από το περίπτερο μόνο τα πούρα) συγκεκριμένου τιμοκαταλόγου (τιμοκατάλογος 1) κ.λπ. .

Από την πρώτη οθόνη μπορείτε να προβείτε στον καθορισμό των ακόλουθων :

  • A/A Σχεδίασης Ετικετών : Επιλογή του κανόνα δεδομένων σχεδίασης (σχεδιασμός ετικετών Laser, σχεδιασμός ετικετών EPL/ZPL) .
  • Κωδικός καταστήματος : Η τιμή στο πεδίο αυτό τίθεται αυτόματα από την εφαρμογή υποδεικνύοντας το κατάστημα στο οποίο έχει γίνει είσοδος στην εφαρμογή . Τα στοιχεία του είδους τυπώνονται με βάση το κατάστημα που έχει επιλεγεί .
  • Τιμοκατάλογος : Σε ποιον τιμοκατάλογο θα αναφέρεται η εκτύπωση (π.χ. τιμοκατάλογος χονδρικής) .
  • Κωδικός Κύριας Κατηγορίας : Η βασική κατηγορία (δένδρο) από την οποία θα τυπώνεται η .περιγραφή της κατηγορίας του είδους  .
  • Τρόπος επιλογής Ετικετών : Η επιλογή των προς εκτύπωση ετικετών γίνεται βάσει:
    • μόνο των κριτηρίων (που επιλέγει ο χρήστης)
    • οποιαδήποτε αλλαγής (όταν σημειώνεται οποιαδήποτε αλλαγή στο είδος π.χ. περιγραφή)
    • αλλαγή τιμής : στην περίπτωση αυτή, με την ενεργοποίηση του πλήκτρου “επόμενο” ανοίγει η επόμενη οθόνη κριτηρίων (ημερομηνιακά, εύρος κωδικού/κατηγορίας είδους κ.λπ.) ώστε η εκτύπωση να συμπεριλάβει μόνο τα είδη των οποίων οι τιμές τους έχουν μεταβληθεί, εξαιρώντας τα υπόλοιπα .
    • μη εκτυπωμένες (οποιαδήποτε αλλαγή) / μη εκτυπωμένες (αλλαγή τιμής): Η εφαρμογή απαιτεί από εσάς ως προϋπόθεση να έχει προηγηθεί εκτύπωση με επιλογή ένα από τα παραπάνω κριτήρια . Για παράδειγμα έστω ότι έχετε αλλάξει την τιμή πώλησης σε 20 είδη, ενταγμένα στον “τιμοκατάλογο λιανικής” που ανήκει στο κατάστημα “1” . Σε προηγούμενη εκτύπωση ετικετών είχατε ζητήσει να συμπεριληφθούν μόνο τα 15 (των οποίων οι τιμές άλλαξαν) . Για να εξαιρέσει η εφαρμογή από την εκτύπωση ετικετών τα ήδη εκτυπωμένα και να συμπεριλάβει μόνο όσα δεν έχουν εκτυπωθεί θα πρέπει στο φίλτρο να έχετε επιλέξει “μη εκτυπωμένες (αλλαγή τιμής)”. Η εφαρμογή σε αυτή την περίπτωση εκτελεί έλεγχο για να βεβαιωθεί αν έχουν πράγματι εκτυπωθεί ετικέτες ειδών με αλλαγή τιμής προκειμένου να αποφύγει την άσκοπη εκτύπωση των ήδη τυπωμένων .

2η Οθόνη

Η εφαρμογή συμπυκνώνει στη σελίδα αυτή του οδηγού ένα σύνολο από κριτήρια. Φυσικά θεωρείται απολύτως επιτρεπτή ενέργεια η μη συμπλήρωση ολόκληρου ή μέρους του φίλτρου.

