Μετατροπή λογιστικού σχεδίου από Ε.Γ.Λ.Σ. σε Ε.Λ.Π.

Στο εξής μπορείτε να μετατρέψετε το λογιστικό σχέδιο μιας εταιρίας, σύμφωνο με τα προηγούμενα πρότυπα Ε.Γ.Λ.Σ. σε Ε.Λ.Π., σύμφωνο με τη Νομοθεσία περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, αξιοποιώντας τις myGalaxy Yπηρεσίες .

Η λειτουργικότητα αυτή είναι πλέον διαθέσιμη για όλες τις εφαρμογές της SingularLogic αλλά και για εφαρμογές τρίτων .

Για τη μετατροπή ακολουθήστε μια τυποποιημένη σειρά βημάτων:

  • Αποστείλετε από την εφαρμογή σας ή εισάγετε μέσω αρχείων (περίπτωση ενημέρωσης από εφαρμογές τρίτων) το λογιστικό σχέδιο της εταιρίας στη myGalaxy Λογιστική Υπηρεσία   
  • Ελέγξτε, μετά την αποστολή του λογιστικού σχεδίου ΕΓΛΣ, τις αντιστοιχίσεις λογαριασμών λογιστικού σχεδίου ΕΓΛΣ και ΕΛΠ, ώστε να είστε απολύτως βέβαιοι για την ορθότητά τους

Πως

  • Ο έλεγχος των αντιστοιχίσεων λογαριασμών γίνεται πατώντας το πλήκτρο “Αντιστοιχία λογαριασμών” , το οποίο ενεργοποιείται από διάφορα σημεία της εφαρμογής (π.χ. οικονομική χρήση, λίστα λογαριασμών λογιστικού σχεδίου ΕΛΠ, ισοζύγια λογαριασμών κ.λ.π.) .

  • Το πάτημα του πλήκτρου "Αντιστοιχία λογαριασμών" θα σας οδηγήσει απευθείας στην οθόνη "Κανόνες λογαριασμών" (λογιστικού σχεδίου).

 

Κανόνες λογαριασμών

Αν από τη διενέργεια ελέγχου προκύψει ότι η πρότυπη αντιστοίχιση δεν είναι ορθή, μπορείτε να επέμβετε αλλάζοντας την, ώστε το νέο λογιστικό σχέδιο ΕΛΠ να είναι σύμφωνα με ό,τι θεωρείτε σωστότερο για την επιχείρησή σας .   

Σημείωση : Οι κανόνες που θα συντάξετε και θα εφαρμοστούν πάνω στο νέο λογιστικό σχέδιο (ΕΛΠ), ορίζονται σε επίπεδο πάντα οικονομικής χρήσης της εταιρίας, που έχει δημιουργηθεί στο myGalaxy .  

 

Σύνταξη κανόνων

Καθορίστε τη "Μάσκα ΕΛΠ"

Η Μάσκα ΕΛΠ, η οποία θα αποτελέσει τη γενική μορφή κωδικοποίησης του λογιστικού σχεδίου της εταιρίας που θα προκύψει με το πέρας της μετατροπής, θα σας χρησιμεύσει στον έλεγχο για την ορθότητα του παραγόμενου λογιστικού σχεδίου κατά ΕΛΠ.

  • Πατήστε το πλήκτρο ενεργειών “Μάσκα ΕΛΠ”  (πάνω δεξιά στην οθόνη των κανόνων). Ανοίγει κατευθείαν η οθόνη “Μάσκα ΕΛΠ”, με συμπληρωμένη κωδικοποίηση. Τα δύο πρώτα πεδία της ενημερώνονται αυτόματα από την υπηρεσία και ο χρήστης δεν έχει δικαίωμα επέμβασης .

