Ε.Λ.Π. - Πάγια - Business ERP/Ορίζοντες

Πότε πρέπει να γίνει η προσαρμογή των Παγίων στα ΕΛΠ

Δεδομένου του ότι οι μεταβολές αυτές αφορούν στη νέα χρήση και όχι στη χρήση που κλείνει, η διαδικασία προσαρμογής των Παγίων στα ΕΛΠ θα πρέπει να εκτελεστεί αφού ολοκληρωθεί για το υποσύστημα των Παγίων η διαδικασία κλεισίματος της χρήσης του 2014 .

Προσοχή ! Οριακό σημείο για την εκτέλεση των ενεργειών προσαρμογής Παγίων στα ΕΛΠ αποτελεί η χρονική στιγμή στην οποία θέλετε να γίνει για 1η φορά υπολογισμός αποσβέσεων στη χρήση 2015 .

 

Παραμετροποίηση Παγίων

Μέχρι στιγμής υπήρχε μια καρτέλα παγίων η “Βασική”. Πλέον τα οικονομικά στοιχεία της βασικής μεταφέρονται στη “Φορολογική”. H “Βασική” καρτέλα παραμετροποιείται κατάλληλα προκειμένου να είναι σύμφωνη με τη Νομοθεσία περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων .

  • Δημιουργία νέου τύπου καρτέλας Παγίου

Business: Εργαλεία Πλήρης κατάλογος Παραμέτρων Οικονομική Διαχείριση Πάγια στοιχεία Τύποι καρτέλας/  Ορίζοντες: Εργαλεία Πλήρης κατάλογος παραμέτρων Παραμετροποίηση Εφαρμογή Πάγια Τύποι Καρτέλας

Για την εφαρμογή των ΕΛΠ θα χρειαστεί και εδώ (όπως και στη λογιστική) να ακολουθήσετε μια τυποποιημένη σειρά βημάτων. Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο τύπο καρτέλας παγίου με χαρακτηρισμό “φορολογική”. Για να το πετύχετε θα χρειαστεί να ξεκινήσετε από το παράθυρο “Τύποι καρτέλας Παγίου” και να πατήσετε το πλήκτρο της εισαγωγής . Στη συνέχεια, να δηλώσετε στο πεδίο “Χαρακτηρισμός” του τύπου, την επιλογή “Φορολογική”.

Στο φορολογικό τύπο καρτέλας θα πρέπει να επιλεγεί και το πεδίο “Πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από ημ/νία κτήσης”. Κατόπιν, θα πρέπει να ελεγχθεί ότι στον τύπο καρτέλας “Βασική” ΔΕΝ είναι επιλεγμένο το αντίστοιχο πεδίο (αν είναι, θα πρέπει να αποεπιλεγεί).

TyposKartelasPagion.JPG

 

  • Προσθήκη φορολογικής καρτέλας στα πάγια

Το αμέσως επόμενο βήμα για την οντότητα των Παγίων αφορά στην εκτέλεση της διαδικασίας προσθήκης φορολογικής καρτέλας για όλα τα πάγια .

Business: Οικονομική διαχείριση Πάγια στοιχεία Βασικό μητρώο/Ορίζοντες : Πάγια Διαχείριση Παγίων

Από τη λίστα των Παγίων επιλέγετε τα πάγια και καλείτε την επιλογή “Προσθήκη νέας καρτέλας”, που βρίσκεται στο μενού “Ενέργειες” της λίστας . Στα πεδίο “Επιλογή τύπου” του τμήματος “Υπάρχουσα” δηλώνετε “βασική”, ενώ σε αυτό του τμήματος “Νέα” “Φορολογική” . Αποδέχεστε την επιλογή σας ενεργοποιώντας το πλήκτρο “Τέλος” και επιβεβαιώνετε πατώντας “Ναι” στο μήνυμα που εμφανίζεται . Η εφαρμογή με το πέρας της διαδικασίας θα δημιουργήσει τη φορολογική καρτέλα των παγίων αυτούσια της βασικής τους καρτέλας .

 

  • Προσθήκη νέων επιλογών στη Μέθοδο Αποσβέσεων

Στο πεδίο “Μέθοδος” αποσβέσεων της σελίδας “Γενικά” της καρτέλας παγίου προστέθηκαν δύο νέες φθίνουσες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τις αποσβέσεις κατά ΕΛΠ :

  • Φθ. Σταθ. Συντελεστής : Μέθοδος σταθερού συντελεστή απόσβεσης στην αναπόσβεστη αξία. Εφαρμόζεται ένας σταθερός συντελεστής απόσβεσης πάνω στην εκάστοτε αναπόσβεστη αξία
  • Φθ. Αθρ. Ψηφίων : Μέθοδος του αθροίσματος των ψηφίων. Εφαρμόζεται ένας φθίνων συντελεστής πάνω στην αποσβεστέα αξία του παγίου (κόστος κτήσης μείον υπολειμματική αξία)

 

  • Προσθήκη πεδίου "Λογιστικές αποσβέσεις ίσες με φορολογικές" στην καρτέλα παγίου

