Ειδ. καθ. καταβολής ΦΠΑ - Παραμετροποίηση Λογιστικής - Busines ERP/Ορίζοντες

Δημιουργία νέων λογαριασμών λογιστικής - ενδιάμεσων λογαριασμών (ισχύει για Business/Ορίζοντες)

Μια άλλη ρύθμιση, που δεν πρέπει να παραλείψετε, προκειμένου να παρακολουθείτε τις κινήσεις που αφορούν στο ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ, είναι να δημιουργήσετε μια σειρά άλλων λογαριασμών, τους ενδιάμεσους (αγορών, πωλήσεων, ΦΠΑ) οι οποίοι θα ενημερώνουν τη λογιστική κάθε φορά που π.χ. θα αγοράζετε κάποιο είδος που επιβαρύνεται με ΦΠΑ (π.χ. ενδιάμεσος αγορές εμπορευμάτων 23% - 20.01.90.023 & ενδιάμεσος ΦΠΑ αγορές εμπορευμάτων 54.00.90.023).

Ανατρέξτε στο κείμενο Ειδικό Καθεστώς ΦΠΑ - Ανάλυση το οποίο σας πληροφορεί αναλυτικά για το ποιοι λογαριασμοί πρέπει να δημιουργηθούν (εφόσον έχετε διπλογραφικά βιβλία), ποιες εγγραφές πρέπει να γίνουν για τη λογιστική παρακολούθηση των κινήσεων ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (ΠΟΛ. 1214/30.9.2014) .

 

Δημιουργία της ομάδας λογαριασμών ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (ισχύει για Business)

Εργαλεία Πλήρης κατάλογος παραμέτρων Παραμετροποίηση Οργάνωση λειτουργίας Ενημέρωσης Λογιστικής Κύκλωμα παραστατικών Συναλλασσόμενοι Ομάδες λογαριασμών

Για να αντιγράψετε μια ομάδα λογαριασμών (χρησιμοποιούνται για την ομαδοποίηση των οντοτήτων π.χ. ειδών, που θα κινηθούν στο παραστατικό ανά κατηγορία λογαριασμού αλλά και στους πίνακες λογαριασμών λογιστικής με σκοπό τη σύνδεση των οντοτήτων με συγκεκριμένους λογαριασμούς που θα κινηθούν ανά μοντέλο άρθρου)

  • Μεταβείτε σε μια υπάρχουσα ομάδα λογαριασμών π.χ. ΠΩΛΗΣΕΙΣ και κάντε δεξί κλικ πάνω στην ομάδα . Από την αναδιπλούμενη λίστα επιλέξτε “Αντιγραφή ομάδας λογαριασμών”
  • Στο παράθυρο “Μοντέλα άρθρου” θέστε κατάλληλη ένδειξη στα επιθυμητά μοντέλα άρθρου και πατήστε “Αποδοχή” .

“Επιλογή Μοντέλων άρθρου”

  • Στο παράθυρο “Αντιγραφή Ομάδας Λογαριασμών” (που θα ανοίξει) συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία του “κωδικού” και της “περιγραφής” της νέας ομάδας λογαριασμών, και πληκτρολογείστε στη στήλη “Νέος Λογαριασμός” το νέο λογαριασμό (τον ενδιάμεσο) π.χ. 70.24.99.00013 που θα ενημερωθεί ανά μοντέλο άρθρου και ομάδας λογαριασμών . Μόλις τελειώσετε πατήστε “Τέλος” .

“Αντιγραφή Ομάδας Λογαριασμών”

 

Ενσωμάτωση της ομάδας λογαριασμών στα μοντέλα άρθρων (ισχύει για Business)

Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας, η εφαρμογή δημιουργεί μια νέα ομάδα λογαριασμών όπου στις γραμμές όλων των επιλεγμένων μοντέλων άρθρων (π.χ. τιμολόγιο πώλησης, πιστωτικό τιμολόγιο έκπτωσης πωλήσεων στην οθόνη “Μοντέλα άρθρου”) θέτει αυτόματα στο νέο πεδίο “Ομάδα λ/σμού ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ” τη νέα ομάδα (προϋπόθεση αποτελεί να έχει επιλεγεί στην οθόνη “Αντιγραφή Ομάδας Λογαριασμών” (δείτε σχ. 12) το πεδίο “Ενημέρωση ομάδας λογ/σμών ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στις γραμμές μοντέλων άρθρων”).

