Διαχείριση μη εκπιπτόμενου ΦΠΑ - Galaxy Enterprise Suite /Commercial

Αξία ΦΠΑ στον ίδιο λογαριασμό με το έξοδο

Η εφαρμογή σας παρέχει τη δυνατότητα καταχώρισης εγγραφής με την αξία του μη εκπιπτόμενου ΦΠΑ στον ίδιο λογαριασμό του εξόδου που κινείται .

Αν για το λογαριασμό εξόδου, που κινείται στη γραμμή, δεν εκπίπτει η αξία ΦΠΑ, πληκτρολογήστε το λογαριασμό λογιστικής στο ομώνυμο πεδίο της γραμμής της οικονομικής εγγραφής. Ο λογαριασμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί στο άρθρο της λογιστικής για την καθαρή αξία της γραμμής αλλά και την αξία ΦΠΑ.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του πεδίου αυτού, το Σύστημα εντοπίζει τους λογαριασμούς, που απαιτούνται, από τα συνθετικά των οικονομικών λογαριασμών εξόδου και ΦΠΑ εξόδου αντίστοιχα. Έτσι, η ενημέρωση της Γενικής λογιστικής γίνεται ορθά είτε κινείται λογαριασμός με μη εκπιπτόμενο ΦΠΑ είτε “όχι”.

Συγκεκριμένα :

  • Επειδή το πεδίο λογαριασμός λογιστικής θα πρέπει να συμπληρωθεί με τον ενδεδειγμένο λογαριασμό, θα εξυπηρετήσει, κατά την καταχώριση, η εμφάνιση του, ως “στήλη”, στις γραμμές της οικονομικής εγγραφής.
  • Αλλαγή στο άρθρο μεταφοράς και συγκεκριμένα στον τρόπο εύρεσης λογαριασμού λογιστικής.

Εικόνα 1 Δομή Λογ/σμού Λογιστικής

 

Η αλλαγή αυτή γίνεται στο Λογαριασμό λογιστικής και ορίζεται η μάσκα :

[@FinL-@AccMask|@Financial account-@Fia00]

Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ως εξής: Χρησιμοποιήστε για λογαριασμό λογιστικής, ότι έχει δηλωθεί στο πεδίο “Λογαριασμός λογιστικής” της γραμμής οικονομικής εγγραφής. Αν δεν βρεθεί κάτι εκεί, χρησιμοποιήστε το συνθετικό “00” του οικονομικού λογαριασμού εξόδου της γραμμής (δείτε εικόνα 1).

 

Αντίστοιχη αλλαγή πρέπει να γίνει και στη γραμμή λογαριασμού ΦΠΑ με τον ορισμό της μάσκας:

[@FinL-@AccMask|@Vat account-@Fia01]

Αυτό σε πρακτικούς όρους σημαίνει: Χρησιμοποιήστε για λογαριασμό λογιστικής ότι έχει δηλωθεί στο πεδίο “Λογαριασμός λογιστικής” της γραμμής της οικονομικής εγγραφής. Αν δεν βρεθεί κάτι εκεί, χρησιμοποιήστε το συνθετικό “00” του οικονομικού λογαριασμού εξόδου (δείτε εικόνα 2).

 

DomiLogariasmoyLogistikis.JPG

Εικόνα 2 Δομή Λογ/σμού ΦΠΑ

 

Πως συντάσσεται η εναλλακτική τιμή στη μάσκα λογαριασμού :

  • Η εναλλακτική τιμή δηλώνεται με τη χρήση του συμβόλου | από το πληκτρολόγιο ή μέσω του πλήκτρου Εναλλακτική τιμή (δείτε εικόνα 2).
  • Στην περίπτωση που ο λογαριασμός λογιστικής, που θα χρησιμοποιηθεί, “συντίθεται” από τμήματα που έχουν καταγραφεί σε συνθετικά παραπάνω από έναν λογαριασμούς, τότε η σύνταξη αλλάζει και πρέπει να χρησιμοποιηθούν αγκύλες ({}), επίσης μπορεί να γίνει χρήση και του Διαχωριστικού συμβόλου (#).
  • Στο παράδειγμα “μη εκπιπτόμενου ΦΠΑ” (που ακολουθεί), oι αγκύλες και το διαχωριστικό σύμβολο απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα ώστε να είναι διακριτά :

     {[@FinL-@AccMask]|[@Financial account-@FIN01]#[@Vat account-@FIN01]}

 

Αξία ΦΠΑ σε λογαριασμό εξόδου

Στην περίπτωση αυτή η αξία του ΦΠΑ καταχωρίζεται σε ένα λογαριασμό επίσης εξόδου. Κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να παραμετροποιηθεί κάνοντας χρήση διαφορετικού “τύπου ΦΠΑ” για το έξοδο.

Συγκεκριμένα :

  • Δημιουργία οικονομικού λογαριασμού Εξόδων με Είδος ΦΠΑ εξόδων” και την ενδεδειγμένη “Κατηγορία ΦΠΑ”. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι ο “ΦΠΑ” που δεν εκπίπτει. Στα συνθετικά αυτού του λογαριασμού πρέπει να δηλωθεί ο αντίστοιχος λογαριασμός για το “ΦΠΑ εξόδων” που δεν εκπίπτει.
  • Για το λογαριασμό του εξόδου θα δημιουργηθεί ένας Τύπος ΦΠΑ που θα περιέχει τον/ τους λογαριασμούς ΦΠΑ εξόδων που ανοίχθηκαν για το σκοπό αυτό.
  • Η καταχώριση των εγγραφών θα γίνεται με το συνήθη τρόπο, όπως για όλα τα έξοδα.