Στη σελίδα “Γενικά” της καρτέλας παγίου ενσωματώθηκε το πεδίο “Λογιστικές αποσβ. Ίσες με φορολ.”. Αν το πεδίο επιλεγεί, η εφαρμογή κατά τον υπολογισμό αποσβέσεων φροντίζει ώστε οι αποσβέσεις που θα υπολογιστούν για τη λογιστική καρτέλα να είναι ίσες με τις αποσβέσεις που υπολογίστηκαν για τη φορολογική καρτέλα. Αυτό επιτυγχάνεται με την πρόσθεση μιας κίνησης αποσβέσεων στη λογιστική καρτέλα με τη διαφορά μεταξύ των αποσβέσεων φορολογικής και λογιστικής καρτέλας.

Επιπρόσθετα, όταν το πεδίο “Λογιστικές αποσβ. ίσες με φορολ.” επιλεγεί τότε :

  • η ενέργεια του υπολογισμού αποσβέσεων για τις καρτέλες παγίου τύπου “Βασική” και τύπου “Φορολογική” είναι ανενεργή

AnenergosYpologismos.JPG

  • στη μαζική ενέργεια του υπολογισμού αποσβέσεων από το scroller των καρτελών παγίου δεν εκτελείται υπολογισμός για τις επιλεγμένες καρτέλες παγίου τύπου “Βασική” και τύπου “Φορολογική”

 

  • Αλλαγή του συντελεστή απόσβεσης στη βασική καρτέλα

Στη νέα χρήση οι “λογιστικές” αποσβέσεις απαιτείται να υπολογιστούν βάσει της μεθόδου της “Ωφέλιμης ζωής” (οι μέθοδοι απόσβεσης “ωφέλιμη ζωή” και “φθίνουσες” μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ΕΛΠ). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει μεταβληθεί η μέθοδος απόσβεσης της βασικής καρτέλας όλων των Παγίων. 

Προκειμένου να γίνει η συγκεκριμένη αλλαγή θα πρέπει αρχικά να διακρίνετε τα Πάγια σε κατηγορίες βάσει της διάρκειας ωφέλιμης ζωής τους. Στη συνέχεια, από τη λίστα των Παγίων, να επιλέξετε τα Πάγια που εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία και να καλέσετε την επιλογή “Μεταβολή στοιχείων αποσβέσεων” από το μενού “Ενέργειες” της λίστας των Παγίων.

Στην ομότιτλη οθόνη, που εμφανίζεται, επιλέγετε ως καρτέλα προς μεταβολή τη «ΒΑΣΙΚΗ» και θέτετε ένδειξη στο πεδίο “Μέθοδος υπολογισμού”. Στο πεδίο “Μέθοδος” δηλώνετε την “Ωφέλιμη ζωή” ενώ στο πεδίο “Μήνες ωφέλιμης ζωής” προσδιορίζετε τους μήνες που αφορούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, πέρα από τη μεταβολή της μεθόδου απόσβεσης των Παγίων της επιλογής μας, είναι και η αναπροσαρμογή της ημερομηνίας λήξης και των συντελεστών απόσβεσης των συγκεκριμένων Παγίων.

Σε περίπτωση που επιλεγεί το πεδίο “Χρήση υφιστάμενου συντελεστή αποσβέσεων” η ημερομηνία λήξης αποσβέσεων δεν αλλάζει. Το πεδίο δε, “Μήνες ωφέλιμης ζωής” έρχεται ανενεργό, ενώ τροποποιείται η μέθοδος απόσβεσης ώστε να χρησιμοποιεί την ωφέλιμη ζωή με τον ίδιο συντελεστή απόσβεσης που είχε μέχρι στιγμής .

Προσοχή ! Επειδή το αποτέλεσμα της διαδικασίας δεν μπορεί να αναιρεθεί, σας συμβουλεύουμε πριν προχωρήσετε στην εκτέλεσή της, να πάρετε τα απαραίτητα αντίγραφα ασφαλείας (backup της βάσης δεδομένων) .

 

  • Νέα ενέργεια στον πλήρη κατάλογο παγίων : Μεταβολή συμπεριφοράς

Business: Οικονομική Διαχείριση Πάγια στοιχεία Πλήρης κατάλογος Παγίων /  Ορίζοντες: Πάγια Πλήρης κατάλογος Παγίων

Η νέα ενέργεια “Μεταβολή συμπεριφοράς” σας επιτρέπει να μεταβάλλετε σε δαπάνη την καρτέλα για τα επιλεγμένα πάγια (ή το αντίστροφο φυσικά).

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε, ότι αν εκτελεστεί η ενέργεια και η καρτέλα μεταβληθεί σε δαπάνη, τότε διαγράφονται και οι υπάρχουσες αποσβέσεις.

 

  • Γέφυρα αποσβέσεων

Στη γέφυρα αποσβέσεων εμφανίζεται πλέον πεδίο για το ημερολόγιο διαφορών.