            Παραθέτουμε περιγραφή των σχετικών πεδίων : 

  • Μάσκα ΕΓΛΣ : Πρόκειται για τη μάσκα του λογιστικού σχεδίου ΕΓΛΣ . Φωτίζεται έντονα υποδεικνύοντας ότι η τιμή του πεδίου δεν επιδέχεται αλλαγή .
  • Μάσκα ΕΛΠ συστήματος : Πρόκειται για τη μάσκα του λογιστικού σχεδίου ΕΛΠ που θέτει η myGalaxy Λογιστική υπηρεσία. Όπως και το προηγούμενο πεδίο δεν επιδέχεται τροποποίηση .   
  • Μάσκα ΕΛΠ : Προσδιορίστε τη μάσκα που θέλετε να λάβει το λογιστικό σχέδιο κατά ΕΛΠ, που θα προκύψει με το πέρας της διαδικασίας μετατροπής.  
  • Αριθμοί : επιτρέπεται ο αριθμός 9
  • Διαχωριστικά σύμβολα : για την ανάλυση του κωδικού σε βαθμούς χρησιμοποιήστε ως διαχωριστικό σύμβολο την τελεία (.)  
  • Πρόσθετοι χαρακτήρες : Καθορίσετε τη μάσκα προσθήκης, τους χαρακτήρες που θα προστεθούν ανά βαθμό ανάλυσης σε σχέση με την εξ ορισμού μάσκα ΕΛΠ της myGalaxy λογιστικής υπηρεσίας (Μάσκα ΕΛΠ Συστήματος).

                          Οι τύποι χαρακτήρων που γίνονται αποδεκτοί είναι  :

  • Αριθμοί : επιτρέπονται αποκλειστικά οι αριθμοί από το 0-8
  • Διαχωριστικά σύμβολα : παραδεκτά διαχωριστικά σύμβολα είναι ή τελεία (.)

       Παράδειγμα εφαρμογής  

  • Έστω ότι θέλετε να ενσωματώσετε στη μάσκα λογιστικού σχεδίου, στην οποία έχουν δηλωθεί πέντε βαθμοί ανάλυσης π.χ. 99.99.99.99.999, έναν ακόμα βαθμό . Έτσι η 5βάθμια ανάλυσης μάσκα, οι βαθμοί της οποίας ξεκινούν από τις θέσεις 1, 4, 7, 10, 13 και έχουν μήκος 2, 2, 2, 2 και 3 χαρακτήρες αντίστοιχα, διαμορφώνεται σε 99.99.99.99.99.999, δηλώνοντας χαρακτήρες προσθήκες (99.99.99.99.01.999 στην προτελευταία θέση) και την τελεία ως διαχωριστικό σύμβολο.

 

  • Μόλις τελειώσετε με τον ορισμό “Μάσκας ΕΛΠ” πατήστε το πλήκτρο της “Αποθήκευσης.

 

Στη συνέχεια,

Καθορίστε την Ειδική Μάσκα ΕΓΛΣ

Δηλώστε, ανά γραμμή κανόνα, την ειδική μάσκα ΕΓΛΣ. Στην πραγματικότητα, με την ειδική μάσκα ορίζετε τους χαρακτήρες που θα διατηρηθούν από τον κωδικό του λογαριασμού ΕΓΛΣ στο νέο λογαριασμό ΕΛΠ. Με τον χαρακτήρα 9” δηλώνετε στο Σύστημα τους χαρακτήρες που δεν θα διατηρηθούν στο νέο λογ/σμό ΕΛΠ, ενώ χρησιμοποιώντας το χαρακτήρα * (αστερίσκο) όσους θα διατηρηθούν.

Πρακτικά ένας κανόνας περιγράφει με ποιον τρόπο ένας κωδικός λογαριασμού ΕΓΛΣ (που έχει αποσταλεί από τον εκάστοτε εφαρμογή) θα μετατραπεί σε ΕΛΠ.

Παράδειγμα εφαρμογής  

Έστω ότι στον 2βάθμιας ανάλυσης λογαριασμό ΕΓΛΣ 11.07, που υποβάλλεται στη myGalaxy Υπηρεσία και αντιστοιχεί στον 3βάθμιο ΕΛΠ 12.01.07, θέλετε να δηλώσετε ειδική μάσκα .  