montela

“Γραμμές μοντέλων άρθρων”

 

Ενημέρωση πινάκων λογαριασμών (ισχύει για Business)

Σε όλους δε τους πίνακες λογαριασμών π.χ. εμπορεύματα (στην οθόνη “Αντιγραφή Ομάδας Λογαριασμών”), στους οποίους έχει δηλωθεί νέος λογαριασμός, η εφαρμογή θέτει αυτόματα σχετική γραμμή π.χ. “ομάδα” Πωλήσεις_39Β, “Κωδικός” ΤΙΜ_ΠΩΛ, “Μοντέλο άρθρου” Τιμολόγιο πώλησης”, “Φορ. Κατ.” Κανονική, λογαριασμός 70.24.99.0013 .

logariasmoslOGISTIKIS

“Πίνακες λογαριασμών λογιστικής”

H διαδικασία που μόλις περιγράψαμε δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολυνθεί η παραμετροποίηση που αφορά στο ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ σε σχέση με τους ενδιάμεσους λογαριασμούς που πρέπει να ενημερωθούν με την καταχώριση των παραστατικών αγοράς /πώλησης .

Σε άρθρα που αφορούν σε λογαριασμούς τάξεως καθώς και σε άρθρα κλεισίματος των ενδιάμεσων με τους κανονικούς λογαριασμούς θα πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον μοντέλα άρθρων τα οποία θα δηλωθούν στις σειρές παραστατικών ως εξής :

  • Δημιουργία 2 ομάδων λογαριασμών, μια ομάδα θα αφορά στις αγορές και μια στις πωλήσεις

“Ομάδα λογαριασμών” για αγορές

 “Ομάδα λογαριασμών” για πωλήσεις

  • Δημιουργία 2 μοντέλων άρθρων, ένα για τις αγορές και ένα για τις πωλήσεις, στα οποία πρέπει να επιλέξετε το πεδίο “Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ” :

Μοντέλο άρθρων για τις αγορές

Γραμμές μοντέλου

1η γραμμή

2η γραμμή

3η γραμμή

4η γραμμή

Μοντέλο άρθρων για τις πωλήσεις

Γραμμές μοντέλου

1η γραμμή

2η γραμμή

3η γραμμή

4η γραμμή

Κατόπιν δηλώνετε τους ενδεδειγμένους λογαριασμούς στους πίνακες λογαριασμών των ειδών / Υπηρεσιών όπως παρακάτω :

 “Πίνακας λογ/σμών Λογιστικής”

Στην εφαρμογή των Οριζόντων η διαδικασία διαφοροποιείται ως εξής :

Εκτελώντας το μενού Εργαλεία Πλήρης κατάλογος παραμέτρων Παραμετροποίηση Εφαρμογή ΛογιστικήΕνημέρωση λογιστικήςΚύκλωμα παραστατικών/Συναλλασσόμενοι, εμφανίζεται νέος διάλογος ώστε να επιλέξετε την ενδεδειγμένη υπηρεσία ή είδος . Στη συνέχεια, στην οθόνη “Πίνακας λογ/σμών Λογιστικής” (που ανοίγει) θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τους λογ/σμούς του 39Β που χρησιμοποιείτε.

Πίνακες λογαριασμών λογιστικής

 

Επιλογή μοντέλου στις σειρές παραστατικού και στα δύο

Τέλος οι σειρές των παραστατικών (αγορών/ πωλήσεων) πρέπει να συνδεθούν, για τους σκοπούς του ειδικού καθεστώτος, με τα εν λόγω μοντέλα άρθρων δηλώνοντας πως θα δημιουργούνται τα λογιστικά άρθρα από τα παραστατικά κάθε σειράς .

 Επιλογή μοντέλου στις Σειρές παραστατικού (πωλήσεων)

Επιλογή μοντέλου στις Σειρές παραστατικού (αγορών)

Σημείωση : Τις ίδιες ακριβώς εργασίες (με τις πωλήσεις) θα πρέπει διεκπεραιώσετε και για τις υπόλοιπες τρεις ομάδες (ΑΓΟΡΕΣ, ΦΠΑ_ΑΓΟΡΩΝ, ΦΠΑ_ΠΩΛΗΣΕΩΝ).

