Ν.4484/2017 - ΠΟΛ.1134/2017- θέµατα ΦΠΑ

Ν.4484/2017 - ΠΟΛ.1134/2017

Στην ΠΟΛ .1134/2017 περιγράφονται οι παρακάτω αλλαγές που αφορούν σε θέματα ΦΠΑ:

Αλλαγή κατηγορίας ΦΠΑ σε είδη

Οι παρακάτω κατηγορίες ειδών πλέον υπάγονται από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ :

  • «Άνθη και µπουμπούκια ανθέων, κοµµένα, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά. Φυλλώματα, φύλλα, κλαδιά και άλλα μέρη φυτών, χωρίς άνθη ούτε μπουμπούκια ανθέων, και πρασινάδες, βρύα και λειχήνες, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά. (∆.Κ. ΕΧ 0603 και ΕΧ 0604)»
  • «Σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά (∆.Κ. ΕΧ 1201, ΕΧ 1202, ΕΧ 1204, ΕΧ 1205, ΕΧ 1206, ΕΧ 1207 και ΕΧ 1209).
  • «Υπολείµµατα και απορρίµµατα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα, εξαιρουμένων των προς λιανική πώληση συσκευασμένων τροφών για σκύλους ή γάτες (∆.Κ. 2301, 2302, 2303, 2304, 2305, 2306, 2307, 2308 και ΕΧ 2309).». 

Η αλλαγή της κατηγορίας ΦΠΑ για τα είδη που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες ισχύει από 01/07/2017

Για την περίπτωση έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου, λόγω επιβάρυνσης µε υψηλότερο συντελεστή από τον ορθό, δεν υφίσταται ανάγκη έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου, εάν ο εκδότης του φορολογικού στοιχείου έχει επιβαρύνει το αρχικό στοιχείο µε ΦΠΑ μεγαλύτερο του αναλογούντος. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται από το λήπτη το δικαίωμα έκπτωσης ή µη του ΦΠΑ που αφορά σε εσφαλμένη χρέωση, σύμφωνα µε τις κείμενες διατάξεις.

Επιπλέον, σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από την έναρξη ισχύος της παραπάνω ΠΟΛ και αφορούν τα είδη των παραπάνω κατηγοριών, π.χ. έκπτωσης, και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία 01/072017 που τα είδη αλλάζουν κατηγορία ΦΠΑ, θα πρέπει να υπολογίζεται ΦΠΑ µε το μειωμένο συντελεστή.

Τέλος, εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ακόμα και αν η ακύρωση γίνεται μετά την 01/07/2017.

Καταβολή ΦΠΑ κατά την παράδοση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συσκευών

Με την  διάταξη ορίζεται σαν υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ που αναλογεί στην παράδοση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συσκευών ο αγοραστής των αγαθών, εφόσον ο τελευταίος έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών. Δηλαδή για τα είδη που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες :

  • κινητά τηλεφώνα,
  • κονσόλες για παιχνίδια,
  • τάµπλετ,
  • φορητοί υπολογιστές

δεν χρεώνεται φόρος στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία, εφόσον πρόκειται για πώληση χονδρικής, και πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε αυτά η φράση «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής».

Η  παραπάνω αλλαγή ισχύει από 01/08/2017

Στις υφιστάμενες εκδόσεις των εφαρμογών, συνίσταται ο παρακάτω χειρισμός: 

Τα είδη που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ξεχωριστό παραστατικό από τα υπόλοιπα είδη. Στο καθεστώς ΦΠΑ του παραστατικού θα πρέπει να έχει «Απαλλαγή» ώστε να μην υπολογιστεί ΦΠΑ. Επίσης είναι απαραίτητο στα στοιχεία του παραστατικού να έχει επιλεγεί το άρθρο απαλλαγής ΦΠΑ «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής των αγαθών».

Ειδικά για τις εφαρμογές Galaxy, Business, Ορίζοντες, αντί για την δημιουργία διαφορετικών παραστατικών, για τα είδη των παραπάνω κατηγορίων, είναι δυνατή η αλλαγή της κατηγορίας ΦΠΑ  ανά γραμμή είδους. Και σε αυτή την περίπτωση  είναι απαραίτητο στα στοιχεία του παραστατικού να έχει επιλεγεί το άρθρο απαλλαγής ΦΠΑ «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής των αγαθών».

Εφόσον έχουν εκδοθεί παραστατικά για είδη των παραπάνω κατηγοριών, με διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ, θα πρέπει να εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο, και στην συνέχεια να γίνει εκ νέου έκδοση του παραστατικού, με την σωστή κατηγορία ΦΠΑ.

Τέλος, ανάλογα με την εφαρμογή που λειτουργείτε και εφόσον καθίσταται ανάγκη υλοποίησης αυτοματισμού των παραπάνω ενεργειών, θα ενημερωθείτε για την κυκλοφορία νέων εκδόσεων.