Πως το υλοποιείτε  :

  • Συμπληρώστε στη γραμμή του κωδικού λογαριασμού, στο πεδίο “Μάσκα κανόνα ΕΓΛΣ” τη μάσκα κανόνα 99.99.99.9**

  • Ενεργοποιήστε το πλήκτρο της αποθήκευσης  για την καταχώριση του κανόνα
  • Το αποτέλεσμα που θα προκύψει με αυτή τη μάσκα είναι ο λογαριασμός ΕΛΠ 12.01.07.23 Δείτε παρακάτω πως

 

 

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στην οθόνη των “Κανόνων λογαριασμών” είναι η :

Αντιγραφή κανόνων λογαριασμών

Οι κανόνες λογαριασμών λογιστικής, όπως αναφέρθηκε στην αρχή της ενότητας, ορίζονται πάντα σε επίπεδο οικονομικής χρήσης της επιλεγμένης εταιρίας. Ωστόσο, αν θελήσετε να τους μεταφέρετε αυτούσιους σε νέα χρήση (για οποιοδήποτε λόγο) υπάρχει η δυνατότητα μέσω του πλήκτρου ενεργειών “Αντιγραφή λογαριασμών από προηγούμενη χρήση” .

Δίνουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε :

Στο πεδίο "Επιλογή" της οθόνης "Αντιγραφή Κανόνων" ενεργοποιήστε την επιθυμητή ρύθμιση, που αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η αντιγραφή:

  • Αντιγραφή αντιστοιχίσεων με διατήρηση νέων εγγραφών
  • Αντιγραφή αντιστοιχίσεων με πλήρη αντικατάσταση εγγραφών

Με την εκτέλεση της διαδικασίας, οι κανόνες λογαριασμών αντιγράφονται αυτούσιοι στη νέα χρήση, ενώ εσείς δεν θα χρειαστεί να περάσετε και πάλι τη χρονοβόρα διαδικασία σύνταξής τους .

Σημείωση : H αντιγραφή εκτελείται και αυτόματα κατά το άνοιγμα χρήσης στη myGalaxy Υπηρεσία .

 

Μετά τη σύνταξη των κανόνων λογαριασμών, μεταβείτε (από το μενού “Λογιστικό σχέδιο ΕΛΠ”) στην οθόνη :

 

Λογαριασμοί Λογιστικού Σχεδίου ΕΛΠ 

και πατήσετε οπωσδήποτε το πλήκτρο της “Αντιστοίχισης” για τον επαναυπολογισμό των στοιχείων με βάση τις δικές σας παρεμβάσεις (εφαρμογή ειδικής μάσκας κωδικού λογαριασμού) .

Σύμφωνα με το παράδειγμα στην παραπάνω ενότητα (ορισμός ειδικής μάσκας ΕΓΛΣ), μετά από μια σειρά αλυσιδωτών ενημερώσεων :

 

  • Ο κατώτερος βαθμίδας λογαριασμός ΕΓΛΣ 11.07.00.023 θα γίνει ΕΛΠ 12.01.07.23 . Το Σύστημα σύμφωνα με την μάσκα στη γραμμή κανόνα 99.99.99.9** αφαιρεί τους χαρακτήρες ΕΓΛΣ 99.99.99.9 (9ψήφιο κωδικό μαζί με την τελεία) και προσθέτει το πρόθεμα 23, πράγμα που συνεπάγεται την εφαρμογή της γραμμής κανόνα. Διαφορετικά, αν δεν έχει οριστεί μάσκα ανά γραμμή, τότε στο λογαριασμό ΕΛΠ 12.01.07 θα προστίθενται οι υπόλοιποι χαρακτήρες από τον αρχικό λογαριασμό .00.023.

Σημείωση : Να θυμάστε ότι ο κανόνας ανά γραμμή εφαρμόζεται πάντα, ενώ η μάσκα ανά γραμμή κανόνα συμπληρώνει τον κανόνα .

