Ειδ. καθ. καταβολής ΦΠΑ - Παραμετροποίηση - Business ERP/Ορίζοντες

Παραμετροποίηση εταιρίας

Business : Εργαλεία Πλήρης κατάλογος παραμέτρων Παραμετροποίηση Οργάνωση λειτουργίας Γενικές πληροφορίες Στοιχεία εταιρείας

Ορίζοντες: Εργαλεία Πλήρης κατάλογος παραμέτρων Παραμετροποίηση Εφαρμογή Εταιρεία Στοιχεία εταιρείας

Στα “Στοιχεία Εταιρείας” ενσωματώθηκε νέο τμήμα με τίτλο “Ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.”. Για να συμμετέχουν στις διαδικασίες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ οι κινήσεις, που καταχωρίζονται στην εταιρία μετά την ημερομηνία ένταξής της σε αυτό, πρέπει το πεδίο “Συμμετέχει” να λάβει κατάλληλη ένδειξη και να επιλεγεί η “Ημερομηνία ένταξης” της επιχείρησης στο ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ .

Στην “Ημερομηνία αποχώρησης” πρέπει να δηλωθεί η ημερομηνία εξόδου της εταιρίας από το ειδικό καθεστώς εφόσον δεν πληρούνται από την επιχείρηση οι προϋποθέσεις παραμονής της σε αυτό (π.χ. υπέρβαση του καθορισμένου από το Νόμο ορίου των πεντακοσίων χιλιάδων κ.λπ.).

Σχ. 1 Ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. στα στοιχεία εταιρίας

Παραμετροποίηση Προμηθευτών

Ενημέρωση στα στοιχεία Συναλλαγής

Business :Οικονομική Διαχείριση Εισπρακτέοι/Πληρωτέοι Λογαριασμοί Προμηθευτές

Ορίζοντες : Βασικά αρχεία Προμηθευτές - Πιστωτές

Η εφαρμογή ενσωματώνει πλέον στη σελίδα των “Στοιχείων Συναλλαγής” του “Προμηθευτή” την παράμετρο Συμμετοχή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Η παράμετρος αυτή δεν έχει φυσικά νόημα αν η εταιρία είναι ενταγμένη στο Ειδικό καθεστώς καταβολής Φ.Π.Α., αφού αυτό συνεπάγεται και την αυτόματη ένταξη όλων των προμηθευτών της σε αυτό. Ωστόσο, θα φανεί χρήσιμη στην περίπτωση της μη ένταξης της στο ειδικό καθεστώς για να καλύψει την ανάγκη καταχώρισης τιμολογίου αγοράς ή πληρωμής προμηθευτή (ενταγμένου στο καθεστώς) στο όνομα του οποίου εκδίδεται το τιμολόγιο .

Promitheftis

Σχ. 2 Συμμετοχή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα “Στοιχεία Συναλλαγής” του Προμηθευτή

Στο πεδίο “Φορ. κατηγορία” της σελίδας “Γενικά Στοιχεία” μπορεί να επιλεγεί οποιαδήποτε τιμή (κανονική, μειωμένη, εξαιρείται), με εξαίρεση των περιπτώσεων (εντός/ εκτός Ε.Ε.) .

 

Παραμετροποίηση Σειρών Παραστατικών

Business : Εργαλεία Πλήρης κατάλογος παραμέτρων Παραμετροποίηση Εμπορική Διαχείριση Αγορές - Προμήθειες / Πωλήσεις – Διανομές ΠαραστατικάΣειρές παραστατικών

Ορίζοντες: Εργαλεία Πλήρης κατάλογος παραμέτρων Παραμετροποίηση Εφαρμογή Παραστατικά Σειρές παρ/κών

Ευνόητο είναι ότι η εφαρμογή χρειάζεται να γνωρίζει ποιες σειρές παραστατικών θα συμμετέχουν στο ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ . Για το λόγο αυτό απαιτείται να μεταβείτε στη σελίδα “Γενικά στοιχεία” των σειρών (που θέλετε να ληφθούν υπόψη) και να το δηλώσετε θέτοντας ένδειξη στη νέα παράμετρο “Δυνατότητα υπαγωγής στο ειδ. Καθεστώς ΦΠΑ” .

Με τη ρύθμιση αυτή θα επηρεαστεί η παράμετρος “Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ” στα αναλυτικά στοιχεία του παραστατικού .

Seires Parastatikon

Σχ. 3 “Δυνατότητα υπαγωγής στο ειδ. Καθ. ΦΠΑ” στις “Σειρές Παραστατικών”

 

Διαχείριση Εμπορικών Παραστατικών (αγορών / πωλήσεων)

Εκτός της παραμετροποίησης των σειρών παραστατικών, σχετικές ρυθμίσεις ενσωματώνουν και τα εμπορικά παραστατικά. Ειδικότερα, στα “πλήρη στοιχεία παραστατικού” (αγοράς/πώλησης) έχει προστεθεί η παράμετρος “Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ” η τιμή της οποίας διαμορφώνεται σύμφωνα με τη δηλωμένη στα “στοιχεία της εταιρίας” και στη “σειρά παραστατικού” παραμετροποίηση .

Για την ακρίβεια στην παράμετρο “Ειδικό Καθεστώς ΦΠΑ” προτείνεται αυτόματα η τιμή “ναι” ή “όχι” σύμφωνα με την ισχύουσα (στα προαναφερόμενα σημεία) παραμετροποίηση. Ωστόσο, την τιμή αυτή μπορείτε ελεύθερα να την τροποποιήσετε .

Σχ. 4 “Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ” στο Παραστατικό αγορών

 

Διαχείριση Χρηματοοικονομικών παραστατικών (εισπράξεις / πληρωμές)

Η εφαρμογή ακολουθεί και εδώ την ίδια τακτική με τα εμπορικά παραστατικά . Όπως θα διαπιστώσετε η τιμή (ναι/ όχι) στο πεδίο “ειδικό καθεστώς ΦΠΑ” τίθεται αυτόματα βάσει της ορισμένης στα “στοιχεία εταιρίας”, “σειράς παραστατικού” ρύθμισης. Ωστόσο μπορείτε να αλλάξετε την προτεινόμενη τιμή .

 

Διαχείριση αξιογράφων

Τα παραστατικά αξιογράφων δεν λαμβάνουν παραμετροποίηση ειδικού καθεστώτος καταβολής ΦΠΑ λόγω του ότι σε καταχώριση μιας κίνησης αξιογράφου (ακύρωση, επιστροφή ή διαμαρτύρηση) το παραστατικό που αφορά σε διαμαρτύρηση, επιστροφή, ακύρωση, κληρονομεί την τιμή από το παραστατικό της αμέσως προηγούμενης κίνησης του αξιογράφου π.χ. η κίνηση “επιστροφής αξιογράφου” από τον προμηθευτή (στον οποίο το αξιόγραφο μεταβιβάστηκε) υιοθετεί την τιμή π.χ. “ναι” του μεταβιβασμένου αξιογράφου σε προμηθευτή, που είναι εντός καθεστώτος καταβολής ΦΠΑ .