Σε περίπτωση λοιπόν που θέλετε η διαδικασία εκτύπωσης να μην περιλάβει όλα τα είδη, αλλά συγκεκριμένα, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε στα αντίστοιχα πεδία τα όρια “κωδικού” και “περιγραφής” ειδών, την επιθυμητή “κατηγορία είδους” (π.χ. το είδος “πούρα” που εντάσσεται στη βασική κατηγορία “περίπτερο”) .

Επιπλέον, μπορείτε να προσδιορίσετε μια σειρά άλλων κριτηρίων τα οποία θα εξυπηρετήσουν τον εντοπισμό συγκεκριμένων ειδών, όπως την κατάταξη στην οποία αυτά είναι ενταγμένα (εμπόρευμα, κουπόνι, υπηρεσία), το πλήθος αντιγράφων, αν υπάρξει ανάγκη αντιγράφων, π.χ. θέλετε να τυπωθούν τόσες ετικέτες όσες και τα τεμάχια είδους που αγοράστηκαν και να επικολληθούν επί της συσκευασίας αυτών .

Επίσης να δηλώσετε τη θύρα εκτυπωτή (έχοντας κατά νου δύο περιορισμούς : η εκτύπωση γίνεται μέσω παράλληλης θύρας (σύνδεση του εκτυπωτή στην παράλληλη θύρα του υπολογιστή) και με τη χρήση του browser Mozilla και να υποδείξετε τις κενές θέσεις. Το τελευταίο κριτήριο αφορά στις Laser ετικέτες και έχει νόημα στην περίπτωση που έχει προηγηθεί εκτύπωση και έχουν χρησιμοποιηθεί κάποιες ετικέτες από το φύλλο ετικετών ώστε κατά την εκτύπωση να παρακάμψει η εφαρμογή τις κενές, εκτυπώνοντας την πληροφορία στη σωστή θέση (οι πληροφορίες να μην πέσουν στις κενές θέσεις του φύλλου).

3η Οθόνη

Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης τιμών στις οθόνες κριτηρίων και την ενεργοποίηση του πλήκτρου “Επόμενη”, η εφαρμογή σας μεταφέρει στην αμέσως επόμενη, στην οποία απεικονίζονται σε λίστα όλες οι προς εκτύπωση επιλεγμένες ετικέτες (με τα επιλεγμένα πεδία) . Ουσιαστικά η οθόνη αποτελεί μια προεπισκόπηση κάθε ετικέτας πριν εκτυπωθεί όλο το σύνολο. Κάθε γραμμή δεδομένων δημιουργεί μια ξεχωριστή ετικέτα .

 

Στην παρούσα φάση, η εφαρμογή επιτρέπει στο χρήστη μια σειρά από ενέργειες όπως :

  • την επιλογή όλων (των εγγραφών δεδομένων) : τίθεται ένδειξη στο πλαίσιο (αριστερά της περιγραφής του είδους) για να δηλώσει την επιλογή όλων των εμφανιζόμενων, στην οθόνη, εγγραφών δεδομένων. Διαφορετικά, αν θέλετε μεμονωμένες εγγραφές (είδη) να συμμετέχουν στην εκτύπωση, απλώς μετακινηθείτε πάνω στις επιθυμητές και τσεκάρετε τες με τo κατάλληλο σύμβολο.
  • την αποεπιλογή : η κίνηση της αποεπιλογής παράγει τα αντίστροφα, με τα προηγούμενα αποτελέσματα, αποεπιλέγει δηλαδή τις επιλεγμένες εγγραφές (είδη) .
  • την προβολή των εγγραφών σε pdf : μέσω της παρούσας επιτυγχάνεται η προβολή των επιλεγμένων ειδών σε pdf .

4η Οθόνη

 

5η Οθόνη

Με το πέρας της διαδικασίας, η εφαρμογή επιφέρει το άνοιγμα της τελευταίας οθόνης του οδηγού στην οποία λαμβάνετε μια συνοπτική ενημέρωση για τη επιτυχή έκβαση της διαδικασίας .