 

 

Στη συνέχεια προχωρήστε σε έλεγχο ως προς την ορθότητα σύνταξης όλων των ανωτέρων ώστε να διαπιστώσετε αν:

  • έχουν αντιστοιχιστεί όλοι οι λογαριασμοί (αλλιώς μπορεί να γίνει χειροκίνητα ή με προσθήκη κανόνων)
  • έχουν αντιστοιχιστεί σωστά (αλλιώς αλλάξτε όσους κανόνες εμφανίζονται λανθασμένα)

 

Ενέργειες που μπορείτε να πράξετε μέσα από την οθόνη Λογαριασμοί Λογιστικού Σχεδίου ΕΛΠ

Στην παρούσα οθόνη βλέπετε :

  • τους λογαριασμούς λογιστικού σχεδίου του ΕΓΛΣ της εταιρίας (κωδικός/ περιγραφή/κατηγορία/χρέωση/πίστωση/υπόλοιπο) όπως έχουν αποσταλεί από την εκάστοτε εφαρμογή)

αντιστοιχισμένοι με τους

  • λογαριασμούς ΕΛΠ (σύμφωνα με τους κανόνες της myGalaxy υπηρεσίας)

και μπορείτε να :

  • μεταβάλλετε το Λογαριασμό / Περιγραφή ΕΛΠ χωρίς κανένα περιορισμό
  • διαγράψετε κάποια γραμμή λογαριασμού που δεν θέλετε να εισαχθεί στην εφαρμογή σας

 

Επιπλέον :

Στο πάνω δεξί μέρος της υπάρχει μια σειρά από πλήκτρα ενεργειών, μέσω των οποίων μπορείτε να πραγματοποιήσετε συγκεκριμένες ενέργειες, που θα σας εξοικονομήσουν χρόνο π.χ. αναζήτηση .

Συγκεκριμένα :

Αναζήτηση

λογαριασμών, βάσει των πεδίων "Από κωδικό - Έως κωδικό”, “Από περιγραφή – Έως περιγραφή " ΕΓΛΣ και/ή ΕΛΠ, καθώς και μια σειρά άλλων κριτήριων που σχετίζονται με το “υπόλοιπο λογαριασμού” και την “αντιστοίχιση λογαριασμών”

 

Έλεγχο μάσκας λογαριασμού ΕΛΠ

Η παρουσία της λειτουργικότητας αυτής :

είναι ιδιαίτερα σημαντική στον έλεγχο ορθότητας του νέου λογιστικού σχεδίου κατά ΕΛΠ. Θα πρέπει να συμβαδίζει με τη μορφή που δηλώσατε στη γενική μάσκα στο πεδίο “Λογιστικού σχεδίου” της οθόνης “Μάσκες λογιστικού σχεδίου ΕΛΠ” (π.χ. ομοιογένεια στους βαθμούς ανάλυσης) .

Εξαγωγή

των αποτελεσμάτων της διαδικασίας (αντιστοιχίσεων) σε διαφορετικές μορφές αρχείων, ASCII, Excel, PDF με σκοπό να ενημερώσετε άλλες εφαρμογές .

 

Ενέργειες στη Λίστα των Λογαριασμών Λογιστικού Σχεδίου ΕΛΠ

Η εισαγωγή του λογιστικού σχεδίου στη myGalaxy Υπηρεσία, από οποιαδήποτε τρίτη εφαρμογή, γίνεται από ένα αρχείο ASCII .

Πως θα το εισάγετε :

  • Ενεργοποιήστε το πλήκτρο της εισαγωγής  και στην οθόνη Εισαγωγή αρχείου επιλέξτε :
    • Επιλογή αρχείου (από το φάκελο αποθήκευσής του)
    • Ανέβασμα
  • Μετά την εισαγωγή του αρχείου ASCII στο περιβάλλον της myGalaxy υπηρεσίας μπορείτε να προχωρήσετε στην επεξεργασία του, σύμφωνα με τα βήματα που περιγράφηκαν παραπάνω, και στη συνέχεια να το εξάγετε με σκοπό την ενημέρωση της εφαρμογής σας .