Ομοίως και στους Ορίζοντες, με τη μόνη διαφορά ό,τι με την αναβάθμιση της εφαρμογής τα μοντέλα, οι γραμμές τους και όλα τα υπόλοιπα που ενσωματώνονται, απαιτείται να προστεθούν στις κατάλληλες “σειρές παραστατικών”. Το μοντέλο 39ΠΩΛ_ΑΝΤΙΣΤ πρέπει να προστεθεί στις σειρές πωλήσεων και το 39ΑΓΟ_ΑΝΤΙΣΤ στις σειρές αγορών. Υπάρχει και το EpilogiMontelou.jpg που εμφανίζει τα μοντέλα αν θες να το χρησιμοποιήσεις.

EpilogiMontelou

 

 

Ειδικά για το κύκλωμα των παγίων

Στην παραμετροποίηση ενημέρωσης λογιστικής για το κύκλωμα παραστατικών /πάγια (Business :Πλήρης Κατάλογος Οργάνωση λειτουργίας & Ορίζοντες: Εργαλεία Πλήρης κατάλογος παραμέτρων Παραμετροποίηση Εφαρμογή Λογιστική Ενημέρωση λογιστικής Κύκλωμα παραστατικών/Πάγια) και ειδικότερα στην οθόνη “Διαχείριση Παραμέτρων” παγίων ενσωματώθηκε, για τις σκοπούς του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, ένα νέο τμήμα το “Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ” με περιεχόμενο σε αυτό ομάδες λογαριασμών (αγορών /πωλήσεων ειδικού καθεστώτος), που θα χρησιμοποιηθούν στα μοντέλα άρθρων :

  • ΦΠΑ αγορών
  • Χρεωστικός φορολ. αξίας αγορών
  • Πιστωτικός φορολ. αξίας αγορών
  • ΦΠΑ πωλήσεων
  • Χρεωστικός φορολ. αξίας πωλήσεων
  • Πιστωτικός φορολ. αξίας πωλήσεων

 Διαχείριση Παγίων (Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ)

Επιπλέον, στις Καρτέλες παγίων αλλά στις Καρτέλες μοντέλων παγίων (Business: Οικονομική Διαχείριση Πάγια στοιχεία & Ορίζοντες: Πάγια Διαχείριση Παγίων) ενσωματώθηκε στη σελίδα “Πληροφορίες” το πλήκτρο PliktroEidikouKathestotos. Η ενεργοποίηση του εν λόγω πλήκτρου επιφέρει το άνοιγμα σχετικού παραθύρου, στο οποίο όπως θα διαπιστώσετε, γίνονται διαθέσιμοι οι :

  • “Λογαριασμοί Αγορών” ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ
  • “Λογαριασμοί Πωλήσεων” ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

pagio1

 Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στη σελίδα Πληροφορίες των Παγίων

 Λογαριασμοί Αγορών/Πωλήσεων ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

KartelaPagiouForologiki

 

Ενημέρωση λογιστικής

Η ενημέρωση λογιστικής, από το εμπορικό, για τους σκοπούς του ειδικού καθεστώτος, δύναται να γίνει μαζικά από τη λίστα εμπορικών παραστατικών, χρηματοοικονομικών εγγραφών, παραστατικά λοιπών χρεωπιστώσεων πελάτη/προμηθευτή, αν ενεργοποιήσετε από τις “Ενέργειες” της ενότητας στην οποία βρίσκεστε (π.χ. παραστατικά αγορών) την νέα επιλογή “Ενημέρωση Λογιστικής από αντιστοιχίσεις ΦΠΑ” (και εφόσον έχετε πρωτίστως επιλέξει από τη λίστα παραστατικών τα παραστατικά που θέλετε να ενημερώσουν τη λογιστική) .

Η κλήση της εν λόγω επιλογής επιφέρει άνοιγμα σχετικής οθόνης στην οποία θα χρειαστεί να συμπληρώσετε το ημερομηνιακό φίλτρο προκειμένου να δηλώσετε σε ποιο διάστημα θα αναφέρονται τα παραστατικά τα οποία θα ενημερώσουν τη λογιστική, καθώς τη “σειρά” των παραστατικών (οι υποψήφιες προς επιλογή σειρές είναι οι σειρές της συγκεκριμένης κατηγορίας π.χ. αγορών οι οποίες έχουν παραμετροποιηθεί κατάλληλα ώστε να δημιουργούν λογιστικά άρθρα) .

Ενημέρωση λογιστικής από αντιστοιχίσεις ΦΠΑ

Επιπλέον η διαδικασία επιτρέπει τη συγκέντρωση άρθρων (ανά ημέρα είσπραξης) με βάση τα “Πεδία Συγκέντρωσης Άρθρων” (κατηγορία, χαρακτηρισμός, εγγραφή απογραφή κλεισίματος, νόμισμα κ.λπ.) στη σελίδα “Παραστατικά 2” της “Διαχείρισης Παραμέτρων” αλλά και τη σύμπτυξη εγγραφών άρθρων με βάση τα “Πεδία Σύμπτυξης Εγγραφών Άρθρων” (κατηγορία, χαρακτηρισμός, σειρά, αιτιολογία), ενσωματωμένα στη ίδια σελίδα της “Διαχείρισης Παραμέτρων”. Με την επιλογή αυτή η εφαρμογή προχωρά σε συνένωση όλων των όμοιων εγγραφών άρθρων, θεωρώντας ως όμοιες τις εγγραφές της ίδιας κατηγορίας, σειράς κ.λπ. .

Με το πάτημα του πλήκτρου “Συνέχεια” η διαδικασία εκτελείται ώστε να παραχθούν λογιστικά άρθρα από τα παραστατικά της επιλεγμένης σειράς παραστατικών το ημερομηνιακό διάστημα που δηλώσετε στο φίλτρο .

EnimerosiLogistikis

Πεδία Συγκέντρωσης Άρθρων/Πεδία Σύμπτυξης Άρθρων στη Διαχείριση Παραμέτρων

Από την ίδια οθόνη μπορείτε να πραγματοποιήσετε και αναίρεση ενημέρωσης λογιστικής για συγκεκριμένη σειρά παραστατικού, αρκεί να θέσετε ένδειξη στη σχετική παράμετρο . Η εν λόγω διαδικασία διαγράφει ουσιαστικά όσα άρθρα δημιουργήθηκαν, από παραστατικά και οικονομικές εγγραφές του εμπορικού κυκλώματος, στη Λογιστική με γνώμονα τα καθορισμένα από εσάς ημερομηνιακά κριτήρια .

Μαζική δημιουργία λογιστικών άρθρων επιτυγχάνεται και μέσω της νέας επιλογής “Κύκλωμα αντιστοιχίσεων ΦΠΑ”, ενσωματωμένη στο υπομενού “Ενημέρωση Λογιστικής” του μενού “Περιοδικές Εργασίες” της κεντρικής οθόνης της εφαρμογής . Εκτός από τα ημερομηνιακά κριτήρια (που συμπληρώνετε υποχρεωτικά) μπορείτε να συμπεριλάβετε ολόκληρη κατηγορία ενότητας (πωλήσεις, αγορές, χρηματοοικονομικά πελατών/προμηθευτών, αξιόγραφα εισπρακτέα/πληρωτέα, λοιπές Χ/Π Πελατών, Λοιπές Χ/Π Προμηθευτών) . Εννοείται ότι και από εδώ είναι δυνατή η συγκέντρωση άρθρων και η σύμπτυξη γραμμών άρθρων με βάση την ορισμένη παραμετροποίηση στην οθόνη “Διαχείριση παραμέτρων” .

Ενημέρωση λογιστικής από αντιστοιχίσεις ΦΠΑ (από το μενού Περιοδικές Εργασίες)

 

Εκτέλεση διαδικασίας και σε επίπεδο παραστατικού

Η “ενημέρωση λογιστικής από αντιστοιχίσεις ΦΠΑ” μπορεί να γίνει και σε επίπεδο παραστατικού (από την οθόνη των αναλυτικών του στοιχείων) μέσω σχετικής επιλογής, ενσωματωμένης στο πλήκτρο “Ενέργειες”.

Σημείωση : Στο παράθυρο-λίστα των παραστατικών (εμπορικών, χρηματοοικονομικών) προστέθηκε, για τους σκοπούς του ειδικού καθεστώτος καταβολής ΦΠΑ, μια νέα στήλη με τίτλο “Ενημέρωση Λογιστικής από αντιστοιχίσεις ΦΠΑ” με δυνατές τιμές :

  • Όχι : σε περίπτωση μη δημιουργίας άρθρου
  • Πλήρης : αν έχει προηγηθεί ολική αντιστοίχιση άρθρου

Μερική : αν το άρθρο έχει αντιστοιχιστεί μερικώς (οπότε εκκρεμούν ενημερώσεις στη λογιστική)

listaAgoron

Ενημέρωση λογιστικής από αντιστοιχίσεις ΦΠΑ

Επισυναπτόμενα Αρχεία: